Mónica Chirivella: "Percep la igualtat com un tema transversal, no sols per a les dones, és per a tota la ciutadania"

Parlem amb Mónica Chirivella, regidora d’Igualtat a l’Ajuntament de Foios

Guardar

monica chirivella concejala igualdad foios
monica chirivella concejala igualdad foios

Coincidint amb la commemoració del 25 de Novembre, dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, hem visitat l'Ajuntament de Foios per a parlar amb Mónica Chirivella, que encapçala l'àrea d'Igualtat en el municipi des de 2019.

Com estan sent aquests primers mesos en el càrrec?

"L'objectiu que ens marquem és el de reeducar el màxim possible"

Els primers mesos van ser un poc caòtics perquè sempre en canviar i començar una cosa nova et trobes en impediments. T'agradaria fer moltes coses, però per falta de personal i recursos és inviable. Hi ha moltes idees que es van posposant per la falta de recursos, sobretot en l'àrea d'Igualtat. En la majoria d'Ajuntaments no s'estava apostant massa per projectes d'igualtat, ara cada vegada més, però està costant molt. Abans es veia com una àrea comodí, per dir-ho d'alguna manera, igual que altres àrees que no tenen molta transcendència, però al cap i a la fi sí que la tenen. Costa molt apostar per la igualtat i hi ha cada vegada més equips de govern que aposten fort. És complicat trobar-te en situacions on t'agradaria fer molts projectes i formacions per a la ciutadania i per als xiquets i xiquetes i no poder. L'objectiu que ens marquem és el de reeducar el màxim possible.

Què et suposa encapçalar durant 4 anys aquesta regidoria?

Ser dona i tindre aquesta responsabilitat en Foios és molt gran. La il·lusió és tremenda i els projectes són importants. Són 365 dies i les 24 hores a l'any quan s'ha de treballar. Jo meu prenc molt bé. La resposta en Foios sempre ha sigut molt bona. Percep la igualtat com un tema transversal, no sols per a les dones, és per a totes les persones del poble i de la ciutadania en general. És llevar els rols de gènere. Un home per ser home pot plorar, és totalment legítim i lògic. Totes aquestes qüestions es lluiten en el feminisme i la igualtat. Em suposa molta il·lusió, molta responsabilitat i esperem que la ciutadania es bolque com fins ara.

Com es presenta en Foios la jornada del 25 de Novembre?

"Ser dona i tindre aquesta responsabilitat en Foios és molt gran. La il·lusió és tremenda i els projectes són importants"

Teníem previstes coses, però han anat caient del calendari. M'agradaria fer moltes coses de manera online com en molts pobles, però és veritat que Foios té molta gent major i a mi el que m'interessa més és reeducar a la gent major. Hi ha una bretxa digital molt complicada de salvar. Ara mateixa totes les reunions que són per Zoom i per totes aquestes aplicacions tenen una resposta mínima. Perquè hi haja un impacte real entenc que primer s'ha de digitalitzar o d'informar perquè la gent sàpiga utilitzar les ferramentes digitals. Són molt necessàries, però si no va ningú no tindrà cap impacte. Hem apostat per fer una exposició que ha estat en els quatre pobles de la Mancomunitat. En Foios estarà justament en aquesta setmana de violència de gènere. Per a educar tenim els cursos de primer de l'ESO de l'institut que faran visites, i la resta de cursos, com estan doblats per evitar perdre més classes per la Covid-19, vindran sempre que vulguen en horari extraordinari a les vesprades quan no tinguen classe. També repartirem unes mascaretes des de la Mancomunitat, per a rebutjat la violència de gènere. Les mascaretes es repartiran per a tota la població que vulga adquirir-les. El dia 25 farem un homenatge a totes eixes dones víctimes en la plaça de l'Ajuntament, en mesures de seguretat. És un acte que a mi m'emociona moltíssim perquè diem els noms de totes les víctimes de violència de gènere i fem un minut de silenci. Cada vegada que es diuen els noms i es diu l'edat t'adones que dona igual l'edat, on vivien... el comú denominador és que són dones. T'adones de la quantitat de dones que, de manera oficial, han sigut assassinades per la xacra que és la violència masclista. Aquest acte es feia sempre amb una vigília per totes les dones assassinades, però aquest any per la pandèmia i perquè en aquest moment les normes dicten que a les 12 de la nit hem d'estar en casa, és inviable. Ho farem igual, però a les 19 hores.

Quina és la situació global que té Foios?

Estic en contacte en serveis socials. És necessari saber per part de les professionals que és el que més es necessita. Per la banda de serveis socials hi ha casos, però no hi ha casos d'urgència extrema. No he volgut preguntar exactament el nombre de casos perquè si no hi ha violència física, hi ha violència psicològica, encara que no es comptabilitza. En Foios hi ha casos, s'ha d'incidir molt en la població juvenil perquè d'un temps a ara és on s'ha incrementat moltíssim, no només en Foios, en tots els pobles. És necessari inculcar què és sa i què no és sa en una relació i s'ha d'incidir molt en la població juvenil. L'any passat va ser el primer 25N on Foios va acollir una xarrada l'associació Alanna, que ajuda a les víctimes i a les supervivents de la violència de gènere en València i d'aquesta xarrada que venia una supervivent, van eixir dues persones anònimes del públic que van parlar de la seua experiència. És un perfil heterogeni, el comú denominador és que són dones.

De cara a la resta de legislatura que queda per davant, quins projectes tens previstos?

"El més important és que en aquesta legislatura treballarem i aprovarem el II Pa d'Igualtat del municipi. Però hi ha moltes coses que es volen fer com millorar i dignificar la llar de la dona"

El més important és que en aquesta legislatura treballarem i aprovarem el II Pa d'Igualtat del municipi. Però hi ha moltes coses que es volen fer. Entre altres projectes, volem millorar la llar de la dona, dignificar-la. S'està estudiant el projecte de millorar-la, d'actualitzar-la i adaptar-la perquè totes les dones puguen accedir a ella i també les associacions. A més, l'any passat va ser el primer any que en festes va estar el punt violeta i aquest any anava a estar altra vegada perquè ho havien demanat en l'Institut de les dones, però no hi va haver festes. Igualment seguirà estant el punt violeta cada vegada que hi haja festes al poble. D'altra banda, em plantege que cada mes hauria d'haver-hi una acció. Per exemple, en febrer el dia 11 és el dia internacional de la dona i la xiqueta en la ciència. Eixe mes es podria dedicar a les dones científiques que sempre han estat molt relegades. Març sempre serà el mes de la dona. En abril és el mes del llibre i les associacions de dones de Foios sempre fan una lectura. Tots els mesos s'ha de formar, fer alguna acció perquè no s'oblide que la igualtat segueix ací, però sempre que tinga el seu impacte. Fer una acció perquè no tinga cap impacte, és inviable. El que vull és que la gent ho puga gaudir i anar-se'n a casa amb una reflexió. Això és el més important, la reflexió de després. Per això, ara mateix, el 25N serà amb accions molt puntuals i molt representatives, com l'exposició i les mascaretes i també l'acció preparada per a aquest dia. Són accions puntuals en espais oberts on no hi haurà cap problema.

Destacats