“Moltes dones desplaçades estan sent objete de violència de gènere en camps de refugiats”

Pamela Urrutia, investigadora de l'Escuela de Cultura de Paz de la UAB, assenyala en el II Feminari de València que els enfrontaments armats són un caldo de cultiu per a la discriminació

Guardar

feminario-2017-foto_abulaila-23
feminario-2017-foto_abulaila-23

Les situacions de conflicte armat són un caldo de cultiu per a la discriminació femenina. És una de les principals conclusions de la investigadora de l'Escuela de Cultura de Paz de la UAB, Pamela Urrutia, qui ha participat en una taula redona sobre les dones en situació de conflicte, en el marc del II Feminari de la Diputació de València.

“Moltes dones desplaçades estan sent objecte de violència de gènere en camps de refugiats”, ha assenyalat Pamela Urrutia, qui ha explicat que 20 dels 32 conflictes armats actius en finalitzar el passat any s'estaven produint en contextos amb greus nivells de desigualtat i discriminació.

De la mateixa manera, Urrutia ha indicat que “la violència sexual va més enllà de la violació”, incloent pràctiques com la prostitució forçada o l'esclavitud sexual, a la qual cosa ha afegit que “són vulneracions greus dels drets humans que podrien ser potencialment crims contra la humanitat o pràctiques conduents al genocidi”.

 

Women in Black de Belgrad

En la taula redona també ha intervingut l'activista feminista i cofundadora de Women in Black de Belgrad, qui ha posat en valor tot el treball dut a terme per l'organització en aquests anys per ajudar a les víctimes a superar els crims comesos en la regió. “És un espai creat per a les dones que s'han convertit en promotores de nous models de justícia”, ha assegurat.

Així mateix, Zajovic ha destacat com les pressions sobre el sistema legal han aconseguit reparacions materials per a les dones víctimes de crims sexuals. Per la seua banda, Pamela Urrutia ha conclòs que allò al que s'aspira és “a una pau positiva que supose absència de violència cultural, estructural i directa, que permeta la creació d'un espai on totes les persones tinguen la possibilitat de realitzar el seu potencial”.

La diputada d'Igualtat, Isabel García, responsable de l'organització d'aquest Feminari que ha tornat a situar a València com a referent del feminisme nacional, ha destacat la importància d'aquests testimoniatges perquè la resta del món reflexione sobre la situació d'eixes dones en zones de conflicte, “la principal preocupació de les quals és que no les violen o maten”.

Destacats