25n
Orgull
Orgull

Mollà i Luengo demanen al Govern noves infraestructures per a garantir l'eficiència hídrica

La consellera considera els transvasaments com a “opció imprescindible” i assegura que “no es malgasta ni una gota d’aigua”

Jorge Gil - Europa Press

Mollà i Luengo demanen al Govern noves infraestructures per a garantir l'eficiència hídrica
04/09/2019 -

La Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el conseller d’Aigua, Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Regió de Múrcia, Antonio Luengo, han reclamat al Govern inversions d’acompanyament per a garantir l’eficiència i la garantia hídrica.

Així ho han expressat aquest dimecres en roda de premsa, després de mantindre a València una reunió de treball, en la qual han destacat la necessària col·laboració entre administracions que tenen interessos compartits i comuns, com la Comunitat Valenciana i Múrcia.

Mollà ha defensat el respecte “indiscutible” al ‘memoràndum’ dels acords vigents en matèria hídrica, en referència al transvasament Tajo-Segura, perquè els regants reben l’aigua que necessiten.

Així mateix, ha advocat per invertir en totes les infraestructures necessàries –depuració, reutilització, modernització–, en un exercici de planificació per al conjunt d’Espanya. “Estem disposats a col·laborar amb els exemples que tenim en les nostres comunitats”, ha apuntat.

“És una actitud que ha de seguir el Govern des d’un vessant general. Instem que done suport decididament inversions que fan falta en tots els territoris, en alguns menys, però en uns altres fa falta un impuls a aqueixes obres, que ajudarien a rebaixar la tensió entre les comunitats sobre el transvasament Tajo-Segura, alguna cosa que per a nosaltres és indiscutible”, ha subratllat Mollà.

L’aigua ha centrat la trobada entre la consellera valenciana i el conseller murcià, on tots dos han coincidit en el full de ruta i a mantindre una actitud “activa i positiva” per a garantir les aportacions hídriques essencials per al sector productiu de les dues comunitats autònomes.

“L’aigua és un dret humà, no té amos ni davanteres”, ha afirmat Mollà, que ha proposat un pla d’actuació en tots els vessants donat el caràcter global de l’aigua, així com l’aplicació d’energies renovables en sectors estratègics, com la gestió dels recursos hídrics per a garantir que “no es malgasta ni una gota d’aigua”.

Qüestionada per declaracions del vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, en la qual defensava els transvasaments com a “última opció”, Mollà ha asseverat: “Si no hi ha aigua, no hi ha aigua”. “Patim alts episodis de sequera. Els agricultors que usen l’aigua del transvasament és perquè la necessiten, no és un capritx, per tant és una opció imprescindible”, ha sostingut.

La consellera ha explicat altres temes de la reunió, com la gestió de residus, en el qual ha valorat l’abocador de la Murada a Oriola com a “exemple de col·laboració i bon fer” entre administracions, o les particularitats agrícoles comunes de tots dos territoris en el marc de la nova Política Agrícola Comuna (PAC).

“SEPARAR EL CONFLICTE POLÍTIC”

Per part seua, Luengo ha recalcat el “gran clima de col·laboració” amb la consellera, ha advocat per “separar el conflicte polític de la utilització d’un recurs fonamental” com l’aigua i ha apostat per un treball “pedagògic”.

A més, ha detallat que demandaran un canvi en el model dels agrosegurs perquè protegisca els interessos dels agricultors, d’una nova normativa de depuració d’aigua i ha demanat aigua “a preu competitiu”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 + 9 =