25n
25N
25N

Mollà anima al Port a què "faça de Port" i no "de comercial"

Després de tres mesos, Transició Ecològica no aclareix la necessitat de DIA de l’ampliació nord i trasllada la responsabilitat a Foment

Mollà anima al Port a què "faça de Port" i no "de comercial"
20/11/2019 -

Mireia Mollà, la Consellera de Medi Ambient, ha rebut “després d’una llarga espera” resposta del Ministeri de transició Ecològica. Sobre si fa falta o no una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) per a l’ampliació del port, després de més de tres mesos d’espera, la resposta consisteix a passar la responsabilitat al Ministeri de Foment, sense aclarir l’assumpte.

Així ho ha comunicat Mollà després de presentar els premis ‘Bandera Verda’ d’Ecovidrio. Segons ha relatat la Consellera, a preguntes dels periodistes, va ser fa setmana i mitja quan, després d’esperar des del primer dia d’agost, el Ministeri de Teresa Ribera, ha contestat la missiva de la Generalitat Valenciana. “Diu que l’òrgan substantiu, de qui depén l’Autoritat Portuària, és el Ministeri de Foment, i és qui hauria d’iniciar una consulta sobre si necessita o, si escau, decidir una nova Declaració d’Impacte Ambiental“, ha indicat.

L’Autoritat Portuària de València (APV), pretén dur a terme una ‘ampliació nord’ amb canvis respecte a l’inicialment projectat, i sobre el que es tenia una DIA. Des del Port es mostren assegurances de no complir cap de les condicions per a haver de redactar-se una nova Declaració; des d’entitats socials, ecologistes, l’Ajuntament de València i la Conselleria de Mollà, no obstant això, opinen el contrari.

“La DIA de 2007 era sobre un projecte diferent. Aquesta mateixa DIA assenyala riscos que hi ha sobre el litoral i entorns ambientals, i assenyala les opcions de menor impacte. Per tant ara, una ampliació que multiplica l’impacte, haver de ser novament avaluada. És de pura lògica, no?”, ha asseverat Mollà.

L’anterior DIA, aprovada fa més d’una dècada, es va aprovar sobre la base d’una normativa ambiental de 1986. Des de col·lectius com la Comissió Ciutat-Port apunten al desfasament d’aquesta normativa amb la sensibilitat actual -la nova Llei data de 2013-, i creuen que podria cometre’s un “delicte ambiental” en el cas de continuar amb l’adjudicació a MSC. La modificació del projecte, de fet, supera els 20.000 metres cúbics de dragatges que marca la llei 21/2013 com a límit. A això cal sumar la destrucció d’un dic, allargar un altre 500 metres, i emplenar de terra una gran esplanada per a la nova terminal de contenidors.

Sobre si hi ha hagut una interlocució amb el Port després que aquest avançara, aquesta mateixa setmana, en el procés d’adjudicació, Mollà ha assenyalat que “en realitat mai n’hi ha hagut“: “Quan s’ha demanat que ens hana partícips, coneixedors dels extrems del projecte d’ampliació, no hem rebut cap resposta. En tot cas una resposta mediàtica, però no al contingut de la petició”.

“Que l’APV exercisca d’APV”

La informació pública sobre l’ampliació, sobre l’ampliació nord del Port, es compon, de moment, dels plecs. “No es coneix el detall. Torne a instar a l’Autoritat Portuària que ens faça coneixedors de quins són els extrems del projecte”, ha asseverat. Creu il·lògic que el que és, en definitiva, el “promotor” del projecte, la mateixa APV, siga la mateixa que decidisca sobre si fa falta o no una DIA: “Han de decidir-ho les autoritats competents en matèria mediambiental o Ports de l’Estat”.

La resposta del Ministeri de Transició Ecològica trasllada la responsabilitat sobre l’assumpte al Ministeri de Foment, del valencià José Luís Ábalos. Mollà assenyala que no té “cap problema” amb l’ordre dels factors “sinó altera el producte”; “I que el producte siga que s’atenga la pura lògica, que és que aquest projecte, per a la Conselleria de Medi Ambient, no té empara de cap DIA”. Encara que encara no s’ha enviat pregunta a Foment, des de la Conselleria assenyalen que, en cas de no rebre comunicació abans, es farà.

La Consellera es pregunta per què “s’està allargant tant de temps”, entre les autoritats competents “salvaguarda” en matèria ambiental, aquesta decisió. Tampoc entén, localment, “per què tanta pressa de l’Autoritat Portuària sense haver rebut resposta clara”. Creu que el Port s’allunya de les seues funcions com un ens públic: “Probablement li diria a l’Autoritat Portuària que exercisca d’Autoritat Portuària, i no de comercial de cap empresa“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + nou =