25n
25N
25N

Mireia Mollà presenta ‘Reciclos’, un projecte dirigit a incentivar la recollida de plàstics

València es convertirà en la ciutat de més població amb aquest sistema

Mireia Mollà presenta ‘Reciclos’, un projecte dirigit a incentivar la recollida de plàstics
01/12/2020 -

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà ha presentat hui en el Palau de l’Exposició el projecte ‘Reciclos’ per a incentivar la recollida d’envasos plàstics. Aquesta iniciativa ja ha sigut posada en marxa en altres ciutats d’Espanya, però València es convertirà -encara que no s’ha concretat cap data- en la ciutat més gran en implantar aquest sistema de recompenses. Mollà ha estat acompanyada per l’alcalde de València Joan Ribó, el vicealcalde Sergi Campillo i Óscar Martí, conseller delegat d’Ecoembes, empresa promotora d’aquesta iniciativa.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, segons ha destacat Mollà, es tracta en reduir la quantitat de plàstics que acaben en abocadors. “En l’actualitat, la mitjana espanyola està en un 60%, mentre que a la Comunitat Valenciana el 50% dels envasos plàstics acaben en abocadors. Per a 2030, hem de rebaixar eixes xifres del 50 al 20 per cent“. A més, la consellera ha anunciat que en desembre veurà la llum el text d’una llei d’economia circular per a la Comunitat Valenciana per a “donar-li seguretat jurídica al sistema i als objectius”.

Com funciona?

El projecte que s’ha anunciat funciona mitjançant un contenidor que conté un codi QR amb el qual, després de tirar l’envàs, s’aconsegueixen recompenses. En primer lloc, cal registrar-se en l’aplicació o en la pàgina web d’Ecoembes. Seguidament, s’escaneja el codi de barres d’una llauna o botella de plàstic per a després portar els envasos al contenidor groc i escanejar el codi QR. Finalment, el consumidor trobarà que, per aconseguir recompenses, ha d’acumular una certa quantitat de punts que pot canviar per donacions a projectes socials, tiquets de transport públic, participar en sortejos o donar suport als comerços de proximitat.

Enguany s’han recollit unes 13.900 tones d’envasos aproximadament a la ciutat de València, segons ha afirmat l’alcalde Joan Ribó. El que suposa un 18% més que l’any anterior i un 80% més que l’any 2015. Ribó, també ha fet referència a la importància de l’economia circular: ” l’economia circular també ens possibilita reduir la quantitat de nitrats en l’aigua dels adobs. El pas de hui és un altre pas més, però no serà l’últim ni el primer per a fer de València una ciutat sostenible en el tema de residus”.

València, ciutat sostenible

El conseller delegat d’Ecoembes també volgut destacar la importància que aquesta iniciativa suposarà per a la reducció de residus a la ciutat de València. Així, ha agraït els esforços de la Comunitat Valenciana per avançar cap a un model sostenible que compagine el respecte pel medi ambient i la transició ecològica. “Serà la primera vegada que instaurarem el model de manera integral a tota la ciutat, ja que s’instal·laran les màquines en diversos punts de la ciutat”, ha afegit Martí.

Pel que fa als terminis d’instal·lació d’aquestes màquines, el regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo ha explicat que tardaran uns mesos, ja que “estem valorant i estudiant les opcions, però encara no està detallat”. Campillo preveu que s’instal·len 60 màquines d’inici “dins d’uns pocs mesos” i augmentar la quantitat a 100 una vegada estiga consolidat el projecte. El que si ha precisat el regidor és que aquestes màquines estaran instal·lades, en la seua majoria, prop dels comerços locals i en els mercats municipals per tal d’incentivar aquest comerç de proximitat.

Amb aquest projecte, la ciutat de València dona un altre pas endavant en el seu objectiu d’arribar a ser un model sostenible. Així, la capital de la Comunitat Valenciana comença un nou projecte que ja ha sigut aplicat amb èxit en altres ciutats europees amb l’objectiu d’aconseguir reduir la quantitat de residus i d’envasos plàstics i convertir-se així en una ciutat sostenible i que incentiva el reciclatge mitjançant recompenses.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − quinze =