Mollà adverteix a Planas de l'"amenaça" del 'greening' i demana soltar paràsits per a fer front a la plaga

Guardar

Cítrics valencians
Cítrics valencians

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, adverteix en una carta al ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas, del "greu risc" que suposa el 'greening' o 'HLB' i defensa la necessitat d'autoritzar la solta del paràsit que frenaria l'expansió de la malaltia.

El 'greening' o 'HLB' és "la plaga de cítrics més greu i devastadora que es coneix". De fet, és la responsable de la retallada del 70% de la producció a Florida i arrasaria en 15 anys amb la citricultura espanyola, segons un informe del Comité de Gestió de Cítrics (CGC), adverteix la Conselleria en un comunicat.

Davant aquesta amenaça, Mollà va sol·licitar a Planas el mes de juliol passat autoritzar la solta del Tamarixia dry, "parasitoide que ha demostrat la seua eficàcia per a frenar l'expansió de l'insecte que contagia la malaltia als cítrics", d'acord a les investigacions desenvolupades per l'Institut Valencià d'Investigació Agràries (IVIA) i el seu homòleg canari.

"El vector transmissor, que ja va ser detectat en el nord de l'Espanya, ha franquejat Lisboa i continua el seu avanç cap al sud de Portugal, de manera que podria entrar a Huelva en un curt període de temps", alerta la consellera en la carta.

Així mateix, "desmunta" les raons de Planas sobre elevar l'autorització a la Unió Europea, ja que l'article 44 de la Llei de Sanitat Vegetal indica que correspon al Ministeri la potestat d'autoritzar els organismes exòtics de control biològic.

En aquest context, exigeix al ministre que done llum verda a la solta d'aquests paràsits, perquè "permetrien redoblar els esforços per a impedir l'entrada d'una plaga que comportaria un desastre econòmic i mediambiental, i que actualment manca de mitjans de control o de cura. "Cada vegada que una nova plaga s'introdueix a Europa suposa un cost de centenars de milions d'euros que recau directament en els nostres agricultors", ha lamentat.

Mollà ha aprofitat la missiva per a incidir en la necessitat d'extremar els controls en els ports d'entrada de cítrics procedents de tercers països, després de la detecció de cinc partides infectades. Un risc que "es veu agreujat per la flexibilitat en altres ports europeus com el de Rotterdam, on la inspecció és realitzada per una entitat dependent dels importadors, amb la falta de garanties que això implica".

Destacats