25n
25N
25N

La mocadorà: un dels tresors gastronòmics més especials de la Comunitat Valenciana

Aquest és un dels símbols més importants de la regió i tot un plaer per als paladars més exigents

Font: Luis Miguel Fuertes

La mocadorà: un dels tresors gastronòmics més especials de la Comunitat Valenciana
09/10/2018 -

Els valencians i valencianes esperen amb molta il·lusió una data que marquen cada any al calendari: la del 9 d’Octubre, el dia de la Comunitat Valenciana. Una festivitat on els símbols d’aquesta regió omplen els carrers per a celebrar l’arribada de Jaume I el Conqueridor a la ciutat, però també, el dia dels enamorats, Sant Dionís.

Diversos historiadors postulen que l’onomàstica de Sant Dionís el 9 d’octubre, patró dels forners i pastissers, no se celebrava de cap forma en especial, però amb l’arribada de Jaume I a València, aquest dia va convertir-se en una jornada de celebració. Encara que no se sap per què la tradició és que els homes regalen la mocadorà a les dones, alguns historiadors consideren que l’origen prové del s. XV, quan es va popularitzar el massapà i es va introduir la pólvora en les festes. Segons Manel Carrera, entre el s. XV i el XVIII València s’omplia dels “piulets” i “tronadors”, dos coets especials que es llançaven des dels terrats dels edificis i, especialment, des de l’actual Palau de la Generalitat Valenciana.

No obstant això, després de la Guerra de Successió a principis del s. XVIII, Felip V va imposar els Decrets de Nova Planta i abolí els Furs valencians, entre aquests la celebració del 9 d’Octubre. Amb aquesta decisió, el gremi de forners i confiters va voler continuar honorant a Sant Dionís amb l’elaboració de massapans en forma de piulets i tronadors que representaven la pirotècnia prohibida, així com fruites i hortalisses que simbolitzaven la fertilitat de l’horta valenciana i el regal que el poble va fer a la reina Violant d’Hongria en la seua arribada, fruites embolicades en un mocador.

Així i tot, altres investigacions sostenen que els dolços en forma de tronador i de piulet també fan referència a la sexualitat, ja que tenen forma de genitals femenins (tronador) i masculins (piulet), com opina l’historiador Rafael Solaz. Per això, és costum regalar-lo entre els enamorats i Sant Dionís és considerat el Sant Valentí valencià.

Actualment, la festivitat del 9 d’Octubre és un dia no sols per a celebrar els trets identitaris de la Comunitat Valenciana, sinó també per a mantindre viva una tradició tan dolça com aquesta. I és que encara emociona a molts obrir els mocadors i descobrir els massapans d’ametla, sucre i ous en forma de fruites de colors i de tronadors i piuletes, un dels tresors gastronòmics més curiosos del territori valencià.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + onze =

art en blanc
art en blanc
ruta del grial massamagrell
ruta del grial massamagrell