25n
25N
25N

Mireia Mollà: "El parc natural del Hondo és un enclavament estratègic i de referència per a la recuperació del xarxet marbrenc"

La Conselleria compta des de 2017 amb un pla de recuperació de la cerceta que, en l’últim exercici, ha permés la solta de 250 exemplars

Mireia Mollà: "El parc natural del Hondo és un enclavament estratègic i de referència per a la recuperació del xarxet marbrenc"
25/02/2021 -

“El parc natural del Hondo és enclavament estratègic i de referència per a la recuperació del xarxet marbrenc”, ha afirmat la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, durant la presentació del projecte Life ‘Xarxet marbrenc’, un programa de recuperació i reintroducció d’aquesta espècie, declarada en perill d’extinció en la Comunitat Valenciana, i que ve a complementar el pla de recuperació impulsat per la Conselleria dese 2017.

Mollà ha participat en una taula redona en la qual ha destacat el caràcter estratègic del Hondo per a la conservació d’aquest ocell aquàtic. Aquest enclavament del Baix Vinalopó és, juntament amb els Marenys del Guadalquivir, la zona humida més important d’Europa per al xarxet marbrenc, que a més forma part de la Llista Ramsar, Xarxa Natura 2000, zona LIC, ZEPA i parc natural des de 1989.

“Sempre hem treballat amb la convicció que el futur del xerxet depén en gran manera de l’adequada gestió d’aquest parc natural i hem acceptat amb gran satisfacció el repte de la gestió del Hondo i de l’espècie”, ha assenyalat la consellera, després de constatar que la nidificació del xarxet en aquest ecosistema va motivar la seua expansió a altres aiguamolls del litoral valencià, com la marjal dels Moros, a Sagunt, o l’Albufera.

El projecte Life, que va començar al gener i es prolongarà durant els pròxims cinc anys, suposa un impuls addicional a la recuperació de l’espècie, amb una inversió global de 6.370.453 euros. En el repartiment pressupostari, la Comunitat Valenciana obtindrà 2,8 milions d’euros -el 44%- per a, entre altres actuacions, comprar la finca del Tall i la de l’Espigolar, donar suport als programes de cria en captivitat i reintroducció, i adquirir l’equipament necessari per al marcatge convencional i seguiment dels exemplars.

Les dues finques s’uniran a la del Racó, que ja és propietat de la Generalitat, per a “conformar l’espai més vital de reproducció del xarxet marbrenc”. El Life suma esforços al programa de cria en captivitat i al pla de recuperació de la Conselleria, que en l’última dècada ha criat més d’un miler d’exemplars i ha alliberat al Fondo més de 550 xarxets.

Les iniciatives de la Conselleria, a més, s’estenen al seguiment a través de censos periòdics que, en els últims anys, s’ha reforçat per l’aportació del Departament de Biologia Aplicada de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i amb el marcatge amb emissors GSM, en col·laboració amb el Ministeri d’Agricultura, que ofereix informació sobre les rutes migratòries, la problemàtica de l’espècie i l’ús de l’hàbitat.

La consellera ha destacat el valor natural de la xarxa d’aiguamolls de la Comunitat Valenciana per a la conservació de “el nostre ànec més emblemàtic” i com a font de biodiversitat. Així mateix, ha conclòs la seua intervenció assegurant l’èxit de les accions “que parteixen des d’una mirada basada en la ciència i compten amb la voluntat manifesta i entusiasta per a fer-la possible”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =