Els MIR valencians no descarten noves mobilitzacions si Sanitat no s'asseu a negociar "de debò" amb ells

Els residents han mostrat el seu suport a les reivindicacions dels professionals d'atenció primària i d'altres comunitats que també s'han manifestat pels seus drets

Guardar

MIR portada
MIR portada

Els residents de la Comunitat Valenciana, junt amb el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM) han anunciat que no descarten l'organització de noves mobilitzacions, sempre que no es produïsquen aglomeracions i es puguen mantenir les mesures de seguretat establides, si no es reprenen les negociacions amb la Conselleria de Sanitat, però aquesta vegada "de debò", és a dir, planificant una vegada per setmana una reunió i estudiant les propostes a debatre d'una forma meditada.

Quan s'incorporen els nous residents aquest divendres -els que no van poder incorporar-se aquest any per culpa de la pandèmia provocada per la Covid-19-, hi haurà més de 2.600 estudiants mèdics en pràctiques a la Comunitat Valenciana. Els actuals, fa més de 60 dies estan de vaga i així i tot, denuncien que "no se'ls ha escoltat". Ana Rosa Álvarez, resident de família i membre del Comité de vaga ha reconegut sentir-se "trista, decebuda i cabrejada" perquè les reivindicacions que porten reclamant estan igual que quan van començar a manifestar-se. "Portem molt recorregut i no volien ni reunir-se amb nosaltres. No va ser fins que un jutge va admetre a tràmit la denúncia de vulneració de dret a vaga el passat 1 de setembre quan van accedir a asseure's amb nosaltres. En una reunió, la Consellera de Sanitat, Ana Barceló, només es va passar a saludar. En la segona ocasió, ni això", diu Álvarez.

Des de llavors, denuncien haver acudit a tota mena de polítics per a aconseguir suports. "Li enviarem una carta a Ximo Puig, president de la Generalitat, i ens va contestar dient que això l'havíem de parlar amb Sanitat. També ens reunirem amb Mónica Oltra vicepresidenta, que molt assabentada del tema ens va mostrar el seu suport. En els pròxims dies ens reunirem amb Fran Ferri, de Compromís, entre altres, però amb qui hem de parlar és amb Sanitat, així i tot, no atenen les nostres peticions" explica la resident. I és que l'última vegada que van tindre una reunió amb Conselleria els van proposar unes condicions que "o les signaven o s'acabaven les negociacions". Ana Rosa Álvarez considera que, per tant, han sigut ells els qui "han enquistat les negociacions".

Segons explica Enrique Cunyat, portaveu d'AME en la Comunitat Valenciana, "ens hem vist obligats a traslladar a Puig les nostres peticions perquè Barceló no ens contestava". L'"excusa" que els posen per a no atendre les seues reivindicacions és que "no tenen competència per a modificar-les", però, segons afirmen els MIR, peticions com el reajustament econòmic ja s'ha produït en altres comunitats com a Castella i Lleó o en la Comunitat de Madrid.

Què reclamen els MIR valencians

En primer lloc, el punt que més reclamen és la destinació de 2.30 hores a la setmana per a la formació: "no pot ser que hàgem de faltar al treball per a poder formar-nos o estar tan cansats que baixe l'atenció al pacient. Volem eixes hores per a planificar, investigar i formar-nos", explica Álvarez.

D'altra banda, quan es realitzen guàrdies els dissabtes, "que com tots sabeu són de 24 hores", sol·liciten a la consellera que puguen descansar el dilluns: "si no, no podem treballar amb qualitat i estem treballant amb la salut de les persones. Això és una cosa que ja s'està fent a Madrid". També expliquen que volen que se'ls pague les hores extra al mateix preu que la mitjana nacional, que ronda els 12 euros. "A Madrid han tingut un augment retributiu d'un 14%".

Finalment, una de les mesures que sí que estaven contemplades en el document oferit per Conselleria era la recuperació de les dietes d'atenció primària, que són aquelles que van destinades a la manutenció dels residents que estan en centres de salut que no tenen cafeteria. "La dieta dels residents en aquest cas és de 12 euros i volem recuperar-la".

El secretari general de CESM, Andrés Cánovas, ha fet una reflexió sobre les competències de Sanitat: "Fa moltíssims anys que estic en aquesta organització i he firmat fins a tres ocasions acords sobre el preu de les hores de les guàrdies. Si hi ha diferents preus segons la comunitat autònoma, per què diu la Consellera que no és la seua competència i que depén de Madrid? Perquè és mentida".

Finalment, la resident de família ha volgut avançar que encara que el seguiment de la vaga haja baixat, perquè "les necessitats econòmiques estrenyen", el seguiment de les manifestacions "és majoritari". Per això, ha anunciat "noves reivindicacions" si Conselleria no es pren "de debò" les seues peticions. Al seu torn, ha informat del total suport per part dels residents a les denúncies dels professionals d'atenció primària, i per això, secundaran l'atur de 10 minuts anunciat per a dilluns que ve.

Arxivat a:

Destacats