25n
25N
25N

Millares rehabilita la seua xarxa de sèquies de reg

L’última a condicionar-se ha sigut la sèquia Baixa, amb una subvenció directa de 15.000 euros de Diputació que soluciona el problema de filtracions i permet que l’aigua arribe als terrenys de cultiu

Millares rehabilita la seua xarxa de sèquies de reg
19/04/2018 -

La Diputació de València ha destinat 15.000 euros a Millars per a rehabilitar la sèquia Baixa, l’última de les sèquies de la xarxa local de regadiu que s’ha millorat amb fons provincials. Uns canals d’origen morisc que, segons l’alcalde, José Ricardo Pérez, “són molt importants per al municipi donat el seu valor històric”.

L’última a condicionar-se, a través de la subvenció directa de Presidència, ha sigut la sèquia Baixa. “Estava molt deteriorada. Hem reparat el calaix i diversos trams. Alguns de terra els hem conservat i uns altres els hem tapat perquè hi havia un problema de filtracions. L’objectiu era reparar-la perquè l’aigua fluïsca i arribe als camps de cultiu”, explica l’alcalde.

En el patrimoni del municipi de La Canal de Navarrés té molt a veure l’aigua. És per açò que, conta Pérez, les últimes inversions de la Diputació a través del Pla d’Inversions Financerament Sostenibles, IFS, que sumen 160.000 euros, han anat destinades a millorar altres tres sèquies de la xarxa: “El que estem intentant és que siguen funcionals i que, al seu torn, conserven la seua estructura original”.

Un mapa de canals

Una altra de les iniciatives de l’Ajuntament de Millares per a posar en valor la seua xarxa de sèquies ha sigut realitzar un mapa amb tots els canals i un estudi del sistema de reg. La responsable del projecte és Olga Pérez, arquitecta de professió, que ha rebut una beca per a postgraduats que ofereix el programa Gestió de Talent de la Diputació. La idea, explica l’alcalde, “és arreplegar la història de les set sèquies principals: la del Hinchidor, Altay de las Sombrías, la Baja, la del Llano y la Solana, las Donas, la del Clot-Balseta y las Forquetas”.

Les ajudes es dupliquen

En els exercicis 2016-2017, els primers de l’equip de govern que dirigeix Jorge Rodríguez, la inversió de la Diputació a Millares va ser de 552.000 euros, mentre que entre 2014 i 2015 va ser de 282.000 euros, la qual cosa suposa que s’han duplicat unes ajudes provincials que, en opinió del president, “s’han materialitzat en els projectes que ha decidit cada ajuntament, en la nostra línia d’apostar per l’autonomia local i garantir un finançament just als municipis valencians”.

Per a aquest 2018, la corporació provincial té previst invertir a Millars 265.000 euros. Una quantitat que inclou els 220.862 euros del Pla Obres i Serveis Municipals, SOM, els 11.856 euros del Fons de Cooperació Municipal, 5.200 del Pla d’Ocupació i 27.000 euros d’ajudes per als danys causats per inundacions.

En els últims anys també s’han dut a terme altres millores importants per a la localitat a través del SOM, l’antic PPOS. Obres com la reforma i compra de mobiliari per al saló de plens de l’ajuntament, la millora d’alguns carrers del municipi, com Havana de Millares, o la construcció de serveis públics en la plaça Hinchidor.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × dos =

CCCC
activem alfafar