tros al plat

Miguel Chavarria: "Augmentem els serveis dels ciutadans alhora que baixem deute municipal"

Miguel Chavarria: "Augmentem els serveis dels ciutadans alhora que baixem deute municipal"

Miguel Chavarría, alcalde d’Alboraia des del 2011, no ha deixat de compaginar la seua activitat laboral com a facultatiu de l’Àrea d’Imatge Mèdica en el Servei de Radiodiagnòstic, de l’Hospital Universitari La Fe, amb la seua labor política i les seues aficions (és bombardí en la Banda de Música de la ‘Societat Musical d’Alboraia’ i soci de l”Ateneu Alboraier’. Alcalde 24 hores, set dies a la setmana pots trobar-ho a través dels diferents serveis de missatgeria (web, WhatsApp de l’alcalde, el seu Facebook particular…) a més del seu despatx de l’alcaldia, els diferents actes que s’organitzen a Alboraia o passejant tranquil·lament pel municipi.

Quin és el balanç de l’anterior legislatura i els dos anys de l’actual?

L’objectiu de les eleccions del 2011 era canviar de govern perquè Alboraia arribava a un punt d’endeutament i compromisos no complits que calia tallar. Una vegada aconseguit vam haver de comprovar quina era la situació real del municipi i va resultar que era un poc més roïna del que pensàvem. Ens trobem amb 4 tipus de deute gran: un gran nombre de factures sense pagar des de 1999, una operació urbanística que no va acabar bé (la zona d’Alcampo), el soterrament del metro i les hipoteques normals que té l’Ajuntament (préstecs a llarg termini). El primer objectiu va ser deixar d’endeutar-se més. Vam fer pressuposats de supervivència per a anar regularitzant els comptes. Les factures es van pagar amb el pla de proveïdors del Govern. Amb l’operació de PortSaplaya hem tingut de termini fins al 31-12-2016 en el qual l’empresa ens reclama el pagament i estem negociant. El tema del metro, el deute està amb Generalitat i estem negociant perquè ens van reclamar el deute via judicial. Al final aquests temes estan tots canalitzats i arribem a tenir un pressupost amb un poc de benefici.

equipo-gobierno-alboraya2015En aquests dos anys estem governant en minoria, som 7 de 21 regidors. La novetat de la legislatura és que vam proposar als grups polítics participar en Junta de Govern en la qual van entrar tots menys Compromís. Les decisions en el municipi es prenen en Alcaldia, Junta de Govern i Ple. El consens real és el Ple però les decisions es prenen sempre consensuades.

El pressupost 2017 ho hem aprovat amb minoria simple, després d’haver-ho negociat, en aquest també comptem amb un poc de superàvit. Amb eixos diners que ‘sobra’ es paga deute (EMTRE, Consorci de Bombers…) però destinem part d’açò per a inversió i millora del municipi. Sense disminuir els serveis dels ciutadans, al contrari estem augmentant-los, estem baixant deute municipal. El balanç que es fa d’aquests dos anys és molt positiu i de forma transparent perquè som un dels municipis millor considerats a l’hora d’aplicar la transparència.

Quins serveis s’estan donant al ciutadà?

S’ha aconseguit augmentar els recursos en sanitat, encara que no és competència directa nostra. En iniciar la legislatura vam fer un estudi de les ràtios i demandem a la Conselleria que augmentara en un metge, un pediatre i una infermera més doncs tenim tres nuclis poblacionals i calia millorar els serveis.

També s’ha aconseguit augmentar en tres recursos la neteja viària i recollida de residus. Amb eixe xicotet superàvit del pressupost s’ha destinat a açò. Estem insistint en aquests moments en la neteja de platges. S’ha millorat la gestió en jardineria i platges. Des de fa algun temps ja es veuen els jardins cuidats, els arbres podats, les platges més netes…

Ayuntamiento Alboraya

Quant a la seguretat ciutadana s’ha incorporat diferents operatius. Per exemple, durant l’estiu hi haurà un d’especial en el qual els agents aniran amb un quad per la platja per a reforçar la vigilància en l’arena. S’ha augmentat l’estada dels socorristes en la platja, del 15 de juny al 15 de setembre. S’ha creat una sèrie d’eines perquè la policia local es comunique amb els ciutadans i informen de les diferents activitats que es realitzen (talls de carrer, visites a col·legis, objectes perduts…) és un tema d’integració entre la caserna de la policia amb la ciutadania.

S’ha realitzat una embranzida a les infraestructures i esports. S’han signat convenis amb les diferents associacions esportives per a aconseguir una col·laboració entre elles i l’Ajuntament. S’ha canviat el sòl del pavelló municipal. La pista de fora també s’ha millorat doncs també es va canviar el sòl i es va posar una lona per als dies de pluja.

En PortSaplaya s’està realitzant un pla de xoc. S’ha fet un repàs de totes les necessitats que veiem en la zona (rajoles trencades, els panells acústics, jardineria, neteja…) i estem millorant els serveis. Es va impulsar la zona esportiva de PortSaplaya i dinamitzar la zona.
alcalde-alboraya

Es va començar la legislatura passada a fomentar les activitats de joventut. En aquesta legislatura tenim un regidor de joventut, tenim un local per a ells que es va condicionar perquè tinguen un espai de reunió en condicions i amb diferents jocs. A més, ens acaben de concedir un pla de la Generalitat i Diputació de foment de l’ocupació juvenil per a joves qualificats. A més realitzem diferents activitats amb la joventut que responen a les seues inquietuds i necessitats. En el camp de la joventut tenim molta il·lusió doncs volem saber que necessiten per a poder oferir-li-ho.

Necessitem saber on van les necessitats dels ciutadans d’Alboraia. S’ha creat un Consell de Participació en el qual hi ha sectorials, estan la de festes, la de joventut i l’urbanisme. Funcionen en diferents reunions en les quals es donen idees per a crear diferents projectes, es marquen les prioritats…

Les Festes han canviat molt en aquests anys?

Ha canviat el contingut que no el pressupost. El costum de la setmana de festes en la qual cada dia hi ha una activitat, en la qual actuen diferents grups musicals, el dia de les paelles… ha canviat la manera d’enfocar-ho. La nit de Sant Joan es fa el Xufa Rock, la resta de setmana de festa participen les diferents associacions en les cavalcades, moros i cristians, les casetes li la fira se sol·liciten i en funció de barem de participació al llarg de l’any en activitats es concedeixen o no….

Quins són els objectius que es van marcar?

L’ocupació és un dels més importants que ens marquem. La Generalitat trau la possibilitat de realitzar tallers d’ocupació. Nosaltres ho sol·licitem així que es duen a terme aquests plans d’ocupació conjunta. Tenim una pena d’ocupació social. Tots els estius es fa un reforç de neteja general i de platges i les persones que entren a treballar són les més necessitades. Estem amb Pactem Nord per al tema de cursos de formació, d’autobarem… També es durà a terme tallers d’ocupació, s’han fet d’electricitat, d’agricultura ecològica i jardineria. Consisteixen que en 9 mesos s’ajunten un grup de persones que a més de formar-se cobren per aprendre una ocupació. En aquests cursos es fomenta l’ocupació perquè a més dels alumnes es contracten als professors, els que gestionen el curs… Estem esperant altres dos: un de socorrisme i un altre de turisme.

Mercado Municipal AlborayaDe tot açò s’encarrega l’Agència de Desenvolupament local a més del tema de l’ocupació porta també la promoció comercial. Duem a terme accions per a millorar i donar a conéixer el comerç de la població. Per exemple, la Ruta de la Tapa, activitats de promoció del Mercat Municipal en la qual es fan activitats en Nadal, el dia de la poesia…

La nostra aposta per l’educació passa també per l’Escola d’ Adults amb la qual s’ha aconseguit multiplicar per cinc el conveni en el qual es milloren les condicions laborals als professors i s’ha llevat el pagament mensual dels alumnes. En ella estudien tan adults com a persones joves que van perdre l’oportunitat d’estudiar i volen reprendre-ho.

Alboraia no solament és orxata…

A més de l’horta i l’orxata, Alboraia té molt bona restauració. Tenim una ruta gastronòmica molt bona tant en el centre del municipi com la zona de la Patacona i PortSaplaya. A més de la Ruta de l’Orxata (en la qual a més de les orxateries tradicionals estan les de l’horta) també es pot gaudir de la Ruta d’Horta, tenim sis en total, en la qual passejant per l’horta es pot gaudir de diferents monuments. I ara s’ha presentat la ruta del Sant Grial en la qual Alboraia forma part de l’última etapa en la qual es pot fer-la bé per la calçada romana de la Via Augusta o bé per PortSaplaya, Ermita dels Peixets i Patacona.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 1 =

viva gym canovas
recogida residuos organicos en valencia
nadal paiporta 2018
nadal rocafort 2018
Nadal Rafelbunyol
bienal mislata
Obra Yolo en el teatro escalante
Talia
Olympia