El MICOF sobre el lliurament a domicili de medicaments: "La idea és que el pacient decidisca la seua farmàcia"

Volen ser inclosos com a "part essencial" en el Pla d'Ajuda i Coordinació Municipal i que des d'ací s'organitze el repartiment

Guardar

farmacia abierta
farmacia abierta

El president del Molt Il·lustre Col·legi de Farmacèutics de València (MICOF), Jaime Giner, ha assegurat aquest divendres, amb relació al pla de lliurament a domicili de medicaments per a les persones vulnerables, posat en marxa per la Conselleria de Sanitat en col·laboració amb el Consell Valencià de Col·legis Farmacèutics, que la idea que manegen els apotecaris és que siguen els beneficiaris els que decidisquen el seu establiment de preferència, en el cas que siga possible.

Sanitat ha habilitat el telèfon 900 362 236 i el correu electrònic [email protected] perquè els col·lectius més vulnerables al coronavirus puguen demanar que les farmàcies els porten als seus domicilis els medicaments que requereixen evitant així que hagen de desplaçar-se. El lliurament es farà en un termini de 24 a 48 hores, en horari laboral, gràcies a l'acord subscrit amb les entitats col·legials.

Giner ha explicat, en declaracions a Europa Press, que els farmacèutics ho tenen "tot organitzat" i a l'espera de rebre el fitxer amb les dades dels pacients que els remeta Sanitat, i "en principi no hi ha cap problema". Quan els obtinguen, des del MICOF es començarà "a adjudicar per proximitat les farmàcies a cada pacient", encara que la idea és, si poden, preguntar a la persona l'establiment de preferència.

No obstant això, ha assenyalat que aquest és el primer dia i han de veure com evoluciona i "el que ens espera" perquè "no és el mateix tractar cent pacients que mil".

Els farmacèutics han remés una carta a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i a la de Justícia, Gabriela Bravo, amb la finalitat que se'ls incloga com a "part essencial" en el Pla d'Ajuda i Coordinació Municipal i, igual que des d'aquest servei porten aliments a la gent que el necessita, les farmàcies puguen comptar amb aqueix suport i que aqueixa organització realitze el repartiment. En cas que no siga possible, ho hauria de fer el farmacèutic.

En aquest punt, ha advocat per "evitar aqueixa circulació pel carrer" i que només siga un mínim de persones les que ho facen, per la qual cosa "si hi ha un pla organitzat, creiem que és el més lògic, i així que també hi haja un control i tindre les credencials cap a les forces de seguretat, que estan fent un treball excel·lent", ha manifestat.

Per a Giner, el més complicat en el cas de la província de València serà la mateixa capital i municipis de més de 30.000 habitants. En tot cas, ha assenyalat que en algunes de les que han tingut coneixement, l'Ajuntament s'està organitzant i s'ha posat en contacte amb les farmàcies i se'ls va posposar a parlar quan ja estiguera llest el protocol amb Sanitat.

En aquesta línia, ha recalcat que l'organització municipal és "fonamental" per a aquestes qüestions, per la qual cosa també han contactat amb Diputació "perquè això funcione tan bé com siga possible".

"NO PER A CRÒNICS"

Giner ha posat l'accent que el servei és per a "persones vulnerables i amb risc" al coronavirus, amb "risc innat", dependència i que ningú en el seu entorn puga fer aquest desplaçament per elles i "no per a pacients amb patologies cròniques que es poden moure pel carrer". "Si no, el servei seria inviable i amb molt de risc per a la població i per a la transmissió de la malaltia", ha recalcat.

Segons el parer del president del MICOF, es tracta d'una proposta adequada encara que troba a faltar que no s'haja previst amb temps, veient la que s'aveïnava amb la crisi sanitària, i haver mantingut reunions per a preparar-ho, encara que admet que l'administració està "desbordada".

"Però nosaltres també", afig, especialment, en la "setmana terrorífica" quan Sanitat va concentrar els tractaments de crònics de tot el mes per a evitar desplaçaments a les farmàcies. "Això va fer que hi haguera més treball en dispensació i més gent traient les receptes; ara molts usuaris ja tenen la medicació de tot el mes i a la farmàcia, de no ser tema fonamental, no vénen. I això s'està notant", conclou.

Arxivat a:

Destacats