MetroBus supera els 10 milions de trajectes durant l'any 2019

Guardar

Metrobus_
Metrobus_

La xarxa d'autobusos interurbans de MetroBus va superar els 10 milions d'etapes durant l'any 2019, xifra rècord aconseguida en els últims cinc anys. En total s'han registrat 10. 182.658 etapes en les 40 línies d'aquesta xarxa de transports, gestionada per l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), amb un ampli predomini dels bitllets senzills.

Les dades es desprenen de l'informe de viatgers en la xarxa de MetroBus durant l'any 2019, realitzat per l'ATMV. L'estudi, publicat en la seua pàgina web, és el primer que realitza aquest organisme autònom adscrit a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, i tindrà continuïtat periòdica en els pròxims anys.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha qualificat les xifres de 2019 de "molt positives" i posa en valor la tendència a l'alça en l'ús del transport públic interurbà. En aquest sentit ha destacat "la labor que està desenvolupant la Generalitat per a potenciar l'ús del transport públic des del punt de vista de la sostenibilitat ambiental i per a millorar la qualitat de vida dels habitants de València i la seua àrea metropolitana".

Així, l'any 2015 es van registrar 9.027.209 etapes; l'any 2016 es van registrar 9.061.513 etapes; l'any 2017 es van comptabilitzar 9.283.940 d'etapes; l'any 2018 un total de 9.663.054 etapes i en 2019 la xifra aconseguida és 10.182.658 etapes; és a dir, 1.555.629 viatges més que en 2015.

En l'estudi es donen a conéixer, a més i de manera detallada, les línies d'autobusos més utilitzades pels usuaris i usuàries, així com els tipus de bitllets adquirits i dades mensuals sobre l'ús del transport, per citar alguns exemples.

40 línies d'autobusos interurbans

L'ATMV compta amb una xarxa d'autobusos interurbans que connecten els municipis metropolitans entre si i amb la capital, arribant fins i tot a zones externes al seu àmbit territorial.

Les prop de 40 línies s'operen sota deu concessions de serveis (CVV-250 a CVV-259) amb un conjunt de set operadors privats que conformen la xarxa de MetroBus: Autobusos Buñol, Autocars Herca, AUVACA, AVSA, Edetania Bus, Fernanbús i Urbetur. Segons l'estudi, prop de la meitat de les etapes de 2019 van ser operades per Fernanbús, amb unes dades de viatges anuals molt superiors a la resta. Dels altres operadors, únicament AUVACA, Edetania Bus i AVSA van superar el milió d'etapes, quedant els altres tres per davall del mig milió.

Per zones, destaca amb més de dos terços la combinació AB. És a dir, gran part dels viatges realitzats en la xarxa de MetroBus en 2019 van connectar València amb els municipis de la primera corona de la seua Àrea Metropolitana, aquells que es troben més pròxims. Les unions amb les zones C i D no aconsegueixen el 10% a nivell individual.

És ressenyable el cas dels viatges interns a l'àmbit zonal D, la segona categoria de major importància en el repartiment total, que van correspondre fonamentalment a les validacions del Bo Sagunt de 10 viatges. Les altres opcions (viatges interns d'altres zones o connexions transversals entre zones sense incloure l'A) presenten un ús bastant baix.

La xarxa inclou quatre àmbits zonals, de D, en funció de la distància a València. Els viatgers poden optar per una sèrie de bitllets i títols en els trajectes realitzats en la xarxa de MetroBus. La modalitat bàsica són els bitllets senzills, que permeten un únic viatge sense transbord. Els bitllets senzills poden incloure descomptes en la seua tarifa per a usuaris majors de 65 anys o per a altres col·lectius, com per exemple estudiants universitaris o per a famílies nombroses.

A més, existeixen títols propietat dels operadors amb uns certs avantatges, que suposen estalvi a l'usuari o usuària en els seus viatges. Aquests inclouen el Bo Sagunt de 10 viatges, Bo Llíria de 10 viatges i els Bons de 20 o 40 viatges d'Autobusos Buñol.

Descens a l'estiu

Pel que respecta a l'evolució mensual, l'informe parla d'un ús desigual de la xarxa en 2019, amb un lleu descens a l'abril i una forta caiguda a l'agost, coincidint amb el període estival. Les vacances laborals semblen explicar aquesta caiguda brusca, amb una recuperació dels viatgers al setembre.

Les etapes van variar entre les poc més de 600.000 a l'agost i les prop de 950.000 al març i octubre, una oscil·lació de més del 50%. No obstant això, la distribució de la quota d'ús entre títols no experimenta variacions d'importància al llarg dels mesos de 2019. El predomini del bitllet senzill és absolut en tots ells.

Destacats