25n
25N
25N

Mesures per a garantir el dret bàsic d'alimentació infantil en situació de vulnerabilitat

Mesures per a garantir el dret bàsic d'alimentació infantil en situació de vulnerabilitat
21/04/2020 -

El confinament establit com a mesura per a evitar la propagació del coronavirus ha ocasionat un impacte en la població. A Espanya, s’estima que la retirada progressiva de les mesures de distanciament social començaran al maig. Això significa que els dies de tancament continuaran i, poden portar efectes a curt, mitjà i llarg termini.

S’ha registrat una reducció significativa de l’activitat física, l’ús indiscriminat de dispositius electrònics i un canvi en els hàbits alimentaris. L’últim esmentat és un dels més preocupants, ja que el confinament també involucra als més xicotets.

Mesures per a garantir el dret bàsic d’alimentació

Milions de xiquets i xiquetes de tot el món es troben reclosos en les seues llars. Quan les condicions d’habitatge no són òptimes, i existeix una disminució de l’activitat física, augmenta el risc per als qui tenen sobrepés o obesitat.

Per això, d’acord amb l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, òrgan dependent de la Presidència del Govern, ha disposat algunes mesures a les Comunitats Autònomes per a garantir el dret bàsic d’alimentació de xiquets i xiquetes en situació de vulnerabilitat.

Algunes comunitats oferiran ajudes econòmiques a famílies mitjançant vals de compra en supermercats (Comunitat Valenciana), targetes moneder (Catalunya) o l’avançament de 15 dies del pagament del salari social bàsic (Principat d’Astúries).

Alimentació saludable en situació de vulnerabilitat

L’obesitat en la infància pot portar conseqüències a futur. Segons l’OMS, l’obesitat infantil s’associa a una major probabilitat de patir malalties com la diabetis o el càncer.

L’Alt Comissionat contra la Pobresa infantil assenyala que existeix una major incidència d’obesitat en els xiquets en risc de pobresa. La taxa d’obesitat infantil en la població de quatre a 14 anys se situa en el 10.2%, i en famílies amb menys ingressos augmenta al 15,9%.

La raó es deu al fet que els xiquets i xiquetes de llars amb menys ingressos tenen vides més sedentàries i altres hàbits de consum: menys fruites i verdures, abundància d’aliments ultraprocessats i begudes ensucrades.

Això pot tindre efectes nocius en la salut. Segons la web experta en Nutrició www.guiadesuplementos.es, cada tipus d’aliments cobreix necessitats bàsiques en la infància, i és fonamental aportar tots els grups. Els hidrats de carboni, proteïnes d’origen animal i vegetal, les vitamines i minerals són nutrients que no poden faltar en el menú infantil.

“Els xiquets i xiquetes han de tindre garantida una alimentació saludable. Les proteïnes intervenen en múltiples funcions de l’organisme i són indispensables per a la formació de teixits. Els carbohidrats són el combustible del cos, ja que compleixen funcions energètiques. Mentre que les vitamines i minerals són fonamentals per a mantenir el cos saludable i funcionant adequadament”, sosté.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =