Més de 848.800 valencians es consideren addictes al mòbil, un 30% més que en 2018

Els valencians dediquen una mitjana de 4 hores i 19 minuts al dia al seu mòbil, 41 minuts més que l’any anterior

Guardar

flexible-telefono
flexible-telefono

Més de 848.800 valencians es consideren addictes al mòbil, o cosa que és el mateix, el 28% de la població de 20 i 64 anys, la qual cosa suposa un increment del 30% respecte a la registrada en 2018, segons es desprén de la V Edició de l'Estudi sobre Addicció al Mòbil, elaborat per Rastreator.com (www.rastreator.com), que analitza el comportament dels espanyols enfront del telèfon mòbil.

Quant al consum d'hores enfront del mòbil per regions, els andalusos (4 hores i 50 minuts), madrilenys (4 hores i 40 minuts) i canaris (4 hores i 39 minuts) són els que més temps inverteixen. Per contra, bascos (3 hores i 47 minuts), aragonesos (3 hores i 34 minuts) i asturians (3 hores i 19 minuts) són els que se situen com els que menys hores ho usen.

L'anàlisi revela que els valencians usen cada vegada més el telèfon intel·ligent, una mitjana de 4 hores i 19 minuts diaris, 41 minuts més que en 2018. A més, cinc de cada deu valencians reconeixen que el primer i l'últim que fan cada dia és mirar el seu telèfon, i un 24% assegura estar pegat al seu telèfon durant més de cinc hores diàries.

Així mateix, 363.000 valencians (12%) asseguren que no podrien estar més d'una hora sense el seu mòbil. Quant al tipus d'activitat que es realitza amb els telèfons intel·ligents, l'ús més estés en la comunitat és el de la realització de trucades telefòniques (20%), per damunt del de consultar les xarxes socials (19%), o la gestió del correu electrònic (13%).

Aquestes xifres evidencien que al nostre país existeix una dependència creixent dels dispositius mòbils que, en alguns casos, pot derivar en problemes greus com l'addicció. Durant el període de vacances, amb un major espai per a l'oci, aquest risc s'eleva.

Segons el director de desenvolupament de negoci de Rastreator.com, Álvaro Bas, "la constant connexió i l'accés a la informació que proporcionen els telèfons intel·ligents ha convertit aquests dispositius en un imprescindible per a milions d'usuaris".

De fet, "la taxa de penetració continua creixent a Espanya, aconseguint el 96% de quota de mercat. Aquest ús massiu comporta canvis d'hàbits que no sempre són positius, com és el cas de la falta de desconnexió o de socialització. En el cas dels valencians, el 54% afirma que necessita estar connectat quan viatja i quasi la meitat dels enquestats (39%) assegura que no s'enlaira del seu telèfon, ja que publica fotos dels seus viatges en les seues xarxes socials durant el període vacacional", ha agregat.

Malgrat aquesta situació, són molts els enquestats que reconeixen que els agradaria reduir el seu temps d'ús del mòbil, però no saben com fer-lo (29%).

CONSELLS PER A NO CAURE EN L'ADDICCIÓ Al MÒBIL

Daniel Peña, doctor en Psicologia i Ciències de la Conducta i expert en addiccions a les noves tecnologies, trasllada uns consells senzills però útils a l'hora d'intentar combatre aquesta addicció tan estesa entre els espanyols.

El primer és conéixer-se a un mateix. La inseguretat, falta de confiança en nosaltres mateixos, vulnerabilitat emocional o la necessitat excessiva d'aprovació pels altres poden fer-nos més propensos a fer un ús abusiu del mòbil. Conéixer estar característiques i saber com influeixen en el nostre comportament és el primer pas per a recuperar el control, explica l'expert.

En segon lloc, recomana marcar períodes amb i sense telèfon, això és, establir períodes específics i determinats per a revisar el mòbil i moments i activitats en els quals el mòbil estiga prohibit. "No et centres només en el que no has de fer, sinó en què invertiràs el teu temps en comptes de mirar el mòbil", aconsella.

També assenyala la importància de conéixer els desencadenants. "Hi ha situacions externes (socials) o internes (estrés, avorriment...) que desencadenen el nostre comportament, hàbits tòxics que ens fan estar pendents del mòbil sense ser necessari. Una baula inicial pot disparar el següent, per la qual cosa l'autocontrol és molt més fàcil en les baules inicials", avisa.

Igualment apunta a controlar l'atenció, és a dir, "l'objectiu mitjançant el qual percebem el món, un filtre que determina la porció del món amb la qual establim contacte. Sentim i reaccionem a aqueixa part del món i a vegades aqueix filtre s'estableix com a conseqüència d'emocions (per exemple la por) i no pels nostres objectius, metes, valors", explica. Per a això, "el mindfulness és una excel·lent forma d'entrenar l'atenció", assegura.

Finalment, el doctor insta a aplicar la racionalitat. A vegades l'ús del mòbil obeeix a patrons irracionals de pensament com la por a perdre's alguna cosa o a quedar-se fora (FOMO). "En aquests casos és important reanalitzar la nostra forma de pensar i interpretar la realitat, tractant de fer-la més racional, autònoma i menys dramàtica", conclou.

Destacats