caixa popular

III edició del mercat de proximitat "De l'Horta a la Plaça"

III edició del mercat de proximitat "De l'Horta a la Plaça"
09/02/2018 -

La plaça de l’Ajuntament acollirà aquest diumenge, per tercer any consecutiu, la nova edició de “De l’Horta a la Plaça”, una proposta de foment de la producció agrícola de proximitat, que organitza la Regidoria d’Agricultura i Pobles de València. Un total de 55 productors i 10 llocs de distribució prendran part en la convocatòria, que inclourà a més activitats divulgatives, culturals i lúdiques.

La regidora d’Agricultura i Pobles de València, Consol Castillo, ha presentat hui la tercera edició d’aquesta trobada entre productors i ciutadania, que començarà a les 10.00 hores del diumenge, i s’allargarà fins a les 17.00-18.00 hores. Tal com ha explicat Castillo, “el Govern de la Nau ha plantejat, des de la seua arribada a l’Ajuntament, el caràcter prioritari de l’agricultura en l’acció de govern, davall la premissa de donar visibilitat a l’activitat agrària i el treball vinculat a la preservació del territori i a la importància de l’alimentació sana i sostenible”.

Un total de 55 productors participen en aquesta edició, tots ells de l’entorn de València, i amb un treball basat en criteris socials i de preservació mediambiental, així com impulsors de tècniques agrícoles basades en la sostenibilitat. A ells se sumaran 10 parades que oferiran a la ciutadania la possibilitat de consumir i degustar in situ productes de procedència artesanal i natural (orxata, cerveses, productes de transformació vegetal…), “tot açò –ha explicat Consol Castillo- amb l’objectiu de donar a conéixer i valorar els productes que generen”.

A més, i donat l’èxit de participació de les edicions anteriors, des de la Regidoria s’ha preparat un ampli programa d’activitats paral·leles dirigides a tots els públics, i de caràcter divers: cultural, lúdic i divulgatiu. Per als xiquets i xiquetes assistents s’ha preparat un programa específic que inclou propostes com un taller dirigit a diferenciar les diferents hortalisses pel seu sabor, una activitat de plantació de llavors, o l’elaboració d’un mural amb dibuixos.

També s’ha establit una àrea específica per a xerrades i presentacions sobre diversos aspectes, com la que estarà dedicada al projecte Sostenibilitat al Plat II, que impulsa la plataforma Sobirania Alimentària PV, dirigit a garantir la presència d’aliments sostenibles en els menjadors escolars. O la projecció de documentals per a “conéixer l’horta a través dels agricultors”. També es dedicarà un espai al Consell Alimentari Municipal, l’Escola de pares i mares, o la presentació del primer supermercat cooperatiu i participatiu local i ecològic Som Alimentació, entre altres iniciatives.

L’animació de l’espai comptarà amb l’actuació de titelles i contes, el Joc del Menjakilòmetres, i activitats de coneixement de les faenes artesanals de l’entorn agrari, de la mà del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana. I, com a colofó lúdic, la jornada comptarà amb la presència de grups de música i ball, com el teatre de carrer d’Ameba Teatre, o la “batukada” de Satukamba i Tiakatu. “Es tracta, com es veu, d’una jornada de caràcter multidisciplinari, que inclou presència dels àmbits de la producció, la distribució, el consum, la cultura i l’oci”, ha subratllat la regidora Consol Castillo.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat per la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, visitaran “De l’Horta a la Plaça” a les 11.00 hores. Al llarg del matí s’espera també la presència de nombrosos membres de la Corporació Municipal.

MÉS TIRES DE CONTAR EN ELS MERCATS MUNICIPALS

Castillo ha defensat la importància de promocionar la venda directa entre productors i consumidors, a semblança de la tradicional Tira de Contar, institució foral, singular i única en el món, que perviu des del segle XII i que s’ha actualitzat i s’ha mantingut vigent al llarg del temps. “Hi ha algunes xicotetes tires de contar també en alguns mercats municipals, com el Cabanyal i Mossén Sorell –ha recordat Consol Castillo- i la idea del Govern Local és anar instaurant-ne més en els mercats públics, de manera que afavorim l’acostament de la ciutadania al producte de qualitat, i es puguen generar economies d’interés per als productors i productores, que són els que realitzen la tasca agrícola, els que més arrisquen, però no són els que obtenen els majors beneficis”, ha afirmat.

Castillo ha agraït la participació de les distintes regidories i entitats que presten suport a la celebració de “De l’Horta a la Plaça”, com ara l’EMT o Mercavalència, i ha animat la ciutadania a gaudir d’aquesta activitat, que inicialment estava prevista per a diumenge passat, però que finalment es va retardar al pròxim dia 11 per les condicions meteorològiques.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 2 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats