25n
Orgull
Orgull

El mercat del Grau, un edifici històric que recupera la seua esplendor

Les obres de rehabilitació del mercat ja superen el 70% de la seua execució

El mercat del Grau, un edifici històric que recupera la seua esplendor
18/06/2021 -

L’Ajuntament de València encara la recta final de les obres del mercat de Grau, que ja superen el 70% de la seua execució. Després d’anys d’abandó, a principis de 2019 s’iniciava la rehabilitació integral d’aquest mercat municipal, amb l’objectiu de convertir-lo en un espai de referència. Malgrat que les previsions apuntaven al fet que seria, al desembre d’eixe mateix any, quan tornaria a obrir les seues portes, un contratemps durant el transcurs de les obres ha anat allargant la data de la seua inauguració.

Cal recordar que, mentre es desenvolupaven els treballs, van aparéixer problemes estructurals molt més importants del que s’havia valorat en un inici, però també es van localitzar grans peces d’amiant, que han hagut de ser eliminades per un equip d’experts. “Tot això ha requerit una sèrie de modificacions del projecte que l’Ajuntament ha anat realitzant puntualment fins ara”, explicava el regidor de Comerç, Carlos Galiana.

No obstant això, ara, ja en la fase final de les obres del mercat del Grau, és moment de plantejar-se altres aspectes, com els cinc espais enjardinats amb els quals comptarà l’interior del mercat, i en els quals s’apostarà per plantar tarongers, oliveres i plantes mediterrànies, com el romer i la lavanda.

De moment, com informava Galiana, el mercat ja compta amb totes les columnes de ferro forjat instal·lades, així com amb la teulada que cobreix el recinte. Així mateix, els treballs de la fase final consistiran a acabar de posar el sòl, la ventilació, la il·luminació – que serà en forma de llums d’estil industrial – i la instal·lació de les grans vidrieres, que actuaran de paret i incidiran en el caràcter obert del mercat al barri.

Com serà el nou mercat del Grau

El futur Mercat del Grau continuarà mantenint l’arquitectura original, però incorporarà nous elements com a zones verdes i obertes a la ciutadania. “Els espais del nou mercat es podran veure des de fora, a través de les façanes de vidre. A més, s’incorporaran xicotets jardins interiors i una sala polivalent per a l’ús i gaudi dels veïns del barri. Les cobertes seran renovades per teula plana vidriada, i els paviments de pedra seran la base per als espais públics i el mateix recorregut de llocs del mercat”, apuntava l’arquitecte Tomás Llavador.

Sens dubte, un projecte ambiciós que recuperarà l’aspecte més modern del mercat, encara que sense deixar arrere la part històrica del mercat del Grau. I és que del que es tracta, a més de comptar amb unes instal·lacions dignes, és d’aconseguir revitalitzar el barri i canviar la concepció que la ciutadania té d’aquest espai. Per això, no només disposarà d’eixa sala polivalent perquè les associacions o entitats puguen fer ús d’ella, sinó que, a més, es reduiran les parades de 24 a 19 i es reservaran la 18 i les 19 tant per a la Tira de Comptar, com per a l’organització d’esdeveniments.

Mercado Grao

Finalment, una altra de les grans novetats és que el Mercat del Grau ampliarà el seu horari a la vesprada per a abastar nous perfils de consumidors, i la sala polivalent podrà continuar utilitzant-se fora de l’horari comercial. Aquest renovat espai no sols està cridat a revitalitzar el barri, sinó que s’alçarà com un dels millors llocs de trobada entre els veïns i veïnes de la zona.

Aquest edifici històric, dissenyat en 1902 per l’arquitecte municipal Rafael Alfaro, s’inaugurava sent el mercat més modern de la ciutat de València. Amb aquesta rehabilitació tornarà a ostentar aquest títol.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 17 =