25n
25N
25N

Les mentides de la dreta: ni adoctrinament en València ni denúncies falses per violència masclista

PP, Ciutadans i Vox fan política de la rumorologia i porten mentides als seus programes

Vox España

Les mentides de la dreta: ni adoctrinament en València ni denúncies falses per violència masclista
19/02/2019 -

Els dos principals partits de la dreta política, el Partit Popular (PP) i Ciutadans, al costat de l’acabat d’afegir Vox, difonen mentides i rumors que, en alguns casos, arriben a reflectir-se en els seus programes. Si abans aquestes afirmacions eren comunes, després de les eleccions andaluses i la recent convocatòria d’eleccions per al pròxim 28 d’abril, s’intensifiquen. Repassem alguns dels punts més comuns d’aquestes formacions i els seus defensors.

Els immigrants no roben el treball a ningú

Gran part de la campanya de Vox per a les eleccions d’Andalusia es va centrar en un discurs antiimmigració. Entre altres arguments, assenyalen en el seu programa la necessitat de “prioritzar els interessos dels ciutadans espanyols enfront dels migrants” perquè, segons afirmen, ocupen espais de treball que podrien ocupar altres persones nascudes a Espanya. Això és fals. La població estrangera, en l’últim trimestre de 2018, tenia un 20,7% d’atur, mentre que entre la població amb nacionalitat és del 13,54%, segons dades de l’INE. Ocupen, a més, llocs precaris, com és el cas dels jornalers a Andalusia.

 

Les lleis de gènere no discriminen als homes

També des de la formació ultradretana Vox s’ha sostingut que la Llei de Violència de Gènere “discrimina” als homes i, en paraules de José María Llanos, president de Vox de la província de València, “pretenen implantar una ideologia de gènere”. El partit, que es declara “força constitucional”, sosté això malgrat que el Tribunal Constitucional va avalar la Llei en 2008, doncs l’augment de les condemnes a homes que maltracten dones se sosté “per les altíssimes xifres” i el context de vulnerabilitat. La Llei no augmenta les possibles condemnes als homes per la seua condició, sinó per agredir a una dona en un context masclista en què “la freqüència d’una greu criminalitat que tenen per objecte a la dona” és altíssima. El Secretari General de Vox, Javier Ortega, va assegurar que les dades d’homes assassinats a les mans de dones “s’oculten perquè no interessen”. El Consell General del Poder Judicial ofereix aqueixes dades de forma pública. En els últims disponibles, de 2016, van morir 38 dones assassinades per les seues parelles, enfront de 10 homes.

 

Les denúncies falses per violència de gènere són anecdòtiques

Des de Vox s’assegure que les dades de denúncies falses “s’oculten”. La Fiscalia publica aqueixes dades en una memòria anual. En l’última disponible, de 2017, hi ha 2 condemnes per denúncies falses. Entre 2009 i 2017, va haver-hi un total de 96 condemnes, és a dir, un 0,0078% del total. El president del PP també s’ha acostat a aquest discurs, i assegura que el seu partit proposa “limitar les denúncies falses” i limitar “els quiosquets” que es fan amb les ajudes econòmiques contra la Violència de Gènere.

 

Els immigrants no són delinqüents

Vox relaciona comunament les paraules “immigrants” i “delinqüents”. Santiago Abascal, fins i tot, culpa als ajuntaments que promouen l’acolliment de refugiats, com va assenyalar en aquest tuit al novembre de l’any passat.

https://twitter.com/Santi_ABASCAL/status/1061677989333790721

Segons les dades de l’INE, el 72,57% dels delictes són comesos per espanyols. Dir que la delinqüència la porten els immigrants és, per tant, fals.

 

Els avortaments no són coaccionats ni causa de la baixa natalitat

Ja en les exigències de Vox per a formar govern a Andalusia, asseguraven que volien evitar a les dones passar “pel drama de l’avortament”, i que hi ha “que assegurar-se que cap d’elles reba coaccions o pressions del seu entorn que l’obliguen a avortar”. Vox rebutja l’avortament com a dret de les dones. Pablo Casado a més va relacionar l’avortament amb la baixa natalitat i defensa “tornar a la Llei de 1985” que, segons ell, va gaudir d’ampli consens malgrat que Aliança Popular va presentar un recurs de constitucionalitat sobre ella. I tot això malgrat que des de l’entrada en vigor de la Llei d’Avortament del Govern de Zapatero en 2010, quan segons Vox entra en valor la coacció, les interrupcions voluntàries de l’embaràs han disminuït un 16,73%. La baixa natalitat està relacionada amb molts factors, com la precarietat laboral que impedeix una vida estable a les parelles joves i, per tant, tindre fills.

 

El valencià i el català no són llengües diferents

Tant el PP com Vox coincideixen a separar lingüísticament el Valencià i el Català i, asseguren, Compromís i el PSPV busquen “imposar el català sobre el valencià”. “El Botànic ha aprovat mesures en els últims plens del Consell per a catalanitzar la Comunitat”, va assegurar la portaveu d’Educació del grup popular en les Corts Beatriz Gascó, en relació a un conveni entre la Comunitat i Andorra per al co-reconeixement de títols lingüístics. Tant la Universitat de València com la principal autoritat lingüística valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, malgrat les particularitats pròpies dels territoris, Andorra, Catalunya, Balears i la Comunitat Valenciana comparteixen sistema lingüístic. “Enganyen”, va dir en relació a historiadors i lingüistes Plans, el president provincial de Vox. També Toni Cantó, diputat nacional de Ciutadans per València, assegura que en els llibres de text valencians “hi ha adoctrinament”. Les tres formacions, per tant, se situen fora dels fets provats per les Universitats.

 

La Llei de Memòria Històrica no pretén enfrontar ni reobrir ferides

La Llei de Memòria Històrica aprovada pel Govern de Zapatero en 2007, pretén reconéixer i ampliar els drets d’aquells que van ser perseguits o violentats durant la Guerra Civil i la posterior Dictadura. Segons Casado, aquesta és una llei “sectària” que proposa “la reescriptura de la història”. De manera semblant, Vox es refereix a ella com “Ley de la Desmemoria”. Tots dos partits veuen en els motius de reconeixement a les víctimes un intent de revivar les “dos españas”.

 

En els col·legis valencians no s’adoctrina sobre Catalunya

“No pot ser que a València s’ensenye que som catalans”, va assegurar Plans en la presentació de Vox de cara a les pròximes municipals. El PP, fins i tot, va llançar una plataforma, “No a l’adoctrinament”, en la qual anima als pares i mares a denunciar suposats casos. Les proves, no obstant això, són sempre anònimes. S’han utilitzat, fins i tot, llibres de text que recullen el que historiadors i lingüistes diuen sobre la unitat de la llengua per a reforçar la idea de l’adoctrinament als xiquets. El conflicte català ha revivat els suposats casos d’adoctrinament i el debat, que alguns creien superat, sobre la unitat de la llengua.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc − dos =

museo etnologia
ficcions 2019-2020
ficcions 2019-2020