caixa popular

Memòria del foc, l’exposició que conta la història de les falles de Torrent

La mostra inclou fotografies, documents, audiovisuals i objectes que són testimoni del patrimoni faller de la ciutat on 8 comissions celebren el 50 aniversari

Memòria del foc, l’exposició que conta la història de les falles de Torrent
13/10/2017 -

La sala d’exposicions de l’Espai Metropolità d’Art Modern (EMAT), a l’edifici Metro-Avinguda de Torrent obri les portes des de divendres passat a la mostra Memòria del foc. Es tracta d’un centre d’interpretació de la festa de les falles de Torrent, en el que els i les visitants viatjaran a través de la historia de les falles de la capital de l’Horta Sud. Un viatge des dels inicis de la festivitat del foc, quan els veïns i veïnes cremaven, durant la vespra de San Josep, ninots fets de palla (pallassos), fins a la festa total i institucionalitzada de l’actualitat.

La inauguració de l’exposició es va iniciar a les portes de l’edifici Metro, on la Muixeranga la Torrentina va fer una exhibició al compàs de la dolçaina i el tabalet. Seguidament, tots i totes es van dirigir a l’acte d’inauguració, on l’alcalde Jesús Ros va donar la benvinguda i va destacar “la importància de les falles a la ciutat de Torrent; i com durant tots estos anys els torrentins i torrentines hem treballat per mantindre viva la nostra festa, les nostres costums i tradicions. En esta exposició podem conèixer els arrels de les falles a Torrent i veure com han evolucionat fins ara, que ja contem amb un total de 29 comissions falleres”.

L’exposició gira de al voltant del cadafal faller i dels seus artistes; de la literatura popular i festiva; del llibret; de la riquesa del patrimoni de la indumentària tradicional i de la història de la industria pirotècnica a Torrent. Per això, la mostra acull una gran quantitat d’objectes com documents, fotografies, audiovisuals, vestits regionals i curiositats que són testimoni del ric patrimoni torrentí.

Un gran nombre de persones s’acostaren per a veure de primera mà l’exposició. Destacar la Fallera Major de Torrent, Mª Jesús Rincón, acompanyada de la seua Cort d’Honor, falleres majors i presidents de distintes comissions i diferents membres de la corporació municipal. El regidor d’Activitats Lúdiques, Alfred Costa, va destacar la importància de tindre per a Torrent “el primer centre de interpretació de la festa fallera de la ciutat. A les portes del primer aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Unesco, Torrent dispose d’un espai expositiu per als amants de la festa gran on es posa de manifest com durant dècades molts fallers han atresorat gran part dels ítems que han ajudat en l’obtenció de l’esmentat guardó: música, arts plàstiques, indumentària, orfebreria, etc”.

La mostra esta oberta al públic de dimecres a divendres de 17 a 20.30 h; dissabtes de 10 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h i diumenges de 10 a 13.30 h. Durant el matins es preveuen tancar visites escolars i s’ha obert un telèfon per les persones interessades en disposar de visites concertades i guiades: 96 111 11 11, ext 1837, departament de Cultura.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 10 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats