25n
25N
25N

Comencen les millores a la línia Xàtiva-Alcoi després de dècades de reivindicacions

Es preveu una inversió global que supere els 50 milions d’euros amb una renovació completa de la línia i dels trens

Imatge de les vies al pas per la Font de la Figuera durant la DANA de 2019

Comencen les millores a la línia Xàtiva-Alcoi després de dècades de reivindicacions

Aquesta setmana s’ha presentat la primera fase de la millora de la línia ferroviària Xàtiva-Alcoi, una històrica reivindicació dels municipis de la zona i on ADIF ha anunciat una inversió que estarà per damunt dels 50 milions d’euros.

Aquesta línia de 64 quilòmetres presenta un important desgast que es va veure agreujat per la DANA de setembre de 2019 i per la borrasca Glòria del passat gener. És per aquest motiu que la primera fase dels treballs, que s’espera que finalitzen el 30 de novembre, es destinarà a la millora del túnel en el tram Xàtiva-Genovés, així com la realització d’un mur de contenció i altres treballs de neteja, que suposaran una inversió de 700.000 euros.

Més endavant es duran a terme altres actuacions, com la digitalització de la línia, que tindrà un pressupost de 7,1 milions d’euros, o la renovació del tram entre Alcoi i Ontinyent, que costarà 568.000 euros. També està previst que molt prompte es liciten les obres del tram Xàtiva-Ontinyent, amb un pressupost base de més d’1 milió d’euros.

Aquesta línia de 64 quilòmetres presenta un important desgast que es va veure agreujat per la DANA de setembre de 2019 i per la borrasca Glòria del passat gener

ADIF ha anunciat una renovació completa de la línia i una renovació completa de les unitats dels trens amb una inversió que superarà els 50 milions d’euros i, en principi, ha d’estar adjudicada en 2025.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha destacat que “per fi passarem de les paraules als fets, i dic ‘per fi’ perquè són molts els anys que portem reivindicant la millora en aquesta infraestructura”. Per a Cerdà “és important a tots els nivells que Xàtiva continue sent un punt estratègic de comunicació dins del territori valencià. Al final, tot açò redunda en una millor qualitat de vida, en una millor comunicació i en una major recepció de visitants a la ciutat”.

Per a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, “és una línia que vertebra tot el territori, ja que si no fora pel tren, no tindríem transport públic i des d’un punt de vista competitiu ens suposa un fre en moltes ocasions. Ens omplim la boca parlant de sostenibilitat, de reducció de contaminació, de reducció d’ús del vehicle… però a l’hora de la veritat no tenim capacitat d’anar als pobles del voltant en tren”. El primer edil ha destacat que “són millores essencials que han d’estar acompanyades d’un augment de les freqüències ja que aquesta situació ens afecta directament com a ciutat universitària”. Rodríguez ha avançat que es reunirà tant l’Ajuntament d’Ontinyent com la Universitat de València amb Renfe per tal de solucionar aquest problema.

Traspàs de les competències a la Generalitat

El plenari de la Diputació de València debatrà en la propera sessió una moció de La Vall Ens Uneix perquè Foment traspasse a la Generalitat les competències d’aquesta línia. La moció va estar presentada el passat 5 d’octubre pel portaveu d’aquesta formació, Joan Sanchis, qui ha agraït que altres partits s’hagen sumat a la reivindicació, i s’ha felicitat de què “estiguem aconseguint retraure a l’agenda política temes importants que estaven morint, com el desdoblament de la CV-60 o el tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi. Ja està bé per als grans partits d’omplir-se la boca parlant de lluita contra el despoblament i contra les desigualtats socials i de gènere, i després deixar morir el tren. El foment del transport públic disminueix la desigualtat entre les persones, ha de ser un servei innegociable per a les administracions”.

Així, la moció proposa que el plenari de la Diputació inste a l’administració estatal i autonòmica per tal que es faça efectiva la transferència de competències del Ministeri de Foment a la Generalitat Valenciana, incloent-hi tots els elements de titularitat estatal adscrits a l’explotació ferroviària, “ja que així s’acabarà tirar les culpes a l’altre i es podrà actuar en la millora i manteniment del servei de manera més efectiva. Una reivindicació històrica que, recordem, va ser objecte d’un protocol publicat pel DOGV en agost de 2009 on el Ministeri i la Generalitat van acordar col·laborar per promoure la transferència i modernització de la línia. Més d’una dècada després açò s’ha de desbloquejar ja”, ha incidit Sanchis.

Reducció del servei

Renfe recuperarà a partir del 30 de novembre dos serveis de mitja distància (un per sentit) en la línia, la qual cosa permetrà oferir sis serveis diaris (tres per sentit). Aquest augment no arriba al quart trajecte diari en cada direcció (huit en total) que hi havia abans de la pandèmia i que es va retallar en un 50% el passat mes de maig.

Sanchis ha qualificat el manteniment d’aquesta reducció “d’absolut desgavell”. Per al diputat de La Vall Ens Uneix “es tracta d’una mesura excepcional que podia entendre’s en aquell moment, però no ara, i més quan Rodalies torna a oferir fins al 100% del servei en alguns casos. La reducció de freqüències ha afectat les persones usuàries i especialment al professorat dels campus de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València a Ontinyent i Alcoi, que en reprendre’s les classes han vist com es quedaven sense el servei de primera hora del matí”.

La situació està ocasionant una minva de persones usuàries que s’agreujarà amb el tancament momentani de la línia per les obres de condicionament a un dels túnels. Per a garantir la mobilitat dels viatgers durant les obres, Renfe ha establert un pla alternatiu de transport per carretera entre Xàtiva i Alcoi, amb autobusos amb capacitat per a 60 passatgers que faran parades a Albaida i Ontinyent, i amb microbusos de 30 places que tindran parada en totes les estacions del recorregut.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 − 3 =