Les millores en Educació podrien marcar l'inici del Botànic II

Menys hores lectives per al professorat i la reducció de la ràtio per aula, les mesures que ja s’han posat damunt de la taula

Guardar

marza_edificant
marza_edificant

Durant aquesta primera etapa del Pacte del Botànic, el sistema educatiu públic ha anat evolucionant cap a un model en el qual no solament s'ha millorat la qualitat educativa, reduint, per exemple, el ràtio de les aules, sinó que, a més, tot l'alumnat ha tingut les mateixes oportunitats, gràcies a iniciatives estrela d'aquesta legislatura, com el programa Xarxa Llibres per al repartiment gratuït de llibres de text, o les beques menjador.

Sens dubte, un punt i apart que deixava arrere l'època de retallades del Partit Popular en el qual un dels sectors més afectats va ser l'educació. Ara, amb la reedició del Botànic a la vista, ja es comencen a perfilar algunes de les línies que se seguiran en matèria d'educació i, com no podia ser d'una altra manera, des de la conselleria d'Educació ja anunciat algunes accions destacades, que duran a terme al llarg d'aquesta nova legislatura, com la gratuïtat gradual del menjador escolar o l'augment de les aules gratuïtes de 2 anys.

No obstant això, també s'ha centrat el focus en una de les reivindicacions que des dels sindicats del professorat s'havia demandat: la reducció de les hores lectives. En 2012, l'anterior equip de govern va incrementar, en els centres públics, la càrrega lectiva per al professorat de Secundària passant de les 18 hores a un mínim de 20 hores efectives a la setmana de classe. Una mesura que, a més, va vindre de la mà d'una pujada excessiva de la ràtio d'alumnes per aula que, en alguns casos, arribava a superar els 30 alumnes per classe.

Ara, amb el Botànic II, és moment de fer el pas. El conseller d'Educació en funcions, Vicent Marzà, ja ha portat, a la taula de negociació amb els sindicats, la reducció de les hores lectives. Així, el projecte de decret estableix 25 hores setmanals per a Infantil i Primària, mentre que planteja una reducció progressiva per al personal docent de Secundària, és a dir, 19 hores per al curs 2019-2020 i 18 hores per al curs 2020-2021.

Quant a la ràtio per aula, el projecte de decret planteja 25 escolars per classe per a Primària, encara que de manera progressiva. D'aquesta manera, es començarà a partir del primer nivell en el pròxim curs escolar i s'anirà incrementant cada any. Els motius? A més del pressupost, la falta d'infraestructures que faria falta per a una major disminució d'alumnat per aula.

En aquest sentit, Marzà, a través del seu compte de Twitter, ha reivindicat un "finançament just per a avançar més ràpid" en l'aposta per millorar l'educació. "Anem obrint unitats, baixant les ràtios tant com podem i millorant les condicions laborals amb els pocs recursos que tenim". "Queda molt per fer, però cada curs estem una mica més a prop", ha afegit.

Més de 1.500 places en les 420 aules gratuïtes de 2 anys

I un altre dels grans anuncis ha sigut l'obertura de noves aules gratuïtes de 2 anys per al curs 2019-2020, que permetrà arribar a les 15.030 places en centres d'Infantil, Primària i escoletes de la Generalitat i municipals, gràcies a les 420 aules amb les quals es comptarà per a aquest curs escolar.

De les 31 aules noves, 16 estaran dins de la província de València incrementant les places a 8.248. Així, els centres en els quals situaran les aules noves són CEIP San Blas, d'Albal; CEIP El Pontet, d'Almussafes; CRA Castell de la Carbonera, Aulari de Beniatjar; CEIP José Molla, de Canals; CRA La Costera, Aulari de Llanera de Ranes; CEIP Sant Miquel, de Llíria; CRA Serra del Benicadell, Aulari de Montitxelvo; CEIP Ausiàs March, de Paterna; CEIP Vicente Blasco Ibáñez, de Rafelguaraf; CEIP Villar Palasí, de Sagunt; CEIP Baladre i CEIP Maria Yocasta Ruiz, de Port de Sagunt; CEIP Verge de Rosario, de Torrent; CEIP Horta Major, de Vilamarxant; CEIP Fabian i Fuero, de Villar del Arzobispo; i el 2.º cicle Maria Teresa Coloma, de Xàtiva.

Arxivat a:

Destacats