25n
25N
25N

Soler: "La millora de la qualificació de la Comunitat Valenciana certifica que la Generalitat està fent les coses bé"

El conseller d’Hisenda destaca que Standard & Poor’s ha informat hui de la millora de la qualificació crediticia de la Comunitat Valenciana, que ha passat de “perspectiva estable” a “favorable”

Soler: "La millora de la qualificació de la Comunitat Valenciana certifica que la Generalitat està fent les coses bé"
26/05/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat avui que la millora de la qualificació creditícia de la Comunitat Valenciana feta pública hui per l’agència de qualificació internacional Standard & Poor’s “certifica que el Govern valencià està fent les coses ben” i representa “un aval a la gestió del Consell”.

“L’informe d’una agència independent i solvent internacionalment avala que en l’actualitat i enfront dels desordres del passat el Consell de tots els valencians està treballant bé”, ha recalcat Soler, en referència al document de S&P en el qual l’entitat millora les perspectives de la Comunitat Valenciana d'”estable” a “favorable”, mantenint la doble B.

“S’ha millorat sensiblement la gestió, s’està treballant des del rigor pressupostari i s’han establit uns nivells de control i de transparència que no tenen comparació en cap etapa passada”, ha subratllat el titular d’Hisenda, que ressalta que “s’està incrementant la confiança en el Govern de la Generalitat”.

“És una constatació de la recuperació de la credibilitat de les institucions valencianes també en l’àmbit internacional. Difícilment amb governs com els del passat, i més en aquests moments, les institucions valencianes podrien recaptar crèdit en l’exterior “, ha assenyalat.

L’agència internacional de rating S&P ha fet pública hui una nota en la qual informa que ha decidit millorar la qualificació creditícia de la Comunitat Valenciana, mantenint el nivell BB, però passant de “perspectiva estable” a “perspectiva favorable”. L’agència nord-americana destaca la millora dels ingressos registrada per la Comunitat Valenciana en un context de creixement econòmic i elevada estabilitat política i institucional. Aquesta circumstància, juntament amb el control de la despesa per part del Consell, ha permés que les xifres de dèficit de la Comunitat hagen resultat fins i tot millors que les mateixes previsions de l’agència, refereix l’informe.

En concret, les dades de 2017, segons refereix S&P, reflecteixen un dèficit corrent del 5,4% pel que fa als ingressos corrents, que ascendeix al 13,6% si es contemplen els ingressos i despeses de capital. En termes d’aquest últim indicador, les dades registrades per la Comunitat Valenciana en 2017 milloren en tres punts els observats en 2016, i en més de dos punts els previstos per l’agència de ràting, prossegueix el document.

Reestructuració del deute per l’infrafinançament

D’altra banda, l’Agència Standard and Poor’s reconeix la insuficiència del model de finançament que penalitza a la Comunitat Valenciana, a pesar que la seua despesa per càpita és dels més baixos d’Espanya i que el seu nivell de renda per càpita és clarament inferior a la mitjana nacional. L’agència opina que la reforma del model de finançament és necessària per a garantir l’estabilitat de les finances, no solament valencianes, sinó del conjunt de comunitats autònomes valencianes, i lamenta que no hi haja informació precisa pel que fa a la data d’aprovació del nou model de finançament autonòmic a causa de la inestabilitat de la situació política espanyola.

Amb tot, l’agència de ràting confia que, sota les actuals circumstàncies, la Comunitat Valenciana haurà reduït el seu dèficit corrent fins al 3% en 2020, deixant el dèficit total entorn d’un 10% dels ingressos en aqueix mateix exercici.

Per al futur, S&P podria plantejar-se una millora en el ràting de la Comunitat Valenciana en dos escenaris: una millora inesperada del dèficit entorn del 10% dels ingressos totals o una reestructuració del deute en el marc de la revisió del model de finançament que incloguera algun mecanisme de quitació, de manera que el nivell de deute acumulat per la Generalitat caiguera per sota del 270% dels ingressos corrents.

Aquesta ha sigut des de sempre una reivindicació del Consell, l’exigència de compensació del deute generat per l’infrafinançament que han patit els valencians des de fa més de dues dècades, que l’agencia S&P arreplega també en el seu informe.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + 9 =

CCCC
torrent