caixa popular

Mantindre a ratlla les meduses és possible

La Confraria de Pescadors de Gandia captura aquests animals marins i crea una barrera de contenció per a controlar-les

istockphoto.com/David_Sch

Mantindre a ratlla les meduses és possible
10/07/2018 -

Cada estiu, milions de turistes i banyistes s’acosten a les platges de Gandia per a gaudir de les seues aigües cristal·lines i de la seua blanca arena, però des de fa set anys ho fan encara més a gust. I és que nou barques de la Confraria de Pescadors de Gandia recorren la costa per a capturar meduses i residus de la superfície i aconseguir, així, que els banys siguen més segurs i nets. La caravel·la portuguesa i altres espècies comunes d’aquest invertebrat queden, per tant, molt més controlades i al marge de la zona de gaudi gràcies a aquesta iniciativa pionera a Espanya i única a la Comunitat Valenciana en un moment on hi ha especial preocupació per les picades.

En concret, pescadors gandienses recorren prop de quatre quilòmetres (dues milles nàutiques) entre la desembocadura del riu Serpis (en Marenys de Rafalcaïd) i la Platja Verge de l’Auir per a arreplegar, en aqueix trajecte, les meduses i residus que es troben en la superfície a través de xarxes de quatre o cinc metres. Ho fan cada divendres i dissabte de 7 a 11 hores des de la setmana passada fins a finals d’agost, quan més banyistes hi ha. Segons el secretari de la Confraria de Pescadors de Gandia, Enrique Ferrer, el resultat és que “és positiu per a la ciutadania i també per als pescadors, ja que se’ls dóna visibilitat tant a nivell de recollida com amb la creació d’una barrera de contenció”.

Una vegada acabada la jornada, els pescadors acudeixen al port per a deixar aquests animals marins en cabassos i tractar-los amb clor. Així, aconsegueixen eliminar el seu verí i matar-los per a després deixar-los assecar al sol quasi fins que es desintegren, i aboquen les restes en el mar. En aquest sentit, Ferrer explica a València Extra que la confraria té una estreta relació amb l’Oceanogràfic de València i que ara està sobre la taula lliurar les meduses arreplegades perquè les tortugues bobes del centre s’alimenten d’elles i, així, es tanque el cercle biològic.

A més, el secretari afirma que la confraria també té projectes en funcionament amb el campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) i fruit d’aquesta col·laboració, tenen altres opcions en ment. Per exemple, s’ha proposat a l’ajuntament començar la campanya al maig, quan aquestes criatures són més xicotetes, ja que d’aquesta manera no creixerien ni es reproduirien tant i seria més fàcil controlar-les i capturar-les, segons defensa el professor Miguel Rodilla.

No obstant açò, Xavier Ródenas, regidor delegat de Premsa, adverteix que aquesta iniciativa sempre pretén respectar el medi ambient i la diversitat marina de Gandia. En açò també coincideix Enrique Ferrer, qui assegura que el treball amb les barques no és infal·lible i són animals que es reprodueixen amb facilitat, per la qual cosa no hi ha perill com, per exemple, amb la tonyina roja. A més, confirma que des del divendres s’han arreplegat poques i solament algunes caravel·les portugueses, però que aquestes desapareixeran prompte quan pugen les temperatures, ja que cerquen aigües més fresques.

Més seguretat per als banyistes, però també per als pescadors

Aquesta campanya de captures funciona des de 2012 i té com a objectiu oferir més tranquil·litat i seguretat a turistes i gandienses que gaudisquen de la seua platja, però també donar una aportació econòmica als pescadors. Així, aquest acord de col·laboració sorgeix perquè la nova legislació va suposar que els pescadors de tellinas havien d’acabar la seua jornada a les 11 com a vesprada, no a les 14 hores com antany, per la qual cosa al final aconseguien menys exemplars per a vendre. A açò cal sumar que en 2015 la Generalitat va prohibir la captura de tellinas i chirlas en tota la costa, la qual cosa va suposar un colp dur per a aquests treballadors.

Davant aquesta situació i amb la finalitat de millorar les platges, l’ajuntament va començar a donar 3.000 euros a la Confraria de Pescadors de Gandia a canvi d’aquest servei. “La confraria sempre ha estat molt compromesa amb la societat a través de convenis amb el govern i aquesta quantitat no cobreix la diferència, però sí ajuda amb les despeses”, explica el secretari Enrique Ferrer, encara que afig que moltes vegades s’ha col·laborat amb l’ens públic de forma desinteressada.


menut palau

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × un =

sempre teua
exposicion caps tallats
Escalante
exposicion caps tallats
Extra nº 2 - FEBRERO 2019