Mesures de transparència en els grups municipals

Guardar

ayuntamiento-valencia-pleno
ayuntamiento-valencia-pleno

L'Ajuntament adoptarà mesures per a garantir la transparència i el bon funcionament dels grups municipals. A més, modificarà el reglament orgànic que regularà "de manera òptima" les comissions d'investigació municipals. Així ho ha acordat el Ple, amb el suport de tots els regidors municipals, en debatre les conclusions de la Comissió d'Investigació del cas conegut com a "Operació Taula". Algunes, com la decisió d'exigir als regidors populars l'entrega de la seua acta, no s'han acordat per majoria. El Partit Popular tampoc ha votat a favor la proposta de València en Comú, avalada per tots els grups de l'equip de govern, per a continuar la investigació de les presumptes irregularitats en la concessió de La Rambleta.

El president d'aquesta comissió d'investigació, el regidor del Grup Compromís Carlos Galiana, ha recordat que aquesta "es va constituir per acord plenari per a determinar les possibles responsabilitats polítiques derivades dels presumptes fets de caràcter il·lícit investigats en els tribunals per un suposat blanqueig de capitals ocorregut en el Grup Municipal Popular". I ha assegurat que els regidors del PP "han desaprofitat una oportunitat per aclarir les coses a la ciutadania".

"Tot i que el PP va sostindre la creació d'aquesta comissió, l'ha boicotejada des del primer moment", ha lamentat el regidor. Tot i que, ha assegurat, "amb les compareixences reflectides en l'acta, podem afirmar que el funcionament de l'antic Grup Municipal Popular era francament millorable i escapava del control dels seus membres, que van realitzar una aportació de 1.000 euros per a finançar la campanya electoral del 2015 a través de l'esmentat grup, que, a més, assumia tasques impròpies que pertanyen a les delegacions municipals".

Per tot això, ha continuat el regidor Carlos Galiana, "exigim als regidors del Grup Municipal Popular que deixen la seua acta de regidors, tal com va demanar al seu dia la presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig. O, com a mínim, que abandonen el grup deixant pas a altres regidors no investigats". Aquesta proposta ha rebut el vot favorable dels grups de l'equip de govern (Compromís, Socialistes i València en Comú), el vot en contra del PP i l'abstenció de Ciutadans, "perquè –tal com ha explicat el regidor Narciso Estellés "tot i que ja vam votar a favor d'aquest acord es troba dins d'un informe de tancament de la comissió que no compartim".

Pel que fa al tancament de la comissió, al que també es va oposar en un principi València en Comú, hui s'ha acordat amb la unanimitat de l'equip de govern que ha donat suport a una proposta defesa pel portaveu de l'esmentat grup, el regidor Jordi Peris. En la seua intervenció ha manifestat que en les 12 sessions d'aquesta comissió ha sentit "fins a quin punt el partit polític que ha governat durant anys menysprea la ciutadania", i ha demanat decència i responsabilitat als regidors investigats". Per això, ha explicat, "subscrivim el contingut de l'informe que demana l'acta d'aquests edils, però queden coses per investigar com la sospitosa adjudicació del contracte de construcció i gestió del centre cultural La Rambleta, que continua vigent amb una despesa de 2,3 milions d'euros i una vigència de 16 anys". En la votació d'aquesta esmena s'ha abstingut el PP i Ciutadans.

Per la seua banda, la portaveu del grup Socialista, Sandra Gómez, ha reivindicat el paper desenvolupat per la comissió "creada per a descobrir males pràctiques, per a preguntar si hi hagué blanqueig de diners i altres delictes que el jutge jutjarà". L'edil socialista ha assenyalat que la Comissió d'Investigació ha defensat els interessos dels valencians i ha apel·lat a l'interés col·lectiu com a objectiu fonamental dels responsables públics.

En la mateixa línia s'ha manifestat el regidor de Ciutadans Narciso Estellés qui, en recordar que el seu grup "treballa per lluitar contra la corrupció", ha ressaltat que una comissió no és un juí però és una eina molt útil que en aquest cas, per exemple, permetrà millorar el funcionament dels grups polítics".

De fet, aquesta és una de les conclusions del Cas Taula que han sigut aprovades per majoria. D'ara en avant els grups polítics tindran només un compte bancari i faran públiques les seues despeses perquè estiguen a l'abast de tot el món. Es crearà un registre d'entrada de les visites, així com uns documents per a deixar constància de les factures i despeses, i els grups municipals no podran dur a terme tasques pròpies de les delegacions.

Els 5 grups municipals representats en el consistori també han aprovat una proposta per a modificar el Reglament orgànic del Ple que regule de manera òptima les comissions d'investigació. I el Grup Municipal Popular ha sigut l'únic que s'ha desmarcat de la proposta d'instar l'Estat perquè determine que les compareixences en les comissions creades en l'àmbit municipal siguen obligatòries i tinguen les mateixes garanties de funcionament i organització que les d'altres administracions.

En la sessió plenària també s'ha debatut i rebutjat la proposta del Partit Popular que ha demanat, per exemple, "que es lleve de l'informe final del cas Taula una al·lusió a les declaracions de la presidenta del Partit Popular en la Comunitat Valenciana quan va reclamar l'acta dels seus companys". El portaveu del Grup Popular a l'Ajuntament, Eusebio Monzó, ha criticat l'equip de govern "que viu de les misèries dels altres", ha afirmat que la Comissió ha desenvolupat les tasques sense complir els terminis judicials i sense rigor documental, i ha reclamat "que es respecte la Justícia i els seus temps, tant com la presumpció d'innocència".

Arxivat a:

Destacats