Per uns col·legis 'més verds', les mesures davant l'emergència climàtica

La conselleria d’Educació ja treballa en millores en els centres educatius valencians per a fer-los més sostenibles

Guardar

Colegio EP
Colegio EP

Els centres educatius de la Comunitat Valenciana responen davant la situació d'emergència climàtica. Des de la conselleria d'Educació ja s'està treballant en la implementació de mesures que convertiran els col·legis en espais més sostenibles, saludables i de respecte al medi ambient. Plaques solars, jardins verticals, calderes de condensació, que consumeixen menys recursos, o menjadors escolars sostenibles, basats en productes de proximitat, són algunes de les accions que s'aniran desenvolupant.

En l'actualitat, a través del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020, finançat en un 50% pels fons Feder, s'estan duent a terme inversions d'eficiència energètica per a reduir el consum en 26 centres d'educació secundària. Per a això, s'està realitzant la substitució de la il·luminació per un tipus LED, sumant-se als 25 centres en els quals ja s'ha reformat la instal·lació lumínica.

Així mateix, per a continuar reduint el consum energètic, durant el curs 2020-2021, s'actuarà en el sistema de calefacció per a substituir les calderes de gas natural o gasoil per altres de condensació que minimitzaran, notablement, el consum de recursos, així com la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l'aprofitament de l'energia solar.

Des d'Educació, i a través de les accions del Pla Edificant, es dissenyaran els projectes de construcció d'infraestructures tenint en compte criteris sostenibles tant des del punt de vista arquitectònic en relació amb l'aïllament tèrmic o la protecció solar, com des de l'enginyeria en les instal·lacions de llum i aigua per a consumir menys.

Finalment, un altre canvi substancial es produirà en els menjadors escolars. El nou model que es planteja no només recuperarà la cuines dels col·legis, sinó que es prioritzarà els productes de proximitat o quilòmetre 0 i, per descomptat, de temporada. L'objectiu, a més de contribuir a la sostenibilitat, és fomentar hàbits d'alimentació saludable i "arrelada en el territori, permetent no recórrer a les grans multinacionals del sector", explicava el conseller Vicent Marzà.

Un punt de vista que ja recolzen col·lectius com la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de la província de Castelló que, ja des de l'any passat, han centrat la seua atenció en l'alimentació que rep l'alumnat. I és que entre els beneficis es troba tant el foment d'una alimentació més equilibrada i saludable, com el suport de l'economia local i l'agricultura valenciana tan característica del nostre territori. Així mateix, el consum d'aquesta mena de productes redueix les emissions contaminants en evitar llargs desplaçaments entre el punt d'origen del producte i el de consum.

Arxivat a:

Destacats