Menjador 'verd', jardins verticals i LED davant l'emergència climàtica

Guardar

Menjador escolar
Menjador escolar

Calderes de condensació que consumeixen menys recursos, plaques solars, menjadors escolars basats en productes de proximitat, jardins verticals o la millora de les condicions d'aïllament són algunes de les mesures que s'estan posant en marxa a alguns centres educatius de la Comunitat Valenciana amb la finalitat d'adaptar-se i 'plantar cara' a la situació d'emergència climàtica.

Amb aquest objectiu, la Conselleria d'Educació assenyala que els projectes de construcció d'infraestructures es dissenyen d'acord amb criteris més sostenibles des del punt de vista arquitectònic, amb accions referents a l'aïllament tèrmic dels edificis i de protecció solar, i des de la perspectiva de l'enginyeria, on s'inclouen mesures en les instal·lacions de llum i aigua.

Un exemple, avancen des de l'administració educativa a Europa Press, és un projecte que es durà a terme durant el curs 2020-2021 amb finançament dels fons europeus Feder per a millorar el sistema de calefacció de diversos instituts. En concret, es canviaran les calderes de gas natural o gasoil per altres de condensació, amb un consum menor, amb una dotació d'1,8 milions d'euros.

Actualment, des de la Conselleria --a través del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020 sufragat amb fons Feder al 50 per cent-- s'estan realitzant inversions en matèria d'eficiència energètica encaminades a reduir el consum de 26 centres d'educació secundària.

Així, en l'exercici 2018, es va reformar la instal·lació lumínica de cinc IES amb un cost total de 344.609 euros i en el curs 2019-2020 es va procedir a la instal·lació de llums amb tecnologia LED en vint centres més, per un import d'1,7 milions. Les reformes consisteixen en la substitució de llums fluorescents per uns altres de LED i la instal·lació de sensors detectors de presència i que regulen el flux de llum artificial en funció de l'aportació d'il·luminació natural.

Pròximament, al llarg del curs 20-21, es projecta actuar en el sistema de calefacció d'aquests mateixos centres, substituint les calderes de gas natural o gasoil per altres de condensació, que consumeixen menys recursos. El pressupost estimat d'1,8 milions d'euros i, a més, després de realitzar els estudis necessaris, es preveu realitzar alguna instal·lació d'aprofitament de l'energia solar mitjançant plaques fotovoltaiques.

Altres actuacions que s'estan impulsant són donar prioritat a l'ús de materials aïllants naturals renovables o de fibres inorgàniques d'escassa incidència en el medi ambient; o sistemes en les façanes que proporcionen als edificis aïllaments exteriors continus que eviten l'aparició dels anomenats 'ponts tèrmics', com els panells de composite en el CEIP Nou 103 de València o el SATE del CEIP Cervantes de Gandia.

També des de l'Ajuntament de València s'impulsen accions enfront del canvi climàtic. El mes de novembre passat el consistori va informar de la instal·lació un jardí vertical en el CEIP Ciutat Fallera de València que permet regular la temperatura i aïllar el soroll. D'aquesta manera, l'aigua de lavabos i dutxes que utilitze professorat i alumnat del col·legi es reutilitzarà per a regar l'hort escolar mitjançant un mur verd instal·lat en el col·legi.

S'ha dut a terme en el barri de Benicalap gràcies al programa europeu 'GrowGreen', gestionat pel consistori i Las Naves, i emmarcat en la iniciativa 'Més Verd Benicalap'.

PREMI NACIONAL

Per part seua, un centre educatiu pioner a treballar cap a la sostenibilitat és el Col·legi Públic d'Hurchillo, qui va rebre recentment el Premi Nacional d'Alimentació Escolar en el Ministeri de Sanitat i Consum pel seu projecte 'Sabor de vivir'.

Aquest cole de la pedania d'Orihuela (Alacant) té un menjador escolar amb més de cent comensals diaris i que porta 12 anys en funcionament. Al llarg d'aquesta dècada, informa, s'han propiciat diferents estratègies per a fer valdre l'alimentació escolar. Una de les estratègies "més significatives" ha sigut el consum de fruita en l'esmorzar en més del 90 per cent de l'alumnat. Igualment, també es promou la realització de suc de taronja per part dels alumnes d'infantil cada dimecres des de fa bastants anys.

A més, ha editat tres llibres de receptes de cuina elaborades en el centre en les que destaca "una defensa molt important" del consum de la carxofa. Cada any, el col·legi organitza unes jornades de cuina ecològica en la qual participen diferents cuiners, en les últimes jornades van assistir al voltant de 300 persones. El projecte 'Sabor de vivir' ofereix igualment una sèrie d'estratègies saludables com a activitats de dansa.

Destacats