25n
Orgull
Orgull

Les mesures del Consell per a evitar la despoblació

A la Comunitat Valenciana, 24 municipis compten amb un cens inferior a 100 habitants

Juanpase

Les mesures del Consell per a evitar la despoblació
08/04/2019 -

Un total de 240 milions d’euros és la quantitat que des del Govern del Botànic s’invertirà, durant el període 2019-2023, amb l’objectiu d’ajudar els, aproximadament, 140 ajuntaments que es troben en risc de despoblació, així com als 35 municipis que pateixen problemes econòmics. I és que la despoblació també causa una disminució en la qualitat de vida d’aquells habitants que encara resisteixen.

La pèrdua de serveis bàsics, com a centres de dia; la falta de serveis educatius i espais culturals; però també l’absència d’instal·lacions esportives o, fins i tot, comerços són algunes de les causes més visibles de la despoblació que es pateix en alguns municipis de la Comunitat Valenciana, i que provoca que, a la llarga, els veïns i veïnes, que li ho poden permetre, decidisquen marxar-se a la ciutat.

A la Comunitat Valenciana, un total de 24 pobles tenen un cens inferior als 100 habitants – 3 a Alacant, 18 a Castelló i 3 a València -. D’ells, Sempere a la Vall d’Albaida, amb 32 censats; la Puebla de San Miguel en el Racó d’Ademús, amb 61 censats; i Carrícola són els municipis amb menys habitants, i que corren el risc de quedar, en uns anys, completament buits.

Per a això, i amb l’objectiu d’evitar que ajuntaments xicotets i municipis de baixa densitat de població tinguen problemes per a mantenir els seus serveis, però també per a contribuir a la seua revitalització, des del Consell s’ha posat en marxa diferents accions i programes que busquen resoldre la situació tant financera, com de qualitat de vida d’aquests pobles perquè, com ha assegurat el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, “la igualtat d’oportunitats no solament té a veure amb un origen de caràcter econòmic, sinó també amb el lloc de residència”. Així, l’objectiu del Govern del Botànic és que “a la Comunitat Valenciana, totes les persones tinguen les mateixes oportunitats”.

Sens dubte, l’estratègia “Juntament” és una de les més destacades. Amb un treball de col·laboració entre el Consell i els diferents ajuntaments, es pretén posar en marxa programes públics, com el Fons de Cooperació Municipal, tallers d’ocupació, el Pla de Brigadistes Forestals, els programes d’ocupació Avalem o la XarxaLlibres amb la qual s’ofereix la gratuïtat dels llibres de text, i de la qual s’han beneficiat al voltant de 411.000 xiquets i xiquetes.

L’objectiu? Que es mantinguen els serveis públics; que es creen llocs de treball; i que es millore la mobilitat dels seus habitants. El Govern del Botànic aposta per una transformació de la Comunitat Valenciana, i aquests pobles en risc de despoblació també es consideren una part essencial del canvi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + tretze =