25n
25N
25N

Incentius fiscals i ajudes per a la inserció de les dones, entre les mesures del Consell contra la despoblació

EP

Incentius fiscals i ajudes per a la inserció de les dones, entre les mesures del Consell contra la despoblació
13/07/2019 -

El Consell estudiarà la implantació d’incentius fiscals i econòmics i mesures d’acció territorial contra els efectes de la despoblació en les zones rurals i de l’interior de la Comunitat Valenciana. Així mateix, també s’estudiaran una altra sèrie de mesures com a ajudes per a la inserció sociolaboral de dones, que són les que més emigren a àrees urbanes des del món rural.

Així ho han anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en la segona jornada del Seminari de Govern-Estiu 2019, que des del divendres se celebra a Montanejos.

“Hi ha una acció coordinada contra la despoblació, enfront del que significa el desequilibri territorial”, ha assegurat el president, que ha afegit que la del Consell és “una visió del govern inclusiva sempre entre les persones però també entre els territoris”.

Per a Puig, “es tracta de treballar junts amb un objectiu comú en el qual també volem incorporar als ajuntaments, a les diputacions, a totes les institucions per a aconseguir aquest gran objectiu: que es puga viure i treballar on cada persona vulga desenvolupar el seu projecte de vida i que l’interior de la Comunitat Valenciana tinga oportunitats que ara, desgraciadament, no es poden produir”.

El president de la Generalitat ha anunciat que entre les mesures que s’adoptaran des de la Presidència figura el desenvolupament de la Direcció General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, amb seu a Castelló, com a òrgan d’impuls de polítiques transversals davant el repte demogràfic i la lluita contra la pèrdua de població.

Una de les mesures que es prendran serà la signatura d’un conveni amb les quatre universitats valencianes amb investigació en despoblació (UJI, UV, UPV i UA) per a l’elaboració d’un estudi sobre possibles modificacions normatives en matèria territorial i fiscal en zones afectades per la pèrdua demogràfica.

Per part seua, Oltra ha apostat per atorgar prioritat a mesures que ajuden a “fixar a la gent en el territori i fer que siga atractiu establir el seu projecte de vida en l’àmbit rural”. “No és casual que estiguem a Montanejos, en l’Alt Mijares, la comarca amb més risc de despoblació de la Comunitat Valenciana”, ha subratllat.

CAIXERS AUTOMÀTICS, AL DESEMBRE

A més dels estudis sobre incentius fiscals i territorials, des de Presidència s’abordarà l’aplicació del pla contra l’exclusió de financera dels municipis en risc demogràfic que han perdut totes les oficines bancàries amb la instal·lació a la fi d’any, i una vegada adjudicat el servei, de caixers automàtics finançats per la Generalitat, als pobles i entitats menors que hagen sol·licitat la seua participació en el programa.

Per part seua, hi haurà ajudes perquè les dones no hagen d’emigrar des de l’àmbit rural des de la Conselleria d’Igualtat: “La despoblació produeix envelliment de la població, però també produeix la masculinització de la població”, ha considerat la vicepresidenta, que ha afegit que “emigren més dones que homes, i això té a veure amb la falta d’oportunitats”.

Així, han previst destinar unes ajudes que ascendisquen a 615.000 euros per a subvencions a entitats locals per a desenvolupar programes d’igualtat i inserció sociolaboral per a dones. El 65% del total de la subvenció s’assignarà a poblacions de menys de 5.000 habitants.

A més, des de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, que dirigeix Rubén Martínez Dalmau, es considera prioritari realitzar un diagnòstic sobre les manques i necessitats existents en el món rural per a, a partir d’eixe diagnòstic, establir les línies estratègiques de desenvolupament territorial per al període 2020-2030 per al foment de l’estalvi i l’eficiència energètica de les llars.

Des de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic s’impulsarà la creació d’instruments financers i de captació de fons per a l’impuls d’activitat econòmica, empresarial i comercial en zones en risc demogràfic, amb l’objectiu d’afavorir la permanència i creació de projectes generadors d’ocupació.

Aquestes línies es poden desenvolupar a través de tres instruments: els fons Fininval de l’IVF, que permeten crear instruments financers ad hoc a instàncies dels diferents departaments de l’administració valenciana; la creació d’una línia d’avals per a l’emprenedorisme rural, a través de la SGR; i, finalment, la captació de fons europeus.

20 OFICINES D’ASSISTÈNCIA A VÍCTIMES DEL DELICTE MÉS

Per part seua, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública planteja com a objectiu prioritari portar l’atenció multidisciplinària i assistència a les víctimes del delicte als partits judicials allunyats de les capitals de província, amb el que ampliarà la xarxa d’oficines d’assistència a les víctimes del delicte de 17 a 37 i a situar una en cada partit judicial. Per a això, la conselleria ha destinat 5 milions d’euros per a 2019, destinats a l’ampliació d’aquesta xarxa d’oficines.

Des de la Conselleria d’Educació Cultura i Esport s’ha destacat el paper de les escoles rurals com a servei públic fonamental, per la qual cosa aquest departament realitzarà quatre jornades educatives sobre la potenciació de les escoles rurals com a element clau contra la despoblació. Les jornades estan dirigides a tota la comunitat educativa de totes les comarques valencianes, i conclouran amb una trobada d’àmbit autonòmic com a síntesi de les reflexions territorialitzades.

En l’àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, es planteja com a objectiu aprofundir en el desenvolupament del Pla d’Intervenció Arquitectònica en Consultoris (PIAC). A més, es realitzaran nous plans d’ajuda als xicotets municipis i a les localitats de difícil accés a emprendre obres de millora en les infraestructures sanitàries dependents dels municipis.

Així mateix, quant a la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, s’establiran ajudes i incentius per a la implantació i manteniment d’establiments multiservei en els municipis rurals de baixa dotació comercial.

Les mesures de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica passen per l’Estratègia Valenciana de Desenvolupament Rural Sostenible, que inclou mesures per a donar resposta a algunes necessitats del món rural com la gestió de residus orgànics, amb l’ordre d’agrocompostatge i la gestió de residus agraris sense la utilització del foc.

Quant a la Conselleria de Política territorial, Obres Públiques i Mobilitat, la reordenació del nou mapa concessional que s’està efectuant des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, incideix especialment en la connectivitat els municipis d’interior, amb la millora del servei de transports de viatgers per carretera, la racionalització de rutes i majors freqüències.

Les mesures de l’àmbit d’actuació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, es durà a terme l’elaboració del document de diagnòstic d’infraestructures de Telecomunicacions bàsiques de la Comunitat Valenciana per al desplegament de xarxes de Telecomunicacions 5G. Aquestes infraestructures són imprescindibles per a poder desenvolupar propostes i serveis que igualen les oportunitats d’aquestes zones amb les de les més afavorides.

Finalment, des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica es proposa com a mesura el suport als espais lligats a la memòria democràtica, bona part dels quals es troben en zones de despoblació, en col·laboració amb els departaments d’Educació, Cultura i Turisme i les entitats locals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 19 =