25n
25N
25N

Botànic 1 - Coalició de dretes 0

Fran ferri: “Abans només s’escoltava el nom dels valencians per temes de corrupció. Ara, en canvi, som els que estem liderant la resposta educativa davant la crisi”

Botànic 1 - Coalició de dretes 0
30/04/2020 -

Davant aquesta pandèmia de la COVID-19 per la qual estem passant, moltes han sigut les mesures i adaptacions que han hagut de prendre tant el Govern central com els governs autonòmics. D’aquesta manera, són les autonomies les quals tenen grans i amplies competències en serveis socials, sanitat i fins i tot la cultura o el treball, grans sectors afectats de ple per la crisi del coronavirus, però també sectors molt importants per a la societat durant el confinament, però també durant la resta de l’any.

En els últims dies una taula comparativa circulava per les xarxes socials amb la que era evident la gran labor i feina que ha fet el Govern del Botànic valencià al capdavant de polítiques socials, sanitàries, econòmiques, educatives, culturals, de treball i sobretot, per fer front a la COVID-19 i els seus possibles efectes econòmics.

Si establim una comparació entre les comunitats autònomes amb govern de coalició de dretes -PP, VOX i Ciutadans- com per exemple Madrid, Andalusia i Múrcia i el Botànic valencià, són obvies totes aquelles millores que guanyen en gran manera per part de les polítiques valencianes. No obstant això, cal recordar que el territori valencià és l’autonomia pitjor finançada i les tres comunitats autònomes mencionades anteriorment que compten amb un govern de coalició de dretes, compten amb un major pressupost per part de l’Estat.

Hem parlat amb el síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, perquè ens faça una valoració de les polítiques que ha dut a terme, en gran part, el seu partit polític, Compromís, ja que són els representants polítics d’aquest partit els que estan al capdavant de la majoria de conselleries en les quals s’ha duplicat i triplicat el pressupost respecte als governs de Madrid, Andalusia i Múrcia.

Abans només s’escoltava el nom dels valencians per temes de corrupció. Ara, en canvi, som els que hem obert un corredor aeri per a importar material amb garanties, i que estem ajudant a altres territoris a aconseguir material; els que estem adaptant la nostra indústria per a produir material sanitari; els que estem liderant la resposta educativa davant la crisi, amb 60.000 vals beca menjador o 14.000 tauletes amb accés a internet; o els que podem fer front a aquesta crisi amb uns serveis socials reforçats i amb una renda valenciana d’inclusió en marxa. Fran Ferri

D’aquesta manera, mentre el govern valencià “ha obert eixe corredor aeri”, segons Ferri, per a importar material sanitari amb catorze avions per a la comunitat, a la Comunitat de Madrid solament n’han rebut 2; cap a Múrcia i 3 a Andalusia. Segons el síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, si hi ha una cosa clara, és que “tant la tasca de la Generalitat com dels nostres Ajuntaments estan demostrant que l’autogovern valencià funciona”. És evident que la quantitat d’avions amb material sanitari de la Generalitat Valenciana és set voltes major a la dels avions que han arribat a Madrid, però, no obstant això, per a Ferri, “no es tracta d’entrar en una competició entre Comunitats Autònomes, però sí que cal destacar la capacitat que hem tingut els valencians i valencianes per garantir eixe corredor aeri”. Segurament, molts hauran sigut els moments difícils durant aquesta crisi, especialment quan el govern central va decidir centralitzar les compres i la distribució, és per això que “hauria sigut millor actuar des de la coordinació horitzontal que no des del centralisme”, declara Ferri.

El repte cap al futur serà no dependre tant de les importacions per a material sanitari i garantir un estoc suficient per a fer front a situacions de pandèmia protegint al nostre personal sanitari. Fran Ferri

Per altra part, el Consell valencià ha destinat 11,5 milions d’euros per reforçar el sistema de Serveis Socials valencià mentre a Madrid, Múrcia o Andalusia no s’ha destinat cap euro, és d’aquesta manera en la qual es veu quins partits i quins governs se centren “en les polítiques per a les persones”, segon Fran Ferri. Diuen que en les situacions extremes ix el millor i el pitjor de les persones, i ara és evident que passa el mateix amb els governs, ja que “si alguna cosa caracteritza a l’acció de govern del Botànic, és que sempre ha treballat per a millorar la vida de les persones, i per això el suport als Serveis Socials és una part essencial, i en aquesta crisi encara més”, declara el síndic de Compromís.

Les polítiques socials i per a les persones són la bandera del Botànic, és per això que la comparativa amb altres comunitats autònomes evidencia la gran capacitat que ha tingut el Consell valencià, ja que segons Fran Ferri, “per a nosaltres les persones han de ser la primera prioritat i ja ho pensàvem abans d’aquesta crisi, i ara ens refermem”. “Amb part dels deures fets” reafirma Ferri que aquesta pandèmia a pillat al govern valencià, ja que segons Ferri aquest ja comptava “amb un nou plantejament dels serveis socials, amb una renda valenciana d’inclusió en marxa, amb una sanitat universal i en transició cap a un model 100% públic, o amb una forta aposta per l’equitat en l’educació”.

Mentre a la Comunitat de Madrid es reparteixen 11.000 menús de Telepizza com a substitut de la beca menjador, al nostre territori comptem amb vora 58.000 beneficiaris que han rebut un val per a poder aconseguir menjar saludable en una xarxa cooperativa de supermercats valencians. No només es veu que existeix una aposta per una alimentació més saludable, sinó que en els últims cursos s’ha fet un esforç per ampliar el pressupost i els beneficiaris de les beques menjador. Fran Ferri

Evidentment, els treballadors han sigut en gran part els més afectats per la crisi econòmica que porta aquest confinament i aquesta pandèmia provocada per la COVID-19. És per això que al territori valencià s’han destinat ajudes des de 150 euros fins als 600 per als treballadors mentre a altres comunitats autònomes no s’ha mogut fitxa en aquest aspecte. Aquest mirament per les persones es fa més evident que mai amb aquest tipus de polítiques, les quals compten amb una valoració positiva per part del síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, “perquè s’han d’atendre tots els col·lectius que es troben en una situació d’incertesa i preocupació pel seu futur. Cal atendre als treballadors afectats per ERTOs de la mateixa manera que s’estan orientant ajudes als autònoms més afectats per aquesta crisi d’entre 750 i 1500 euros”.

Totes aquestes mesures són importants i més tenint en compte que la Generalitat pateix un infrafinançament històric. Els valencians rebem menys diners que la resta de ciutadans de l’Estat. Necessitem més recursos per a poder atendre totes les situacions i que ningú es quede arrere. Per això hem plantejat un acord valencià que ens garantisca més finançament en aquests moments tan complicats. La solució no és fer retallades de fins a 3.000 milions d’euros com està proposant Ciutadans, sinó treballar més que mai pel benestar de les persones. Fran Ferri

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − 4 =