25n
25N
25N

Metges protesten a València contra la seua "precarietat": "No ens donen les mans per a assistir a tots els pacients"

Metges protesten a València contra la seua "precarietat": "No ens donen les mans per a assistir a tots els pacients"
04/07/2020 -

Una manifestació de metges ha recorregut aquest dissabte el centre de València per a dir “basta a la precarietat laboral” i a les esperes “interminables” en la sanitat pública, així com per a reclamar més personal sanitari. “No ens donen les mans per a assistir a tots els pacients que s’acumulen en les llistes d’espera”, han advertit.

La protesta, convocada per l’organització Mèdics Units pels seus Drets (MUD) i que ha tingut lloc en diverses ciutats d’Espanya, ha partit de la plaça de Sant Agustí i ha culminat en la plaça de la Verge, amb els professionals distribuïts en files, guardant distàncies de dos metres entre ells i equipats amb bates i màscares.

A l’inici de la mobilització, s’ha llegit un manifest que ha reivindicat “una sanitat que cuide als seus pacients i als seus treballadors. Que acabe amb les llistes d’espera per a cirurgies i proves, i que de contractes dignes als seus treballadors. Que augmente el temps que es dedica a atendre els pacients en les consultes i que permeta uns descansos raonables als seus metges després de les guàrdies. Que fomente una atenció humana i amb criteris científics, i que també dignifique la formació dels seus especialistes”.

La vicepresidenta de MUD, Rocío Belda, en declaracions a Europa Press, ha denunciat: “El sistema sanitari ha col·lapsat perquè no ha tingut en compte que som massa pocs”. Així, ha posat el focus en la “poca contractació fixa”. “El 40 per cent dels metges no té una plaça en propietat”, ha subratllat.

A més, ha remarcat que “els contractes són molt precaris” i en alguns casos “pràcticament il·legals”, ha asseverat, per a referir-se a qüestions com la compensació de les hores de guàrdia i la temporalitat i la convocatòria d’oposicions “irrisòries” i “cada set o huit anys”.

També ha subratllat que les llistes d’espera provoquen que hi haja pacients amb malalties greus que accedisquen a diagnòstics i cirurgies “quan és massa vesprada”, una situació que segons ha explicat “s’ha agreujat moltíssim” amb la crisi sanitària del coronavirus.

“Els pacients nous s’acumulen” en unes consultes que estaven “saturades al triple o quàdruple de la seua capacitat” i que veuran com aqueixa congestió “es multiplicarà exponencialment”, ha afirmat.

Davant aquesta conjuntura, ha demanat, entre altres mesures, la “consolidació del personal sanitari” i “augmentar la plantilla almenys un 30 per cent”. “Si segueix així i no consoliden el treball dels metges, no podrem amb tot”, ha advertit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + 6 =