25n
25N
25N

Metges de família adverteixen del "col·lapse" en atenció primària: "Les vacances no es cobreixen perquè no hi ha personal"

Metges de família adverteixen del "col·lapse" en atenció primària: "Les vacances no es cobreixen perquè no hi ha personal"
18/08/2020 -

La secretària de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (Sovamfic), María Pilar Valero, ha alertat que s’està notant “el col·lapse en l’atenció primària”, ja que estan rebent “moltíssimes més consultes de les habituals en aquestes dates” mentre que “les substitucions de vacances no es cobreixen perquè no hi ha personal sanitari”.

“Sobretot falten infermeres i metges. Ja no hi ha habitualment en les borses, per la qual cosa no es cobreixen, ens cobrim els uns als altres i dobleguem contingents, i enguany que hi ha més demanda es nota molt”, ha indicat en declaracions a Europa Press Televisió.

Per a Valero, “falta gent”. “No és un problema nou, això porta passant moltíssims anys. La gent es forma a Espanya, però acaben marxant a l’estranger perquè les condicions laborals són moltíssim millors”, ha indicat.

“Altres anys ho hem anat portant amb l’esforç personal dels professionals, però quan a aquesta falta li sumes demanda alimentada per la Covid, lògicament és molt més evident”, ha assenyalat.

Per això, ha advocat per “disminuir burocràcia en els centres”: “A vegades els metges portem moltíssima paperassa que ens lleva temps de consulta”, ha afirmat, i ha posat com a exemple la signatura de parts d’ambulància, que “podrien fer-la els administratius”. “Hi ha administratius que amb formació adequada i mitjans podrien filtrar i ajudar a reduir algunes consultes”, ha comentat.

D’altra banda, ha assenyalat que ara mateix “sí que hi ha material” per a atendre els casos de coronavirus, però “veurem a la tardor”. Preguntada sobre com veu la preparació de Conselleria per al que podria passar en els pròxims mesos, ha indicat que creu que tornaran a improvisar” davant l’augment de casos. “No hi ha un protocol clar establit de com treballar i organitzar per a agilitzar i no duplicar consultes”, ha assenyalat.

“FARIEN FALTA MÉS” RASTREJADORS

Respecte als rastrejadors, Valero ha asseverat: “falten, per què enganyar”. Igualment, referint-se al seu centre de salut, ha assenyalat que “no hi ha una persona que s’estiga dedicant simplement a rastrejar tots els contactes”, sinó que s’encarrega infermeria.

“Depén dels centres, podria ser una persona la que s’encarrega. Depén del nombre d’habitants farien falta més dels que hi ha”, ha agregat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + 18 =