Mediaset Espanya haurà de deixar d'emetre 'Pasapalabra'

Guardar

pasapalabra
pasapalabra

El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de cassació interposat per Mediaset Espanya contra la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid sobre el contracte subscrit amb la productora ITV, en relació amb els drets d'emissió del programa 'Pasapalabra' i haurà de cessar "immediatament" l'emissió del programa que presenta Christian Gálvez.

El TS avala així la decisió de l'Audiència Provincial que, al seu torn, va confirmar el del Jutjat del Mercantil número 6 de Madrid en la seua condemna a Telecinco a "cessar immediatament" l'emissió del format, quedant a més prohibit "reprendre en el futur, l'emissió, edició, producció, reproducció, comunicació pública, distribució, transformació i tota i qualsevol una altra forma explotació, per si o a través de tercers, del programa 'Pasapalabra', així com de qualsevol altre programa de televisió que tinga un format idèntic o similar al del programa 'Pasapalabra' o que tinga la denominació 'Pasapalabra'".

La sentència de l'Alt Tribunal arreplegada per Europa Press, de la qual ha sigut ponent el magistrat Rafael Sarazá Jimena, no es pronuncia en relació amb el cessament de les emissions del programa en Telecinco atés que ja va rebutjar la major part del recurs de cassació presentat per Mediaset Espanya i, per tant, es confirma la decisió de l'Audiència de Madrid.

El 22 de desembre de 2010, Mediaset va interposar una demanda contra ITV perquè es declarara la nul·litat dels denominats 'Heads of Agreement' o principis d'acord subscrits entre les dos parts, l'objecte fonamental de les quals ho constituïa la llicència per part d'ITV a Mediaset dels drets de producció i emissió a Espanya de 'Pasapalabra'. Aleshores, va al·legar que va incórrer en un error essencial en subscriure eixos acords perquè ITV no era titular dels drets.

Per la seua banda, ITV es va oposar a la demanda i va al·legar que Mediaset havia incomplit els acords la nul·litat dels qualspretenia, per la qual cosa va sol·licitar que es declararen resolts i se li indemnitzaren els danys i perjuís. A més, va al·legar que la producció i emissió del programa per Telecinco durant diversos anys va infringir els drets de propietat intel·lectual que ITV tenia sobre el format i el títol d'eixe programa, per la qual cosa va exercitar accions de cessació, prohibició, remoció i indemnització.

El Jutjat Mercantil número 6 de Madrid va desestimar plenament la demanda de Mediaset i va estimar en part la d'ITV, declarant que Mediaset havia incomplit els acords amb ITV i que l'ús del format i del títol constituïa una vulneració dels drets que ITV ostentava sobre l'un i l'altre.

Per tot açò, el jutjat va condemnar Mediaset a cessar en la seua conducta, amb prohibició de reprendre-la en el futur, i a remoure els seus efectes. També va condemnar Mediaset a indemnitzar ITV en diverses quantitats per l'incompliment dels acords subscrits i "a indemnitzar ITV per les conseqüències econòmiques negatives derivades dels guanys obtinguts per la demandada com a conseqüència de l'ús del format i títol de l'obra 'Pasapalabra' i productes de marxandatge del programa en els quals es consigne la denominació 'Pasapalabra', des del dia 1 d'agost de 2012".

Les dos parts van recórrer davant l'Audiència Provincial i aquesta va estimar parcialment el recurs de Mediaset i va revocar diversos pronunciaments del Jutjat del Mercantil relatiu a indemnitzacions a pagar i, al seu torn, va estimar part del recurs d'ITV sobre el període per a calcular les quanties. A més, va mantindre la resta de pronunciaments.

El Suprem ha dictaminat ara en la seua sentència que "la utilització del criteri indemnizatori dels beneficis obtinguts per l'infractor --Mediaset-- és procedent encara que el titular dels drets infringits no explote directament el format televisiu objecte de la infracció". L'alt tribunal ha sentenciat que Mediaset ha de pagar a la britànica els beneficis que li ha proporcionat des de 2012.

Destacats