Mazón es compromet amb l'AVL a col·laborar per l'ús del valencià

L'entitat normativa presenta al president de la Diputació d'Alacant un informe amb les actuacions executades a la província

Guardar

AVL Mazón
AVL Mazón
En un clima de "franca cordialitat" es va celebrar ahir una reunió entre el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer i el president de la Diputació de Castelló, Carlos Mazón. L’objectiu de la cita que va tenir lloc a Alacant, busca obrir possibles línies de col·laboració institucionals com l'ens normatiu té amb les diputacions de València i Castelló.Segons van explicar fonts de l’AVL el president Mazón es va mostrar obert a firmar un conveni de col·laboració en els pròxims mesos, tot i que no es van concretar accions concretes. "És la primera trobada que celebrem amb l’actual president de la Diputació i, tot apunta, que aquest conveni del qual s’ha parlat tirarà avant, ja que hem vist Mazón amb una clara voluntat de col·laboració", van explicar les mateixes fonts que van assistir a la reunió.Durant l’acte, que va allargar-se per més d’una hora, el president de l’AVL va lliurar a Mazón un informe sobre les actuacions dutes a terme per l’entitat normativa del valencià en les comarques alacantines i les previsions de futur en les comarques del Baix Segura i Baix Vinalopó. A la cita també hi van assistir la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, la secretària de l'Acadèmia, Verònica Cantó, i de l'acadèmica Tudi Torró.

Exposició "El valencià al Baix Vinalopó"

Entre les pròximes actuacions previstes per l’AVL en la província d’Alacant destaquen la XIV Jornada d’Onomàstica que tindrà lloc els dies 3 i 4 de desembre a la seu universitària de la ciutat d’Alacant. També està en procés d’elaboració l’exposició "El valencià al Baix Segura", que anirà acompanyada d’una unitat didàctica, un vídeo i un còmic. Es tracta d’una iniciativa destinada a donar a conèixer la presència del valencià en aquesta important comarca i subratllarà la presència històrica de la llengua fins al segle XVII i la pervivència en la toponímia, l’antroponímia i en el lèxic de la parla quotidiana de la comarca. Així mateix, l’AVL inicia els estudis comarcals sobre l’ús de la llengua amb l’enquesta al Baix Vinalopó, que compta amb la col·laboració tècnica de la Universitat d’Alacant.avl_valencianoDurant la trobada, Ramon Ferrer va recordar a Mazón la implicació i l’estima de l’AVL per província d’Alacant, que s’ha concretat al llarg d’aquests vint anys en la celebració de reunions institucionals del Ple als Ajuntaments d’Elx i la Universitat d’Alacant o de la Junta de Govern, als ajuntaments de Cocentaina i Elda. Però més enllà de la importància dels gests simbòlics, l’Acadèmia apunta les múltiples actuacions en la província, subratllant que en alguns àmbits, com ara els convenis amb les universitats, Alacant és la primera, tant en nombre de col·laboracions com en la quantia econòmica invertida."D’altra banda, convé subratllar especialment la bona acollida que ha rebut l’AVL en els pobles castellanoparlants de la província com Oriola o Elda, ciutats on han acollit les nostres jornades d’Onomàstica", expliquen fonts de l’entitat normativa.

Actuacions en 20 anys

Així, l’AVL ha firmat diversos convenis amb la Universitat d’Alacant, amb una inversió executada superior als 500.000 euros, que han permés realitzar investigacions filològiques, traduccions literàries, cursos de lectorat en universitats estrangeres i actuacions de promoció de la llengua.A més, en tres edicions els protagonistes de la iniciativa l’Escriptor de l’Any han estat vinculats a la província d’Alacant: és el cas de l’escriptor de Castella, Enric Valor (2010), Els Misteris Assumpcionistes d’Elx, València i Castelló (2018), i l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas (2002-2021), nascuda a València, però amb vincles familiars a Altea, ciutat que va immortalitzar en la seua novel·la Matèria de Bretanya.D'altra banda, les ciutats i pobles de la demarcació d’Alacant han acollit les següents exposicions: Constantí Llombart i el seu temps (Alacant, 2005); Manuel Sanchis Guarner, un humanista valencià del segle XX (Alcoi, 2007); Enric Valor, el valor de les paraules (Alacant, 2011) i Els Misteris assumpcionistes d’Elx, València i Castelló (Elx, 2018)Així mateix, s’han firmat convenis bilaterals per a executar actuacions de promoció del valencià, que es firmen amb municipis de més de 30.000 habitants. En aquests moments, n’han  signat nou, dels quals tres són municipis de la província d’Alacant: Dénia, Elx i Alcoi. Amb aquest últim ajuntament, l'AVL també té un conveni per a facilitar la cessió d’obres per al corpus informatitzat del valencià.

Defensa del bilingüisme

Mazón sempre ha fet una fèrria defensa del bilingüisme i així ho ha mostrat quan ha tingut ocasió. Com en l’acte del 36é aniversari de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. "Aquest és l'espai de tots i ací hem de vindre a celebrar no sols la glòria del valencià, sinó també la glòria del castellà perquè tant un com un altre són el nostre patrimoni", declarava el president de la Diputació. "Jo soc fill d'aquesta Llei. Vaig estudiar valencià i em trobe molt còmode llegint-lo i escoltant-lo", va manifestar en l’acte celebrat als jardins del Palau Provincial. En aquell moment, advocava per "la germanor entre valencià i castellà" i feia una crida per a evitar alguns prejudicis que "encara hui, desgraciadament, estan vigents".Tot i això, cal recordar que els populars de la Diputació d'Alacant, van aconseguir que s'impugnara el decret de plurilingüisme de la Generalitat Valenciana. "Això és treballar per la llibertat", expressava el líder alacantí en una entrevista readiofònica recentment. En aquest mateix espai de ràdio, Mazón recordavaque "a Alacant no solament es parla valencià i espanyol, es parla també anglés, rus o noruec". "L'última meravella de Compromís i el PSOE ha sigut la llei de la funció pública en la qual diu que és obligatori i requisit saber valencià per a treballar en l'administració", va ressaltar.

Visita en 2012

Aquesta és la segona visita de Ramon Ferrer a la Diputació d’Alacant en l’última dècada. L’anterior es va produir el febrer de 2012. Llavors, la presidenta de la institució provincial Luisa Pastor, també va mostrar-se favorable a firmar un conveni marc de col·laboració per a dur a terme accions de promoció de la llengua valenciana i de l'activitat que desenvolupa l'Acadèmia a la província d'Alacant. Es tractava del primer conveni d'aquestes característiques que havien de subscriure totes dues institucions. Pastor va mostrar el seu suport a la institució valenciana i va destacar l'esforç de la mateixa per potenciar la presència i l'ús del valencià en tots els municipis alacantins.En aquesta visita Ramon Ferrer va entregar a Luisa Pastor l'últim exemplar que havia publicat l'Acadèmia Valenciana dedicat a la figura de Teodor Llorente, mentre que la presidenta li va atorgar dues litografies sobre obres del Mubag.

Arxivat a:

Destacats