25n
Orgull
Orgull

La majoria del sector de les Arts Escèniques aposta per una nova seu per a l'Escalante

Sis de les 10 associacions consultades opten per construir un nou edifici amb equipament modern i adaptat a les necessitats del teatre en un solar de la Diputació al voltant de Corts Valencianes

La majoria del sector de les Arts Escèniques aposta per una nova seu per a l'Escalante
30/06/2021 -

La construcció d’una nova seu moderna i estable per al Teatre Escalante en el solar que la Diputació de València té al carrer Vicente Tomàs i Martí, al costat de l’Avinguda Corts Valencianes, és l’opció preferida per la majoria del sector de les Arts Escèniques, al qual la corporació ha volgut fer partícip del procés per a decidir si es recupera l’antic teatre o es dota al projecte teatral d’una nova ubicació en algun dels espais de titularitat provincial.

Aquesta és la principal conclusió de la segona trobada entre el president de la Diputació, Toni Gaspar, la diputada de Teatres, Glòria Tello, i el diputat de Patrimoni, Andreu Salom, amb els representants d’una desena d’associacions d’actors, empreses de circ i teatre, escriptors, gestors culturals i distribuïdors, entre altres. Sis d’aquests deu col·lectius prioritzen la construcció d’un “nou espai amb totes les facilitats per a adaptar-se a les necessitats de l’Escalante, amb instal·lacions i equipament moderns i una execució més àgil en un terreny propietat de la Diputació”.

En el que coincideixen totes les associacions a les quals la Diputació ha volgut sentir i implicar en aquest full de ruta per a dotar d’una seu estable a l’Escalante és en l’agraïment als responsables provincials “per fer política tractant de buscar la col·laboració del sector professional”. Totes elles han participat aquest dimecres en la reunió celebrada en el Saló de Plens provincial, des de l’AAPV (Actors i Actrius del País Valencià) fins al Comité Escèniques, els Gestors Culturals, els distribuïdors d’ADVAEM i els escriptors de teatre agrupats en AVEET, passant per l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ (AVETID), el col·lectiu circense APCCV, les associacions de dansa AVED i APDCV i FETI, Federació d’Espais Teatrals Independents de la Universitat.

Comissió tècnica

El president Gaspar ha agraït la implicació del sector i ha explicat que la Diputació “valorarà totes les propostes i prendrà una decisió”, com a pas previ a la creació d’una “comissió tècnica en la qual també es farà partícips als professionals del sector, tal com ens l’han demanat”. Gaspar ha afegit que la decisió definitiva “s’anunciarà aviat”.

Per part seua, la diputada de Teatres, Glòria Tello, ha mostrat la seua satisfacció per la participació de tots els col·lectius i ha destacat el sentir majoritari, compartit per la corporació, que “el projecte ha d’estar per damunt del recinte”. Tello assegura que la Diputació “continuarà treballant, de la mà dels professionals de les arts escèniques, per a dotar com més prompte millor a l’Escalante d’una seu definitiva que reforce la continuïtat d’un projecte teatral pel qual aquesta institució sempre ha apostat”.

Proposta majoritària

Després de la consulta plantejada al sector en la primera reunió convocada per la Diputació, les propostes entregades a la delegació de Teatres durant el mes de juny deixen clara la preferència d’habilitar un nou espai, opció triada per sis dels deu col·lectius, mentre que un altre no es decanta per cap de les opcions. La resta preferia rehabilitar la tradicional seu de l’Escalante al carrer Landerer, per a això la Diputació hauria primer d’adquirir l’edifici i iniciar després un procés costós per a solucionar el problema d’unes “instal·lacions obsoletes i insuficients”, com admeten els professionals.

La majoria de les associacions del sector de les Arts Escèniques valencianes advoca, per tant, per una construcció nova que representa l’opció “amb els terminis d’execució més curts i quasi la proposta més econòmica”, la qual cosa permetria disposar d’un “espai multifuncional i modern que es puga adaptar a múltiples formats i que descentralitza l’activitat cultural a la ciutat en una zona molt accessible per a escolars, un bon percentatge dels espectadors”.

Els tècnics de la delegació provincial de Teatres, presents també en la trobada d’aquest dimecres, comparteixen eixa preferència majoritària i valoren les possibilitats del nou solar per a disposar d’una instal·lació moderna.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + vint =