25n
25N
25N

Mata veu "inqüestionable" la Presidència de Puig i diu que "farà un nou govern amb majoria de socialistes"

“El mestissatge ha de ser entre PSPV i Compromís” com a forces “hegemòniques” i la inclusió de Podem “des de la transversalitat”

Mata veu "inqüestionable" la Presidència de Puig i diu que "farà un nou govern amb majoria de socialistes"
07/05/2019 -

El sotssecretari general del PSPV, Manolo Mata, ha apuntat aquest dimarts que “seria un gest de bona voluntat” que les altres dues ‘potes’ del Botànic (Compromís i Unides Podem) isqueren a dir de manera explícita que la Presidència de la Generalitat per al socialista Ximo Puig és “inqüestionable” i que això “no es discuteix”, i s’ha mostrat convençut que en aquest nou context el ‘president’ nomenarà un nou Consell “amb una majoria de consellers socialistes”.

En una entrevista concedida a Europa Press, Mata ha celebrat que els resultats de les eleccions han donat “oxigen” al Botànic, encara que les seues previsions apuntaven a un escó més per cada província, i ha apuntat que la “gran mobilització de l’esquerra es produeix una vegada” i el 26 de maig la participació podria baixar.

“Els números han demostrat que l’elector de Compromís va salvar al soldat Sánchez perquè veia que estava en perill el govern d’Espanya i va tornar després per a reforçar les seues posicions en el Botànic”, ha indicat.

Sobre l’entrada de Vox en Les Corts, ha assenyalat que aquest partit és “un tèrmit de la democràcia” i “l’important és que la dreta democràtica no coquetege amb ells ni amb les seues idees”, ha asseverat el socialista, que creu que els acords amb la formació de Santiago Abascal “són impossibles, sobretot perquè ells el que volen és acabar amb les autonomies”.

Preguntat sobre si creu que la seua presència dificultarà els consensos en el parlament valencià, després d’una legislatura especialment fructífera en declaracions institucionals, Mata ha aprofitat per a fer “autocrítica” ja que “un error va ser que cadascun volguera quedar bé amb algú i que cada ple hi haguera dues o tres declaracions, perquè això minva la seua rellevància”.

“Ara, si ells intentaran provocar proposant declaracions institucionals inassumibles, tots hem de saber qui són, per a què ho fan i no ho dic cordó sanitari, però sí un aïllament teòric que no influïsca en la nostra manera de continuar gestionant, els altres som 89 diputats, amb la qual cosa podem tirar avant moltes coses”, ha puntualitzat.

Davant la pregunta de qui veu com a cap de l’oposició, ha indicat que “li ho hauran de guanyar” i la líder del PPCV, Isabel Bonig, “té més vots que ningú, però ja es veurà el seu comportament”. Ha admés que en les seues primeres declaracions “són importants i ha mostrat una predisposició per a ajudar el govern”.

Sobre Toni Cantó (Ciutadans), ha indicat que aquest mateix dilluns va parlar amb ell i és “una persona encantadora”. Així, ha apuntat que “és veritat que en la campanya electoral tots diem coses” però “al final la gent està ací per alguna cosa, que és intentar ajudar i proposar el millor per als valencians”.

De cara al futur, el primer pas és la constitució de les Corts el 16 de maig i que la Mesa prenga forma. Sobre aquest tema, creu que és “molt important que hi haja un pronunciament explícit de les forces del Botànic dient que Ximo Puig serà el president, que no pot ser ningú més ni hi ha una altra fórmula” i a partir d’ací veure qui ostenta la presidència del parlament, que podria anar per a Compromís.

Al seu judici, Enric Morera “ho ha fet bé, no és res sectari, té una mentalitat oberta” i “atés que no pot vindre el president del parlament britànic, Morera serà un digníssim president si la seua força política ho proposa”.

“Si tenim una Taula de cinc, amb tres membres del Botànic crec que hauria de tindre la presidència Compromís, la vicepresidència el PSPV i una secretaria Podemos”, ha afirmat, sent els altres dos per a l’oposició: “És desitjable arribar a un acord PP-Cs perquè les dues forces estiguen en la taula”.

Respecte a si aqueix pronunciament entorn de Puig com a president és una condició, ha indicat que “és absurd que algú embulle que cal crear un nou lideratge en el Botànic” i ha recordat que el PSPV supera la suma de Compromís i Unides Podem i “seria un gest de bona voluntat de la gent que pogueren dir claríssimament que això no es discuteix, que discutirem com aprofundim en les polítiques i quina nova organització del govern volem, però la presidència seria inqüestionable”.

A partir d’ací, ha incidit, es podria parlar del “quin” i els “qui”, en referència a la composició del Consell, que “ha de ser un govern, no una suma de representants dels partits del govern”. No ha volgut aventurar quina serà la forma que prenga aqueix nou Executiu, però ha advocat per aconseguir la major transversalitat possible i una estructura “que permeta fer més coses”.

Preguntat per com es podria estructurar el ‘mestissatge a tres bandes”, ha assenyalat que “el mestissatge ha de ser entre PSPV i Compromís”, que són les forces “hegemòniques i majoritàries”, i la inclusió de Unides Podem “ha de ser des de la transversalitat, no necessàriament un mestissatge, sinó una participació que ja veurem quina és”.

Davant la pregunta de si tem que l’entrada de Podem, amb els quals ell mateix ha sigut crític al final de la legislatura, puga generar tensió en el Botànic, ha indicat que “ningú té la raó absoluta” i algunes de les seues propostes no eren bones, malgrat ser benintencionades. A més, ha criticat que “Podem ha intentat visibilitzar-se a costa dels socialistes” i ells no ho han fet al revés.

Sobre les negociacions per a aqueix nou Botànic 2, ha assenyalat que hi ha “converses de tanteig” però atés que comença una nova campanya electoral es començarà a parlar “de debò a prop ja del 26 de maig”.

Respecte a si el seu futur passa pel Consell, ha incidit que és el president el que el configura: “La meua quota de vanitat ja l’he superada, la meua quota d’aportació a la política valenciana crec que l’he complida”.

Així, seria “molt satisfactori” continuar de portaveu en Corts, on ha estat “molt feliç” i estiga on estiga el vol continuar sent: “És un tema de disseny del president, ja em dirà ell el que vol que faça, jo estaré al que estiga si, a més, em fa feliç, a mi ningú m’ha plantejat res”. A més, ha agregat: “Jo vaig viure com es va fer l’últim Consell i molts papes que entraven papes eixien cardenals”.

D’altra banda, preguntat sobre la designació de senadors territorials, ha admés que no veu que hi haja solució i aquests cinc representants valencians “s’incorporaran amb els de la resta de les comunitats dins d’un mes o mes i mig”.

Així mateix, sobre la gestió en À Punt ha assenyalat que la veu “com a espectador” perquè s’ha apostat per llevar-li el control polític i són els seus consellers els que decideixen. “No criticaré la gestió perquè està en altres mans”, ha dit, al mateix temps que ha posat “la mà en el foc” per Empar Marco i Enrique Soriano.

SITUACIÓ NACIONAL

Mata, que creu que seria un error condicionar la formació de govern a Madrid i en la Comunitat Valenciana i creu que no ocorrerà, ha assenyalat a nivell nacional que el socialista Pedro Sánchez “està en una situació interessant” i pot “utilitzar una geometria variable amb forces nacionalistes que consoliden i aprofundisquen en l’Estat de les autonomies”, pot també formar majories sobre la base de les polítiques socials i “pot articular altres majories d’una arquitectura institucional sòlida que no té per què modificar-se”.

“Pot aspirar, i crec que és una aspiració legítima, després ja veurem si ho aconsegueix, a tindre un govern socialista com a Portugal, que és capaç d’arribar a acords amb una esquerra plural perquè el país millore”, ha assenyalat.

En aquest context, creu que Cs “ha de saber què vol ser de major” i considera que Podem és “una força útil, propositiva, però no són una força que essencialment haja d’estar en un govern sense experiència en cap àmbit”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + huit =

museo prehistoria