25n
25N
25N

Màscares solidàries: l'aportació de les veïnes de Puçol

Màscares solidàries: l'aportació de les veïnes de Puçol
25/03/2020 -

Partint del respecte al «Queda’t a casa», el missatge més repetit aquests dies, un grup de veïnes ha apostat per ajudar, per fer alguna cosa per a col·laborar al fet que el coronavirus finalitze com més prompte millor. I la seua aportació és tan senzilla com necessària: cosir màscares des de casa. Per a aconseguir-ho amb la màxima seguretat, el suport d’empreses, altres veïns i l’Ajuntament és fonamental. Però tots junts ho estan aconseguint: les màscares solidàries ja estan en marxa. Va ser una iniciativa d’un grup de veïnes: saben cosir, tenen la màquina a casa, volen col·laborar i han vist en diferents mitjans de comunicació que fan falta màscares. Així que es van posar a la feina.

Coordinades per Amparo Ferrer (de l’Àrea de Benestar Social), s’ha creat un primer grup amb 70 veïnes que ja treballen des de casa: «Hem rebut moltes sol·licituds i, de moment, hem posat en marxa un primer grup de treball. Quan hi haja més material anirem ampliant el grup de col·laboradors, si és necessari, però el primer ha sigut organitzar-lo tot per a començar amb les màximes condicions de seguretat i que el treball siga útil».
Organitzar implica comptar amb teles adequades, que han sigut aportades per empreses com Twin i multitud de veïns de Puçol que han respost a la crida realitzada des de les xarxes socials municipals És Puçol (WhatsApp, Facebook, Instagram i Twitter).

A més, Casa Fernández i Ca Els 19 han donat fils per a poder cosir les teles, Benestar Social aporta les gomes, la tintoreria Delianet s’ocupa del desinfectat final i l’empaquetatge individual dels productes i, finalment, Protecció Civil s’ocupa de recollir i entregar les comandes, tant de material per a treballar a casa com dels productes acabats per a fer-los arribar als seus destinataris.

«El primer pas és preparar unes bosses amb els materials bàsics: tela, fil i goma», explica José Mª Esteve, regidor de Benestar Social que aquests dies treballa només en l’edifici de l’antiga estació de Renfe, les oficines de l’àrea, on prepara les bosses amb els materials. «Protecció Civil les recull ací, en les nostres oficines, i les reparteix a les persones que estan inscrites en la primera llista; passat un parell de dies van a eixos domicilis a recollir les màscares preparades i les porten a la tintoreria, on tornen a desinfectar-les i empaquetar-les individualment».

La maquinària acaba de començar i encara estan aprenent com aconseguir que tot funcione amb més fluïdesa. Però les que estan en llista de col·laboradors saben que aniran rebent periòdicament materials i elles hauran de confeccionar les màscares seguint unes directrius precises, això sí, cadascuna va al seu propi ritme: no és una cadena de muntatge, és un grup de voluntàries.

Com explica Fina Cabrera, una de les col·laboradores, «partim d’una tela de 18 centímetres d’ampla per 44 centímetres de llarga, cosim la goma, li donem la volta i la repuntem. Una vegada acabada la remesa, Protecció Civil passa a recollir-les i a portar-nos més material».

Això sí, cada vegada que entreguen el material, des de Protecció Civil insisteixen que «han de desinfectar-ho abans de treballar en les màscares, per a això cal llavar a màquina la tela, a alta temperatura, amb lleixiu, assecar… i a cosir», explica Rubén Hernandis, coordinador dels voluntaris de Protecció Civil Puçol. «Nosaltres ens ocupem de tots els trasllats, prenent les degudes precaucions. Així evitem que els veïns hagen d’eixir de casa, perquè la seua primera obligació és eixa: quedar-se a casa».

Les mesures de seguretat es repeteixen una vegada les màscares estan acabades, perquè passen totes per la tintoreria Delianet, que s’ocupa de la desinfecció final i l’envasament individual.

Les màscares ja s’han començat a repartir. Com és lògic, la prioritat és per als serveis que afecten veïns més exposats, com les persones majors, per aquest motiu entre els llocs previstos per a enviar les primeres remeses estan el Servei d’Assistència a domicili i la Residència de la 3a Edat, o també aquells treballadors que han d’estar dia a dia al carrer, en contacte amb els veïns i realitzant serveis bàsics, com la Brigada Municipal, Protecció Civil o Policia Local.

Màscares solidàries, un bon exemple de com tots junts tirarem avant.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + 19 =