25n
25N
25N

Les màscares d'un sol ús no són útils per a evitar el contagi del coronavirus

Les farmàcies s’estan quedant sense existències i alguns hospitals de la ciutat han detectat robatoris massius, però les autoritats sanitàries adverteixen que no són útils ni a l’aire lliure ni en casos de contagi local

Les màscares d'un sol ús no són útils per a evitar el contagi del coronavirus
28/02/2020 -

València va començar el dia ahir amb la notícia del primer contagi de coronavirus a la ciutat. Es tracta d’un periodista esportiu de 44 anys, que la setmana passada havia estat a Milà per a cobrir el partit entre l’Atlanta i el València CF. De moment, el pacient es troba ingressat a l’Hospital Clínic, encara que els símptomes que ha presentat són molt lleus i no sembla que hi haja cap mena de risc vital en la seua malaltia.

Aquesta mateixa setmana, el President de la Generalitat Ximo Puig feia una crida a la calma i recalcava que “el sistema sanitari valencià està perfectament preparat per a fer front al coronavirus“. De la mateixa manera, recordava que a la Comunitat Valenciana i a tota Espanya és molt més greu el problema de la grip comuna que el del coronavirus. Per això, demanava no caure en l’alarmisme ni en el pànic.

Així i tot, tant les autoritats sanitàries valencianes com les espanyoles demanen a tots els ciutadans susceptibles de patir la malaltia que ho reporten com més prompte millor a un hospital. Les persones que més possibilitats de contagi podrien presentar són aquelles que han viatjat recentment als països on el coronavirus està més estés, és a dir: la Xina, el Japó, Corea del Sud, Singapur, l’Iran i el nord d’Itàlia. Quant als símptomes, cal recordar que els més comuns són la tos seca, la febre i la sensació de falta d’aire; alguna semblant a la grip comuna.

Per a prevenir el coronavirus, el Ministeri de Sanitat recomana una higiene de mans freqüent amb aigua i sabó, cobrir-se el nas amb un mocador a l’hora d’esternudar o no mantenir distàncies estretes amb persones que presenten infeccions respiratòries agudes.

Són útils les màscares?

Un grup de metges va publicar recentment una sèrie de consideracions sobre el coronavirus, entre les quals destaca la infectivitat de les màscares per a prevenir el contagi. A pesar que la seua venda s’ha disparat en els últims dies, les autoritats sanitàries adverteixen que “no serveixen de res a l’aire lliure ni en llocs de transmissió local” com ho és Espanya.

Per això, els metges demanen que no es procedisca a la compra compulsiva d’aquestes, ja que només serveixen per a crear alarma i generar desproveïment a les farmàcies i centres hospitalaris. Cal recordar que hi ha persones amb malalties com el càncer o l’al·lèrgia que necessiten aquest instrument per a viure, i la seua desaparició de les farmàcies podria implicar greus conseqüències per a la seua salut.

De la mateixa manera, també s’han detectat recentment sostraccions de màscares en alguns hospitals de la ciutat, la qual cosa constitueix una infracció molt greu que pot fins i tot posar en risc la seguretat dels treballadors sanitaris. Centres com La Fe, el Clínic o l’Hospital General denuncien desaparicions de caixes completes de màscares, la qual cosa ha obligat fins i tot a haver de racionar-les i amagar-les amb clau en magatzems.

La Conselleria de Sanitat ja ha aclarit que ha fet una compra de màscares d’un sol ús amb la qual proveirà als hospitals, i les distribuirà segons les necessitats de cada centre. Quant a les farmàcies, les existències estan pràcticament esgotades, i les empreses que es dediquen a la seua fabricació es troben desbordades en aquests moments.

Per tot això, cal guardar la calma i sobretot recordar que les màscares no són útils a l’hora de frenar el contagi del virus. El que cal fer és notificar immediatament a un hospital si es té sospita de patir la malaltia, ja que una detecció primerenca i l’ingrés en el moment adequat és l’única cosa que pot impedir el contagi de manera efectiva.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + 14 =

caixaontinyent
lleida 2020
Informacion coronavirus
ruta massamagrell
paterna