25n
25N
25N

Més del 90% del nou professorat de la Universitat de València és competent en valencià

Més del 90% del nou professorat de la Universitat de València és competent en valencià
25/06/2019 -

Més del 90% del nou professorat de la Universitat de València (UV) té acreditada la competència en valencià. Així, el 92,2% del professorat ajudant doctor i el 90% del contractat doctor de la Universitat de València (UV) posseeix el nivell C1 o C2 de valencià.

El major creixement en l’acreditació s’ha produït en els últims anys, gràcies al Pla d’increment de la docència en valencià aprovat per la institució el 2012. De fet, l’acreditació ha pujat quinze punts en els últims quatre anys de manera que, a hores d’ara, almenys el 61,6% de la plantilla ha acreditat aquests nivells, quan el 2015 era el 46,2%.

Així ho ha destacat la institució acadèmica, que recorda que els seus Estatuts estableixen el deure del personal docent i investigador de conéixer les dos llengües oficials.

La vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez, s’ha mostrat “molt satisfeta i agraïda” pel treball de tota la comunitat universitària amb l’aplicació del Pla d’increment de la docència en valencià, gràcies al qual “la capacitació lingüística no ha parat de créixer, fins al punt que, el 2019, pràcticament la totalitat del professorat ajudant doctor (92,2%) i contractat doctor (90%) disposa ja del nivell C1 (antic Mitjà) o C2 (antic Superior)”.

Açò tenint en compte només els certificats expedits per la Universitat mateixa o per la Generalitat, ja que la institució no sempre té constància d’altres certificacions vàlides adquirides mitjançant altres institucions, com els governs balear o català i les escoles d’idiomes, apunten.

“En els últims quatre anys –ha declarat– la mitjana del professorat amb una acreditació de C1 o C2 de valencià ha pujat més de 15 punts percentuals, de manera que, a hores d’ara, ens consta que almenys el 61,6% de la plantilla ha acreditat aquests nivells, quan en 2015 era el 46,2%”.

LLENGÜES ESTRANGERES

El Pla d’increment de la docència en valencià es va aprovar en 2012 i té com base el concepte d’igualtat lingüística. Segons el director del Servei de Política Lingüística, Rafael Castelló, “a més de la competència lingüística del professorat, el Pla té per objectius una distribució equitativa de la docència entre les dos llengües oficials, com també l’aflorament de la docència en llengües estrangeres”.

“És un treball exigent: no n’hi ha prou amb aprovar el Pla, la comunitat universitària fa esforços cada any, titulació per titulació, departament per departament, i els resultats són molt positius. Per al curs 2019-20, es fa una oferta en valencià del 41,8%. Cal recordar que el 2012 estàvem sobre el 25%. Avancem, doncs, cap a la igualtat lingüística, sense desatendre l’anglés i altres llengües estrangeres, en les quals l’Universitat de València consolida un 10% d’oferta acadèmica”, conclou

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + 16 =