Més de 6.000 persones es beneficien de programes d'inserció impulsats pel Consell i la Unió Europa en 2019

Guardar

recursos IVASS inclusión diversidad funcional
recursos IVASS inclusión diversidad funcional

Un total de 6.143 persones s'han beneficiat dels programes d'inserció sociolaboral desenvolupats l'any passat per entitats locals i del tercer sector amb l'impuls de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de fons europeus, i dirigits a projectes d'itineraris integrats per a persones en situació o risc d'exclusió social en la Comunitat Valenciana.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa, la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, ha destacat els resultats d'aquests projectes i la gran labor que desenvolupen per a fomentar "la inclusió de persones en situació de vulnerabilitat" i promoure "la seua participació activa i les seues possibilitats a l'hora de trobar ocupació".

Els programes d'inserció sociolaboral es financen a través de les subvencions concedides a entitats locals i entitats del tercer sector. Concretament, les 34 entitats locals que van aconseguir les subvencions l'any passat han atés a un total de 3.758 persones, 2.311 dones i 1.447 homes, ha detallat la Generalitat en un comunicat.

Per part seua, les 38 entitats del tercer sector d'acció social també subvencionades amb aquestes ajudes van poder atendre 2.385 persones, de les quals 1.404 són dones i 981 són homes.

La secretària autonòmica ha destacat l'aposta de la Conselleria per ajudar als col·lectius socialment més exclosos, en aquest cas, "a través d'actuacions que potencien la inclusió activa de les persones que per la seua situació personal o social es troben en desavantatge per a accedir al mercat laboral en igualtat de condicions".

Aquesta iniciativa és cofinançada dins del Programa Operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020 de la Comunitat Valenciana, i va dirigida als col·lectius més vulnerables i, de manera especial, a dones víctimes de violència de gènere o en situació monoparental, joves, persones sense llar, persones amb diversitat funcional, etc.

En aquesta línia, la secretària autonòmica ha mostrat la voluntat de la Conselleria d'ajudar a les persones en una situació de major vulnerabilitat "potenciant l'ocupabilitat dels col·lectius que presenten un elevat índex d'exclusió social que els impedeix o dificulta accedir als sistemes normalitzats de formació i ocupació".

Irene Gavidia ha assenyalat que la taxa de risc de pobresa o exclusió social agreujada en aquests moments per la crisi social i sanitària ocasionada per la pandèmia de la COVID-19 "urgeix de mesures concretes destinades a reduir aquesta taxa per part de les administracions, que han de garantir aquests drets i posar fi a les situacions de desigualtat".

En aquest sentit, la secretària autonòmica s'ha referit a la Renda Valenciana d'Inclusió com "una de les millors eines per a atacar la pobresa per l'efecte directe que té sobre les persones", a més d'altres actuacions impulsades per la Conselleria que potencien la "inclusió activa" de les persones més vulnerables, com són aquests itineraris integrats.

MÉS DE 9 MILIONS D'EUROS

Amb aquest objectiu, per a 2020 s'ha incrementat respecte a l'any passat el nombre d'entitats beneficiàries per al desenvolupament de programes d'inserció sociolaboral, aconseguint la xifra de 117 entitats locals i del tercer sector que podran posar en marxa aquest tipus de projectes.

Els itineraris inclouen una primera fase d'acolliment i diagnòstic sociolaboral individualitzat que serveix per a valorar l'historial professional i formatiu de la persona, alhora que detecta les necessitats, manques i altres factors relacionats amb l'accés a l'ocupació, que permeten al professional que es fa càrrec del programa, establir un nivell i un perfil d'ocupabilitat.

La segona fase seria de disseny i desenvolupament de l'itinerari individualitzat d'inserció sociolaboral, que comprén accions d'atenció social, d'orientació i intermediació laboral, de prospecció i de suport a l'ocupació.

En aquesta fase també es treballa el desenvolupament de competències digitals i d'habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) per a localitzar, organitzar, entendre, avaluar i analitzar informació.

Finalment, hi hauria una fase d'acompanyament en la qual es potencia l'apoderament de la persona participant, perquè s'implique en el disseny i avaluació de les diferents fases de l'itinerari, i en el cas d'aquelles persones que hagen aconseguit un nivell competencial adequat en el desenvolupament d'inserció sociolaboral, també es desenvoluparien pràctiques d'aprenentatge i inserció en empreses.

Destacats