Marzà: “Les obres del Rei en Jaume van a bon ritme i ara iniciem els tràmits per a construir el CEIP Mare de Déu del Patrocini de Foios”

El CEIP Mare de Déu del Patrocini s’enderrocarà i es construirà de nou amb una inversió de la Conselleria de 6,4 milions, i ja estan en marxa les obres de millora del CEIP Rei en Jaume per més de 694.000 euros

Guardar

20.12.28 Visita CEIP Rei en Jaume Foios 1
20.12.28 Visita CEIP Rei en Jaume Foios 1

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat les obres de millora del CEIP Rei en Jaume de Foios, que s’estan executant mitjançant el pla Edificant amb una inversió de més de 694.000 euros per part de la Conselleria. Marzà ha estat acompanyat per l’alcalde de Foios, Sergi Ruiz, la comunitat educativa d’aquesta escola i la directora territorial de la Conselleria a València, Carmina Valiente.

Durant la visita, el conseller ha anunciat que "ja hem iniciat els tràmits en Edificant per a tramitar la demolició i construcció de nou al mateix solar del CEIP Mare de Déu del Patrocini, amb una inversió de la Conselleria de 6,4 milions d’euros".

Aquestes dues actuacions, que sumen més de 7 milions d’euros d’inversió en les infraestructures escolars de Foios, formen part dels 40,8 milions d’euros que Educació de la Generalitat destina a la millora i construcció de 18 centres educatius de l’Horta Nord.

En el cas del CEIP Rei en Jaume de Foios, en aquests moments s’està construint el nou gimnàs del centre i ja s’ha culminat tota la reforma dels banys de Primària i les millores al pati d’Infantil així com a la cuina del menjador d’aquesta escola que té més de 200 alumnes.

El CEIP Mare de Déu del Patrocini, que aquest curs té vora 400 alumnes, és l’escola més antiga de Foios. El nou col·legi tindrà dues línies, amb dues aules d’Infantil 2 anys, 6 aules d’Infantil de 3 a 5 anys, 12 de Primària, gimnàs, dues pistes esportives, patis diferenciats per a Infantil i Primària i un menjador per a 360 alumnes en dos torns i cuina. A més, el projecte també inclou una aula d’Educació Especial per a alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE).

Totes les aules i la resta d’espais docents i administratius estaran climatitzats. Les aules d’Infantil, els vestuaris i els lavabos del gimnàs incorporen, a més, un sistema de calefacció per sòl radiant: "La nova escola estarà adaptada a les exigències de sostenibilitat del segle XXI i tindrà l’etiqueta energètica A de màxima eficiència en estar equipada amb una caldera de calefacció d’alta eficiència energètica i enllumenat de tipus led, amb sensors que regulen la intensitat segons la il·luminació que entre de l’exterior; a més d’un sistema de plaques solars per a garantir el subministrament d’aigua calenta al centre", ha detallat el conseller.

L’aulari d’Infantil tindrà una única planta, mentre que l’edifici central de dues plantes allotjarà les aules de Primària i tots els serveis comuns, com ara el menjador i la cuina, i tindrà ascensor.

La nova escola disposarà d’unitats de ventilació i tractament de l’aire (UTA) equipades amb sensors de CO2 , que renovaran constantment l’aire de les aules per a garantir la seua qualitat òptima.

Les obres es faran en dues fases per a evitar la instal·lació d’aules prefabricades. Així, els nous edificis es construiran sobre els terrenys del pati i les pistes esportives de l’actual escola. Quan estiguen acabats, l’alumnat es traslladarà als nous edificis i s’enderrocarà la vella escola, i al seu lloc s’ubicaran les noves pistes esportives i els patis.

40,8 milions d’euros en la millora de les infraestructures educatives a l’Horta Nord

En total, a l’Horta Nord es construiran de nou tres centres educatius. A més del CEIP Mare de Déu del Patrocini de Foios i del CEIP Verge del Miracle de Rafelbunyol, la Conselleria també té previst construir de nou, en un altre solar, l’IES La Patacona d’Alboraia.

La Direcció General d’Infraestructures Educatives ja ha aprovat el projecte del nou IES La Patacona i iniciarà en breu la tramitació de la licitació de l’obra amb la finalitat que es puga adjudicar la seua construcció a la segona meitat de 2021. La inversió d’Educació de la Generalitat en el nou IES supera els 10,3 milions i suposa acabar amb els problemes de falta d’espai del centre actual.

A això se sumen 30,5 milions d’inversió d’Educació en les actuacions per a millorar 17 centres educatius de l’Horta Nord mitjançant Edificant a Alboraia, Bonrepòs i Mirambell, Foios, Godella, Meliana, Moncada, la Pobla de Farnals, Puçol i Rafelbunyol.

El CEIP Mare de Déu del Miracle de Rafelbunyol, amb 6,6 milions d’euros d’inversió de la Conselleria, s’enderrocarà tot llevat de l’aulari d’Infantil que és de construcció recent. En la mateixa parcel·la es construirà un altre centre nou, i també es remodelaran els patis.

L’obra a l’escola de Rafelbunyol es farà en dues fases i així no caldrà instal·lar aules prefabricades. En la primera fase s’enderrocaran dos antics aularis i pavellons del centre, a més del gimnàs i la porxada que els uneix amb el pavelló central (aulari de Primària i secretaria). Això alliberarà una superfície de 7.350 m2 sobre la qual s’alçarà el nou aulari de Primària de tres línies (18 aules i tots els espais auxiliars necessaris), el nou gimnàs i les seues pistes esportives, a més de la secretaria de centre. Durant aquesta primera fase, l’alumnat de Primària continuarà a les aules actuals del pavelló central de l’escola.

En la segona fase del projecte, quan l’alumnat ja estiga ubicat al nou aulari, s’enderrocarà el pavelló central i la secretaria de la vella escola i en l’espai resultant es construirà el nou menjador i la cuina.

Entre les restants actuacions de millora de les infraestructures educatives a l’Horta Nord, destaquen la rehabilitació integral i ampliació dels CEIP Doctor Vicente Trenco i Blasco Ibáñez de Moncada, amb una inversió de la Conselleria en cada cas de 2,9 milions d’euros; i de l’Escola Infantil San Rafael de Tavernes Blanques, amb una inversió de 2,3 milions d’euros, que suposarà deixar aquestes escoles com noves.

Destacats