Marzà: "Som la segona autonomia que més inverteix en beques universitàries"

Guardar

vicent marza en paiporta
vicent marza en paiporta

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assistit a l'acte d'obertura del curs de la Universitat Jaume I de Castelló. En el seu discurs ha destacat el paper de vertebració social i territorial que exerceix aquesta universitat, l'excel·lent tasca de l'actual equip rectoral, "les diferents polítiques universitàries fixades en dos anys del Govern del Botànic i el treball conjunt de la Generalitat amb les universitats públiques valencianes en matèria de finançament".

En aquest curs, la Universitat Jaume I de Castelló comptarà amb més de 13.000 estudiants de grau i màster, amb trenta-sis titulacions de grau, quaranta-tres màsters oficials i tretze instituts universitaris.

Marzà ha destacat que "les comarques de Castelló són millors gràcies a la Universitat Jaume I. L'impacte de la institució en la societat castellonenca és palpable en els ámbits acadèmic, cultural, cívic i democràtic. Però no sols a les comarques de Castelló, sinó com a eix vertebrador de tot el nostre territori".

També ha volgut remarcar el treball conjunt entre la Generalitat i les universitats públiques valencianes: "Treballem colze amb colze per l'R+D+I, la millora de les condicions laborals del personal, el finançament universitari i la rebaixa de taxes per a l'alumnat, una llarga reclamació de la comunitat universitària que estem atenent i que se suma a l'increment de les beques."

Així mateix, el responsable d'Educació s'ha referit als compromisos financers derivats del deute històric. Pel que fa al deute històric amb l'UJI, aquest pujava a huitanta-dos milions d'euros a l'arribada de l'actual Govern de la Generalitat. "Després del 2017 s'haurà reduït a menys de la meitat", ha destacat el conseller. La dotació més important de les subvencions concedides a l'UJI s'ha destinat a la Facultat de Ciències de la Salut, en la qual s'imparteixen els graus d'Infermeria, Medicina i Psicologia.

Un altre dels eixos del discurs de Vicent Marzà ha estat exposar una de les principals preocupacions del Consell i de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, compartida amb els cinc rectors: la política de taxes, beques i ajudes a l'estudi. En aquest sentit, ha detallat l'instrument per a evitar que cap estudiant es quede fora de la universitat per motius socioeconòmics, que s'ha centrat en la reducció de taxes universitàries i en el sistema de beques per a estudiants.

L'establiment de les taxes acadèmiques s'emmarca en un context de desequilibri en el finançament autonòmic que rep el territori valencià: "Això condiciona l'execució de les polítiques del Consell i ens lliga les mans en aquest tema. Malgrat això, per al curs 2017-2018 s'ha reduït un 7 % el preu de la matrícula en les titulacions de grau i de màster, i per al curs 2018-2019 es reduirà un 8 % més. Un 15 % en dos anys."

Pel que fa a la política de beques i ajudes, ha volgut explicitar que "cert és que venim de posicions molt altes en el rànquing de preus públics del crèdit universitari, posicions que amb la rebaixa de taxes esmentada baixarà uns quants llocs. Però el que no contempla aquesta classificació són les beques i ajudes que fan que cada vegada més gent no pague ni un euro o una bona part d'aquest import.

"A aquest efecte, Educació destina 21 milions d'euros a beques i ajudes a l'estudi. A hores d'ara som la segona autonomia en import concedit en ajudes i beques universitàries. I estem abandonant el grup de comunitats autònomes amb les taxes universitàries més altes", ha dit.

Fruït d'aquestes mesures de potenciació d'igualtat d'oportunitats, 4.380 estudiants de l'UJI s'han beneficiat de les ajudes a l'estudi que ofereix la Generalitat en el curs que s'inaugura.

Destacats