Marzà: "Hem revertit el descrèdit ideològic de l'educació pública i augmentat recursos per a la concertada"

Reconeix que ha "patit" al no entendre algunes resolucions judicials però assegura que és una "lluita de model, a llarg termini"

Guardar

MARZA_BALANCE_CORTS
MARZA_BALANCE_CORTS

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha reivindicat la labor duta a terme pel seu departament durant la legislatura per a "revertir la situació de descrèdit ideològic de l'educació pública que va buscar l'anterior govern" del PP, al mateix temps que per als centres concertats es "han augmentat moltíssim els recursos d'atenció a la diversitat". D'aquesta manera, "tenim un sistema públic amb millors condicions i que dóna els nivells de qualitat educativa acceptables a nivell internacional".

Així ho ha asseverat el titular d'Educació, Investigació, Cultura i Esport en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha aprofitat per a fer balanç de la seua gestió ara que arriba el tram final de la legislatura. Marzà ha defensat les millores introduïdes en la xarxa d'ensenyament públic, "amb 6.000 professors més, baixada de ràtios o un sistema de formació del professorat que s'ha multiplicat per dos".

Tot això, ha recalcat, amb la intenció de "revertir la situació de descrèdit ideològic de l'educació pública que havia buscat el govern anterior". "Nosaltres l'hem volguda posat en valor --ha continuat-- generant garantia de qualitat perquè la gent vulga portar als seus fills a l'ensenyament públic, que és un servei essencial amb grans professionals als quals havien degradat".

Pel que respecta a centres de titularitat privada, ha remarcat que "tota la concertada que té concert és necessària i, per tant, aqueixa oferta ha de ser en unes condicions òptimes per als xiquets". En aquest sentit, ha apuntat que aquests centres tenen ara "menys ràtio, un banc de llibres i se'ls ha pagat els retards que es devien als professors".

En la mateixa línia, ha subratllat que s'han augmentat "moltíssim" els recursos d'atenció a la diversitat en la concertada, especialment en docents d'FP bàsica, Audició i Llenguatge i Pedagogia Terapèutica, "on hi ha un treball social".

"Fins ara, els alumnes amb necessitats d'atenció a la diversitat no entraven en el mateix percentatge i hi havia dos nivells però a partir del canvi en el decret d'admissió, un dels majors èxits de model, les persones entren en un centre o en un altre en funció de la puntuació i no són els centres els que trien als alumnes", ha expressat.

Marzà s'ha mostrat satisfet de "començar a tindre una educació que trenque les desigualtats i que cohesione la societat", la qual cosa ha qualificat de "pas de gegant". Ací ha recordat iniciatives com XarxaLlibres --amb el qual les famílies "ja no han de pagar un peatge ni passar vergonya si no poden comprar els llibres", ha recalcat--; 40.000 beneficiar-vos més de la beca de menjador o la baixada de taxes universitàries. En el capítol de temes en els quals cal treballar més, ha assenyalat la necessitat de "continuar en el camí de la innovació docent, d'allò que passa dins de l'aula".

NO VEU "FRACÀS" EN EL PLURILIGÜISME

Preguntat per si considera "fracassos" de la seua gestió les resolucions judicials contra el primer decret de plurilingüisme o la no renovació d'alguns concerts de batxillerat, ha contestat que no i ha apuntat que, "a mesura que passa el temps, els tribunals, com el Suprem ens van dient que el nostre posicionament té sentit o com a mínim és digne de ser escoltat".

Ha agregat que totes aquestes "suposades polèmiques" en via judicial han sigut impulsades "de forma interessada per la dreta que no planteja alternatives". "Encara no sé com és la política lingüística de l'oposició per a aconseguir que els xiquets aprenguen castellà, valencià i anglés però sí que sé que el passat era un fracàs; tampoc conec la seua proposta per a gestionar de forma ordenada els recursos públics quant als concerts, mentre que la nostra està clara: concertar on siga necessari", ha retret.

No obstant això, ha admés que hi ha hagut "moments difícils al no entendre algunes resolucions" judicials, ha comentat al·ludint a la que va anul·lar l'ordre que rebaixava de 25 a 23 la ràtio en Infantil perquè "no s'entén que algú vulga que els xiquets s'amunteguen a les aules". "Hem patit però teníem clar que aquesta és una lluita de model, a llarg termini".

Finalment, interrogat per si li agradaria repetir en el càrrec si els resultats electorals ho permeten, Vicent Marzà ha afirmat: "M'és igual, no tinc aqueixa ambició personal; el que vull és que seguisquen les polítiques del Botànic perquè l'important és què fem".

Arxivat a:

Destacats