Marzà: “Creiem fermament en l’IVAM i moltes han estat les accions que ho demostren perquè encare els pròxims 30 anys amb força”

L’Institut Valencià d’Art Modern commemora la seua inauguració el 18 de febrer de 1989 amb l’exposició “Temps convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l’IVAM”

Guardar

19.02.05 Conseller IVAM 30 anys 1
19.02.05 Conseller IVAM 30 anys 1

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, ha presentat la programació d’activitats de l’IVAM per al mes de febrer, coincidint amb la celebració del 30é aniversari de la inauguració del museu. Per a commemorar aquesta data hem organitzat una sèrie d’activitats que complementen la proposta expositiva anual del centre d’art modern.

Es tracta d’una programació que inclou tot tipus d’expressions artístiques i que marca un any de celebració que tindrà com a plats forts les exposicions de Fernand Léger en coproducció amb la Tate Liverpool, la de Jean Dubuffet, organitzada amb el MUCEM de Marsella, o la de Zineb Sedira, coproduïda amb el museu Jeu de Paume de París i la Fundació Gulbenkian de Lisboa, a més del projecte específic que el dibuixant valencià Paco Roca realitzarà per al museu.

Segons el conseller Marzà: “Amb el Botànic l’IVAM ha recuperat l’honestedat de gestió que ha de caracteritzar qualsevol espai cultural públic. Aquest IVAM renovat encara els pròxims 30 anys amb unes bases sòlides per a convertir-se en l’espai d’art modern que ha de ser: un espai de renom europeu i un vertader centre artístic internacional obert a la ciutadania”.

Així mateix, el responsable de Cultura de la Generalitat ha destacat que “l’IVAM encara el seu futur amb força gràcies a diferents aspectes que hem treballat en els últims anys”.

En aquest sentit, Marzà ha recordat la importància d’haver aprovat fa un any la Llei de l’IVAM per a dotar-lo de més autonomia; el gir que s’ha fet cap a una programació de qualitat i amb una estratègia de gestió cultural que ha intensificat la col·laboració amb altres espais d’àmbit internacional; l’extensió del museu d’art modern amb l’obertura de l’IVAM Alcoi; les millores en infraestructures com el Pati Obert i els canvis en sales i l’esplanada; el foment de l’adquisició d’obres per al fons del museu i la compra del fons Renau; i l’augment progressiu del pressupost des de 2016: dels 5,3 milions d’euros de l’últim pressupost de l’antic govern, als 8,8 milions d’euros del pressupost de 2019.

A més, Vicent Marzà ha avançat els principals elements que nodreixen el programa especial de celebració durant el mes de febrer dels 30 anys de l’IVAM: “D’una banda, destaquen els recorreguts expositius que s’han organitzat quan inaugurem el 13 de febrer l’exposició “Temps convulsos”; a més, la dansa envairà l’IVAM, que es convertirà en escenari per a mostrar les connexions entre diferents disciplines artístiques i com el museu és capaç d’integrar-se en processos creatius coreogràfics; per al 17 de febrer, el nostre Centre de Perfeccionament Plácido Domingo de les Arts està preparant un programa especial operístic que es podrà veure al vestíbul de l’IVAM; i el 18 de febrer, el dia de l’aniversari, el museu romandrà obert. Aquest dia tindrem una taula redona per a fer balanç del que han sigut aquests primers 30 anys de l’IVAM”.

Programa especial per a celebrar 30 anys de l’IVAM

El dimarts 13 de febrer s’inaugura l’exposició “Temps convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l’IVAM”, amb la qual se celebrarà el 30é aniversari del museu fent una nova lectura de la col·lecció de l’IVAM. A les galeries 4 i 5 podrem veure obres d’artistes com Eduardo Arroyo, Robert Rauschenberg, Bruce Nauman, Hadjithomas & Joreige o Martha Rosler, entre d’altres. La mostra està comissariada per M. Jesús Folch, Sergio Rubira i José Miguel G. Cortés i es podrà visitar fins al mes d’abril.

El dia 13 hi haurà també un concert durant la inauguració per part del grup Raíles. Durant el mes de febrer també seran visitables les dues mostres dedicades a 1989.Entre altres activitats, l’IVAM també ha programat per al dia 15 del mateix mes una ‘performance’ de Catalina Isis, un taller de dansa a càrrec del ballarí, coreògraf i músic Filipe Lourenço, una representació per tot el centre de la mà del cèlebre ballarí francés Boris Charmatz, activitats per al públic familiar, taules redones amb exdirectors del museu i artistes, projeccions de pel·lícules o òpera. Així, els artistes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo oferiran un recital líric a les dependències de l’IVAM el diumenge 17.

Entre el 14 i el 24 de febrer l’entrada a l’IVAM serà gratuïta i el dilluns 18 de febrer l’Institut estarà obert de manera excepcional. A més, durant el matí del dilluns 18 de febrer el magazín matinal de la ràdio d’À Punt Mèdia es farà des del vestíbul del museu en directe.

Per al director de l’IVAM, José Miguel García Cortés: “Després de 30 anys l’IVAM fa una mirada arrere i repensa el seu futur. És un any de celebracions per a gaudir del treball fet durant les últimes tres dècades i de plantejar-se com volem que siga l’IVAM d’ací a 30 anys”.

L’IVAM vol celebrar aquest aniversari amb la ciutadania i els visitants de la ciutat, per això no només ha preparat una programació expositiva de primer nivell, sinó que també proposa als valencians i als turistes un seguit d’activats i iniciatives que conviden a participar i interactuar amb el centre.

L’IVAM disposa en la seua col·lecció de més de 10.500 obres d’art modern i contemporani de diferents disciplines: pintura, escultura, fotografia, dibuix, videoinstal·lació... Des de 1989 fins a 2018 l’IVAM ha organitzat un total de 647 exposicions i algunes de les peces de la seua col·lecció del fons del museu han viatjat a 44 països dels cinc continents. Durant aquests 30 anys d’història del museu, l’IVAM s’ha convertit en un referent per als amants de l’art i la cultura de València i la Comunitat Valenciana i en una carta de presentació de la València més avantguardista al món.

Arxivat a:

Destacats