25n
25N
25N

Marzà: 'El castell de Jalance és un exemple de la col·laboració efectiva per a la recuperació del patrimoni valencià"

Cultura ja ha destinat vora 119.000 euros per a la consolidació i restauració d’aquesta fortalesa del segle XI

Marzà: 'El castell de Jalance és un exemple de la col·laboració efectiva per a la recuperació del patrimoni valencià"
02/10/2020 -

En el marc de celebració del Seminari de Govern de Tardor 2020, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat el castell de Jalance, que des de 2017 compta amb l’ajuda de la Generalitat per a la recuperació d’aquesta fortalesa d’època musulmana que data del segle XI.

El conseller ha pogut conéixer de primera mà les actuacions que s’han fet acompanyat per l’alcalde de Jalance, Manuel Gómez, juntament amb tota la corporació municipal i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, així com amb l’arquitecte del projecte de rehabilitació d’aquest bé d’interés cultural (BIC), Josema Gómez.

El conseller Marzà ha explicat que “el castell de Jalance és un exemple de la col·laboració efectiva per a la recuperació del patrimoni valencià amb una inversió per part de la Conselleria que ja ascendeix a 119.000 euros per a la consolidació i l’estudi de la fortalesa, que l’Ajuntament està executant a molt bon ritme.”

Això ha estat possible gràcies a les ajudes per a actuacions de conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural valencià, que atorga Cultura de la Generalitat mitjançant la Direcció General de Cultura i Patrimoni. Fruit d’aquests fons econòmics s’han realitzat treballs arqueològics i documentals, així com diverses fases de consolidació de les restes i estructures del castell.

Entre 2017 i 2019 Cultura de la Generalitat ha invertit en les tres primeres fases del projecte de consolidació i restauració del castell de Jalance 79.315,67 euros, als quals ara se sumarà una subvenció de 39.600 euros que la Conselleria acaba d’adjudicar per a iniciar les obres de la quarta fase. El projecte de recuperació es desenvoluparà durant els pròxims anys, ja que consta de 8 fases d’actuació.

Un dels últims bastions moriscos

El castell de Jalance corona el cim del turó als peus del qual s’alça el poble. Donada la seua estratègica ubicació entre els rius Xúquer i Cautabán va tindre un destacat paper a l’Edat Mitjana com a fortalesa de frontera entre els antics regnes d’Aragó i Castella.

El castell de Jalance fou conquerit als musulmans per Jaume I, qui el va lliurar a Castella en el Tractat de pau d’Almisrà del 26 de març de 1244. Trenta-set anys després, en 1281, el fill de Jaume I, Pere el Gran, i Alfons X de Castella, acordaren que Jalance tornara al Regne de València.

Aquest castell, juntament amb la gran fortalesa natural que és la Mola de Cortes, fou un dels grans focus de resistència morisca al segle XVII. El castell de Jalance tingué també un gran protagonisme durant les guerres carlines del segle XIX, quan es van restaurar les seues muralles per a donar protecció a la població de la zona.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + 2 =

Valencia activa
bombers
Valencia activa