25n
25N
25N

Marzà assegura que la "coeducació i igualtat de dones i homes" entre els docents són una prioritat en la seua gestió

I. CABALLER/CORTS

Marzà assegura que la "coeducació i igualtat de dones i homes" entre els docents són una prioritat en la seua gestió
15/01/2019 -

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assegurat que “la coeducació i la igualtat entre el personal docent de dones i homes són prioritat” en la seua gestió educativa. Ha presentat un díptic que es distribuirà entre els centres escolars per a informar sobre el pla director de la Generalitat en matèria de coeducació.

Els fullets s’han enviat a tots els centres del sistema educatiu valencià: infantil, primària, escoles oficials d’idiomes, formació professional i formació de persones adultes, detalla la Generalitat en un comunicat.

Marzà ha destacat que des del curs 2015-2016 s’han adoptat “tota una sèrie de mesures que ja estan donant resultats per a passar d’aules mixtes a aules coeducatives, però és fonamental també l’impuls de les mesures que s’està duent a terme per a facilitar la igualtat d’oportunitats de les docents valencianes per a garantir una conciliació real entre la seua vida familiar i la seua trajectòria professional”.

Amb el títol ‘Tenim un pla’, el díptic explica en 14 punts el pla director de coeducació i introdueix els set eixos en els quals s’estructura aquest document de treball: formació del professorat, currículum escolar, formació permanent del professorat, materials curriculars, centres educatius, valors democràtics i humans i transversalitat. Els díptics també estan disponibles en format digital.

La coeducació és un procés educatiu que afavoreix el desenvolupament integral de les persones amb independència del sexe en el qual estiguen socialitzades i “una eina imprescindible per a aconseguir l’equitat i la meta de la igualtat d’oportunitats de dones i homes”.

La posada en marxa d’aquest pla està acompanyada d’una inversió de 16,18 milions d’euros en quatre anys per a potenciar projectes d’innovació relacionats amb la coeducació, els materials didàctics, la formació específica per al professorat i la cobertura dels coordinadors d’igualtat i convivència, entre altres.

PLA D’IGUALTAT DELS DOCENTS

A més de la distribució dels fullets informatius del pla director de coeducació als diferents centres educatius, Educació també ha posat en marxa el Pla d’Igualtat dels Docents, que complementa les directrius del Pla Director de Coeducació.

En el diagnòstic previ que es va realitzar per a elaborar aquest pla, es va detectar que el 70% de la plantilla són dones, però només el 56% ocupa llocs directius; i que la massa salarial de les dones és un 4,9% més baixa que la dels homes, ja que elles tenen menys responsabilitats directives, més reduccions de jornada i més permisos per cures.

Encara que el percentatge de comissions de servei i permisos entre homes i dones siga paral·lel al nombre de treballadors, el 84% de les dones demanen aquests permisos per cura de familiars. És similar el cas de les peticions de les reduccions de jornades i les excedències, en el qual el 90% de les peticions de reducció de jornada i un 70% de les excedències les realitzen les dones.

Segons Marzà, “davant aquesta situació, des d’Educació s’estan realitzant diferents accions per a incentivar l’apoderament de les mestres i les professores perquè ocupen més espais de decisió d’una banda, i perquè puguen compatibilitzar millor la seua tasca docent i la conciliació familiar de l’altre costat”.

“Estem també revisant la normativa al respecte per a afavorir la igualtat d’oportunitats entre docents dones i docents homes. Calia fer una radiografia i ja l’hem feta i començar a aplicar mesures concertes que ja estem posant en marxa. Aquesta no és sol una qüestió educativa, és una qüestió social en la qual intervenen molts factors que cal anar canviant entre totes i tots, més enllà de l’espai escolar”, ha destacat.

Algunes de les accions que s’estan posant en marxa són la computació d’anys d’excedència per cuidats de família com a sexennis, l’adaptació de la normativa per a afavorir una representació equilibrada entre dones i homes als equips directius, la introducció de la perspectiva de gènere i noves masculinitats en la formació i l’ampliació del permís de gestació de les docents embarassades en dues setmanes abans de la data prevista al part, entre altres mesures.

A més del pla de coeducació i del d’igualtat docent, la Conselleria també disposa de diferents eines per a centres educatius com el portal ‘Reico’, de recursos per a la igualtat i la convivència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + 1 =