25n
25N
25N

Marzà: “Cultura Digital pretén facilitar la igualtat d’oportunitats en l’ús i l’accés a les TIC dels més joves”

Arranca el primer dels tres cursos en línia de 300 places de formació del professorat en la nova matèria de Cultura Digital en anglés

Arxiu

Marzà: “Cultura Digital pretén facilitar la igualtat d’oportunitats en l’ús i l’accés a les TIC dels més joves”
10/09/2020 -

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat el primer de tres cursos de formació en línia que formaran un total de 900 professors i professores per a impartir Cultura Digital en anglés en Educació Secundària Obligatòria (ESO). Aquesta nova matèria s’ofereix aquest curs en qualsevol dels quatre cursos de l’ESO en l’espai lectiu del projecte interdisciplinari, dins del bloc d’optatives de lliure configuració autonòmica.

Marzà ha subratllat que Cultura Digital “vol fomentar l’alfabetització digital dels més joves i facilitar-los l’ús i l’accés a les noves tecnologies amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats en un camp absolutament determinant en la seua formació acadèmica i el seu desenvolupament personal”.

A més, destaca el conseller, aquesta nova proposta “vol potenciar l’anàlisi crítica cap a la tecnologia i les conseqüències negatives que pot comportar un ús massiu d’aquesta. Al cap i a la fi, la tecnologia no és ni bona ni dolenta: és l’ús que en fem el que determina si ens perjudica o beneficia”.

El primer dels tres cursos de formació en línia, ‘Cultura Digital: introducció i aplicació a l’aula’, cadascun amb 300 places i 20 hores de duració, ha començat amb una sessió presencial amb capacitat limitada a 50 persones al saló d’actes de la Conselleria, que s’ha transmés en directe a través d’Internet pel canal GVA (http://canal.gva.es/) i ha quedat enregistrada a la disposició de tot el professorat interessat.

En la taula redona d’obertura, coordinada per la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano, han participat els sis autors i autores de les 10 unitats didàctiques de la nova matèria: Michael Artiles, Emilio Sáez, David Garfella, Maria Josep Picó, Esteban Galán i Miquel Ramos.

En breu s’obri la inscripció per al curs que es farà el novembre

La segona edició del curs es desenvoluparà de l’1 al 22 d’octubre i, igual com en la primera, la part d’aplicació a l’aula impartida per Michael Artiles es vehicularà en llengua anglesa. En els pròxims dies s’obrirà la inscripció a la tercera edició del curs, que tindrà lloc el novembre i oferirà 300 places més.

El curs ‘Cultura Digital: introducció i aplicació a l’aula’ va adreçat al professorat de Secundària que pot impartir aquesta matèria: docents de l’especialitat d’Anglés, de Tecnologia o d’Informàtica, i el professorat d’altres llengües que tinga almenys el certificat B2 d’anglés.

El temari de Cultura Digital s’ha organitzat en 10 unitats didàctiques que tenen diverses sessions graduades, que van des de 1r d’ESO fins a 4t, per tal que el professorat puga fer una tria dels continguts escaients per al nivell i perfil d’alumnat i tenint en compte que la càrrega horària serà de dues hores setmanals de 1r a 3r, i de tres hores en 4t. Les unitats didàctiques ja estan disponibles en Rebost Digital d’Educació de la Generalitat (https://www.rebostdigital.gva.es/cultura-digital/).

Els temes que s’aborden són: la vida amb Internet; identitat personal: quina és la meua imatge en les xarxes?; emocions connectades: què és un amic en Internet?; la lectura en la xarxa: tècniques de recerca i lectura digital; les notícies enganyoses: webs verificadors i contrast de dades; mitjans i narratives transmèdia: som persones més creatives?; el treball en un món digital: habilitats digitals del segle XXI; les diferències socials: discursos d’odi i malestar digital; tecnologia per a la sostenibilitat: tractar l’emergència climàtica amb eines digitals, i alfabetització visual i informacional.

A més, en l’alumnat de 4t d’ESO es proposa elaborar un projecte final al voltant de la pregunta ‘I jo què puc fer per a millorar la societat?’, un projecte d’emprenedoria social en format cooperatiu que empra, entre altres, metodologia d’actualitat com el pensament de dissenyador.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + 6 =