Marzà: “Assegurem un 60 % d’estalvi educatiu a les famílies”

En l’àrea de Cultura hi ha un augment generalitzat dels pressupostos dels espais que depenen de la Generalitat i s’arriba a l’1 % del pressupost total de la Generalitat respecte a 2016

Guardar

marza
marza

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha explicat hui a les Corts Valencianes l’avantprojecte de pressupost 2020 del seu departament. La Generalitat hi destina 4.419,3 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de 105 milions d’euros, un 2,1 % respecte al 2019.

Per àrees, Educació augmenta un 2,33 %, fins als 4.219 milions, amb la finalitat d’eliminar les barreres d’accés al sistema educatiu, consolidar l’educació pública valenciana com a referent d’innovació, inclusió i atenció individualitzada i continuar en la millora de les infraestructures educatives enteses com a espais pedagògics acollidors.

Cultura arriba als 130,3 milions d’euros, amb una pujada del 8,8 % respecte al pressupost inicial de 2019. L’objectiu és avançar en la democratització cultural i consolidar el ressorgiment de les indústries culturals i creatives. El pressupost d’aquesta àrea arriba en 2020 a l’1 % del total de pressupost de la Generalitat respecte a 2016.

Esport incrementa el pressupost un 7,12 %, amb un total de 31,14 milions d’euros per al foment de l’esport base i l’activitat física en diferents línies d’actuació, l’acompanyament a les i els joves esportistes d’elit, el foment de l’esport com a eina d’inclusió i trampolí d’igualtat per a les dones, així com en fer de la nostra terra una vertadera “Comunitat de l’Esport”, com a referent en el calendari d’esdeveniments esportius internacionals.

Educació: afavorir les famílies, augment del professorat i millora de les infraestructures escolars

Pel que fa a l’àrea d’Educació, des que governa el Botànic l’increment de pressupost ha estat del 33 %. Segons el conseller Vicent Marzà, “el nostre és un pressupost expansiu en benestar social que assegura un 60 % d’estalvi educatiu a les famílies”, i ha detallat que “això es tradueix en afavorir l’accés a l’educació 0-3, en assegurar la gratuïtat dels materials curriculars amb Xarxa Llibres, en fomentar menjadors escolars igualitaris i en una novetat important: posem en marxa ajudes per a les associacions de mares i pares perquè organitzen activitats extraescolars”.

Quant a l’educació 0-3, el responsable d’Educació ha recordat que hi ha 8.000 alumnes més matriculats en aquest tram tot i la davallada de la natalitat, “i això és gràcies a les aules de 2 anys gratuïtes, però també a l’augment del Bo Infantil per a aquelles famílies que matriculen en escoletes privades”. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que “l’avantprojecte de pressupostos preveu ampliar a 58,34 milions d’euros aquestes ajudes, i això permetrà elevar encara més els trams d’ajudes per edat”.

Pel que fa a les beques menjador, Marzà ha explicat que “són un clar paradigma del que entenem com a igualtat social, i continua l’augment progressiu del pressupost fins a arribar als 73,4 milions d’euros. L’increment és del 56 % des que governem, i això suposa que les beques arriben no només a les famílies amb majors dificultats, sinó també a les classes mitjanes empobrides. El resultat és que a hores d’ara tenim 139.000 xiquets i xiquetes que disposen de l’ajuda, i en seran més”.

“Una família amb renda habitual estalvia uns 700 euros per fill/a gràcies a les beques menjador i Xarxa Llibres. Una família amb renda baixa no paga ni llibres ni menjador ni transport escolar”, ha conclòs Marzà.

Pel que fa a les noves ajudes destinades a les associacions de pares i mares per a l’organització d’activitats extraescolars, que ascendeix a 3 milions d’euros, el titular d’Educació ha explicat que “per una banda, incentiven la participació de les famílies en el dia a dia dels seus centres educatius, per tal d’afavorir l’autonomia de funcionament dels centres i, sobretot, potencien activitats extraescolars de qualitat sense que cap alumne en quede exclòs per raons econòmiques”.

Un altre punt destacat de la proposta de pressupost en Educació fa referència a “l’aposta clara de continuar augmentant el professorat per a convertir l’educació pública valenciana en referent d’innovació, inclusió i atenció individualitzada”, segons Marzà.

Per a fer-ho possible s’ha augmentat el pressupost per a professorat en vora 78 milions d’euros fins a arribar als 2.586 milions, “que consoliden les millores laborals, la reducció d’alumnes per aula i del temps de substitucions, els desdoblaments de grups i l’ampliació dels programes per a la millora educativa”, ha resumit Marzà.

El tercer eix que determina els pressupostos en matèria educativa està referit a les millores en infraestructures escolars. S’hi destinen 420 milions d’euros en la proposta per a 2020, un 633 % més que abans del Govern del Botànic. D’aquest pressupost, 317 milions estan destinats al pla Edificant i 103 a actuacions que es duen a terme de manera directa per la Direcció General d’Infraestructures Escolars.

“A hores d’ara tenim ja construïts 28 centres educatius nous, 8 més en construcció ara mateix i 700 actuacions delegades als ajuntaments per a fer construccions, millores i ampliacions amb fons econòmics de la Conselleria. Amb Edificant no es perd ni un cèntim adjudicat per nosaltres i ens adaptem als ritmes d’execució dels consistoris”, ha aclarit el titular d’Educació.

Cultura: augment generalitzat dels pressupostos dels espais de la Generalitat

L’àrea de Cultura arriba als 130,3 milions d’euros, amb un creixement de vora un 9 % respecte a 2019 i d’un 65 % respecte a 2020. S’arriba a l’1 % del pressupost total de la Generalitat respecte a 2016 com a objectiu del pla ‘Fes Cultura’.

“Sent plenament conscients de tota la feina que queda per fer, tenim ja els primers fruits de les polítiques del Botànic: s’han incrementat en un 30 % els espectadors d’arts escèniques i un 22 % els de cinema; s’han creat més de 1.000 empreses del sector cultural, i hem superat els 5 milions de visitants als museus valencians”, ha destacat Marzà.

“Amb aquest pressupost, només en les arts plàstiques i les escèniques arribem als 80,2 milions d’euros, un 61 % més que quan vam arribar al govern”, ha destacat Marzà.

Un altre punt central és també la pujada generalitzada dels pressupostos que es destinen a l’IVC, l’IVAM, el Consorci de Museus i les Arts.

L’Institut Valencià de Cultura és, en paraules de Marzà, “l’eina pública més important de què disposa la indústria cultural valenciana per a l’accés, democratització i construcció d’una indústria cultural potent”. Aquest espai cultural, dedicat a potenciar les arts escèniques, l’audiovisual i la música, disposa per a l’exercici pressupostari de 2020 de 42,3 milions d’euros, un 10 % més que enguany i un 55,5 % des que el gestiona el Govern del Botànic.

Quant a l’IVAM, se n’incrementa en més d’un 10 % el pressupost “per tal de continuar ampliant l’oferta expositiva d’altíssim nivell dels últims anys, augmentar l’adquisició d’obres d’art i millorar i ampliar els espais”, ha explicat Marzà. D’aquesta manera, l’IVAM arriba als 9,8 milions d’euros de finançament de Cultura de la Generalitat, vora un 85 % més des que governa el Botànic.

Pel que fa al Consorci de Museus, el pressupost es triplica des de 2015. S’arriba als 4,7 milions d’euros, la qual cosa suposa quasi un 12 % d’increment de pressupost respecte a l’actual exercici 2019.

Les Arts continua en la línia ascendent des del punt de vista pressupostari. S’han consignat en la proposta de pressupostos 18,8 milions d’euros, quasi un 13 % més que en 2019 i més d’un 45 % més des que governa el Botànic: “seguim obrint les Arts a tota la ciutadania amb una gestió molt més eficient, amb programació d’excel·lència, implicant més representants de la societat civil i acabant pràcticament amb el deute que vam heretar”, ha comentat Vicent Marzà.

El titular de Cultura de la Generalitat ha volgut fer una especial menció a la promoció del llibre i la lectura, que enguany suma 16,5 milions d’euros en diferents línies amb un increment del 3 % respecte a enguany i d’un 44 % des que governa el Botànic: “tenim més editorials, però volem que siguen més fortes encara, i per això hem augmentat les ajudes a la producció editorial en un 60 %, que se sumen a l’increment en un 25 % dels fons econòmics per a participar en fires internacionals i en un 16 % de les ajudes a la dotació per a biblioteques municipals”.

Esport: ressignificar una àrea per a potenciar una vida saludable, la inclusió social i el foment dels esportistes d’elit valencians

L’àrea d’Esport s’incrementa més d’un 7 % respecte a 2019 amb 31,14 milions d’euros. L’augment respecte al govern d’abans del Botànic es duplica.

El pressupost es basa en quatre eixos: el foment de l’esport de base, de l’activitat esportiva i dels hàbits de vida saludables; l’acompanyament dels i les joves esportistes d’elit i la seua projecció en el món; el foment de l’esport com a eina d’inclusió i cohesió de la nostra societat, amb el trencament dels sostres de vidre cap a les dones, i la conversió de la nostra terra en “Comunitat de l’Esport”.

Respecte a aquest últim punt, el titular d’Esport de la Generalitat ha conclòs que “som un país amb cada dia més gent que practica esport i on cada dia acollim més esdeveniments esportius internacionals. Ho fem realitat amb la línia d’ajudes a competicions esportives i el suport que donem a l’organització de campionats d’Europa i del món en les nostres terres, amb un total d’1,5 milions d’euros”.

Respecte al suport a campionats d’Europa i del món, l’increment de pressupost ascendeix als 916.000 euros, un 55 % més que en l’exercici 2019.

Arxivat a:

Destacats