Marzà assisteix a Vistabella a la primera edició de l'esdeveniment artístic 'Enclave'

Guardar

Vistabella
Vistabella

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha visitat els diferents projectes Land Art de la primera edició de l'esdeveniment artístic 'Enclave', que s'està celebrant a Vistabella. El responsable de Cultura de la Generalitat ha estat acompanyat per l'alcaldessa de la localitat, Belén Bachero.

Els organitzadors d''Enclave', Miguel Mallol i Andrea Abbatangelo, han donat a conéixer el projecte artístic que ha fet possible que Vistabella siga la seu d'una trobada creativa pionera, en la qual durant dues setmanes una selecció d'artistes de sis països diferents treballaran en projectes Land Art.

Aquest projecte té el suport de la Generalitat, mitjançant l'Institut Valencià de Cultura entre altres institucions, dins de les accions estratègiques de potenciació de la creativitat del pla 'Fes Cultura'. Aquest projecte ha tingut una dotació de 2.900 euros que s'han utilitzat en despeses de coordinació i desplaçament dels artistes.

El conseller Marzà ha remarcat "la importància que té que l'art, i sobretot l'art contemporani, isca dels museus i espais de les grans ciutats per apropar-se a pobles i entorns rurals als quals fins ara ha tingut una presència testimonial. Amb suports a projectes tan interessants com aquest estem fent un esforç per territorialitzar i descentralitzar els espais artístics per tal de possibilitar a tota la població valenciana l'accés a la cultura contemporània en diferents formats".

El títol de la residència 'Enclave' rememora el caràcter transitori del territori durant la reconquesta, que era utilitzat com a pas comú de transhumància de bestiar i persones, la qual cosa ha permés conservar els seus vestigis arqueològics en forma de sendes, camins i senders que es poden trobar a tot el territori del Maestrat; destaquen els camins de pelegrinatge de Sant Joan, la senda fins a l'Estrella o el pont Romà.

El Land Art és una tendència de l'art contemporani que utilitza els paisatges i els elements de la natura com a escenari i mitjà per a realitzar obres d'art. El principi més important del Land Art és intervenir en l'espai de la natura, integrant l'obra artística en aquest i fent d'aquesta obra artística. Precisament, el que ha realitzat aquest projecte és integrar les obres artístiques en la Volta al Pinet, una senda característica que envolta una de les muntanyes que componen el territori municipal de Vistabella. Aquesta senda serà l'itinerari en el qual s'emplaçaran les obres, i que transformaran el recorregut en un itinerari artístic permanent, ja que aquestes seran donades a l'Ajuntament de Vistabella.

Durant dues setmanes, nous artistes estaran convivint i treballaran a Vistabella del Maestrat en la consecució d'aquest projecte artístic que integra art i paisatge. A més, dos professionals de direcció, mitjans audiovisuals i fotogràfics gravaran entrevistes als artistes per a saber més de la seua recerca i a gent del poble per a conéixer l'impacte que té el projecte en la realitat en la qual es desenvolupa. També seran els encarregats de les fotos que documenten les obres i de realitzar un curtmetratge que servirà com a documental de la residència i promoció turística de l'entorn, la localitat i el desenvolupament cultural de la zona.

Aquest projecte serà presentat a l'Antiga Presó de Vistabella, en una exposició que s'inaugurarà el 19 de novembre, que durarà un cap de setmana i on es podrà veure un vídeo de 2-3 minuts de cada artista i fotos del seu projecte amb una explicació escrita. L'exposició es completarà amb la visita a la Volta al Pinet, on estaran representades les obres i estarà materialitzat el recorregut artístic permanent.

L'elenc d'artistes el formen els italians Andrea Abbatangelo, Carmela Cosco, Emmanuele Pazzarini i Leonardo Cannistrà, la britànica Rosie Leventon, la taiwanesa Hui-Ying Tsai i l'espanyola Seila Fernández. L'equip de gravació estarà format pel director colombià Armando Bolaño, i pels valencians Raúl Julve, Vicent Gavara i Hèctor Sierra.

Destacats