25n
Orgull
Orgull

Marzà diu que no hi haurà retallades en Educació i exigeix canviar el finançament: "Els valencians no estem en funcions"

La reducció a 18 hores lectives del professorat de Secundària dependrà del finançament: “Per nosaltres, com més prompte millor”

Marzà diu que no hi haurà retallades en Educació i exigeix canviar el finançament: "Els valencians no estem en funcions"
05/09/2019 -

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assegurat que no hi haurà retallades en Educació per al pròxim curs, sinó que invertiran més “en tots els àmbits d’actuació” d’aquest departament i ha exigit canviar el model de finançament: “No podem estar esperant si estan en funcions o no, perquè els valencians no estem en funcions”.

Així s’ha expressat aquest dijous el conseller en ser qüestionat per les possibles retallades del Consell en Educació en els pressupostos autonòmics de 2020, després de la roda de premsa d’inici de curs.

“No s’han fet retallades, es presenten dades consolidades (en al·lusió als oferits en la roda de premsa) que impliquen una major inversió en tots els àmbits d’actuació d’aquesta Conselleria. A final d’any, l’execució serà superior a l’anterior. Si algú es gasta més, no crec que hi haja retallades”, ha subratllat.

En aquest context, Marzà ha destacat que hi haurà més inversió que l’any passat i “molta més que en els governs que sí que retallaven”. “És una mica contradictori intentar parlar d’un marc en el qual es retallava i nosaltres contractem. És evident que no estem en aqueix marc, més aviat al contrari”, ha apuntat.

Referent a això, ha assenyalat que necessiten invertir “amb major seguretat” amb un nou finançament, per la qual cosa des de la Generalitat aposten per reivindicar el que és seu, per a “tindre seguretat per a avançar i consolidar aqueixos passos”.

“Necessitem un sistema de finançament que tracte a tots de forma justa. No té sentit que els valencians no tinguen ingressos suficients per a garantir l’Estat de Benestar, que siga tan diferent i discriminador respecte a altres territoris de l’Estat”, ha indicat.

En aquest sentit, ha destacat que des del Botànic l’han demanat “des del primer minut” per a aconseguir els nivells d’inversió que necessiten. “És una aposta a pulmó del Botànic, amb el poc que tenim estem apostant clarament pels serveis públics essencials, però fa falta una aposta clara del Govern central. No podem estar esperant si estan en funcions o no, perquè els valencians no estem en funcions”, ha asseverat Marzà.

“COM MÉS PROMPTE MILLOR, MILLOR”

D’altra banda, qüestionat sobre si reduiran les hores lectives del professorat de secundària a 18, Marzà ha assenyalat que és alguna cosa que decidiran durant el curs perquè “depén del finançament”. “Per nosaltres, com més prompte millor”, ha assegurat.

“Vam dir que enguany s’anaven a reduir a 19 hores i estan, durant el curs anirem veient, depén del finançament, no és una qüestió que puguem avançar ara però, per a nosaltres, com més prompte millor”, ha subratllat el conseller.

En aquest sentit, ha apuntat que, “com més prompte millor” tinguen aqueixos recursos, podran fer-ho. “El que ens comprometem, ho hem fet. Nosaltres complim, hem de continuar avançant i dependrà dels ingressos que tinguem assegurats del Govern”, ha explicat.

PLURILINGÜISME: “PERCENTATGES NECESSARIS PERQUÈ APRENGUEN”

Respecte al decret de plurilingüisme, el conseller ha destacat que l’important “no és tant si un centre aplica un determinat percentatge” de cada llengua, sinó que volen “que s’apliquen els percentatges necessaris perquè els xiquets aprenguen les llengües”.

“A vegades hi ha qui perd el nord i s’obsessiona amb un determinat percentatge d’una llengua, normalment és la mateixa, però no mira si això serveix perquè els xiquets aprenguen més”, ha criticat.

Així, ha detallat que tots els centres educatius valencians tenen els percentatges que ells han triat, “d’acord amb les necessitats de la seua comunitat educativa perquè els xiquets aprenguen les tres”. “Aqueix és l’objectiu i és el que està passant. Veiem que augmenten de forma significativa les hores que es vehiculen en anglés”, ha precisat Marzà.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre − 3 =