25n
25N
25N

Mark Bray parlarà a València de "Feixisme, antifeixisme i democràcia hui"

El Magnànim organiza un debate con el autor de “Antifa: el manual antifascista” en el Colegio Mayor Rector Peset, presentado por el periodista Miquel Ramos

Mark Bray parlarà a València de "Feixisme, antifeixisme i democràcia hui"
06/05/2019 -

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha programat per al dia 9 de maig una nova sessió de les seues ‘Debats del Magnànim’ amb la presència de Mark Bray, historiador nord-americà que abordarà els reptes que suposa l’actual creixement del feixisme per a la democràcia (Feixisme, antifeixisme i democràcia hui). La trobada tindrà lloc en el saló d’actes del Col·legi Major Rector Peset, a les 19.00 hores, i el debat serà conduït i presentat pel periodista Miquel Ramos. *Bray farà la seua intervenció en castellà i com és habitual, l’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament de la sala.

‘Antifa: el manual antifeixista’

La victòria de Donald Trump, la seua actitud davant la violència dels supremacistes blancs i la proliferació d’atacs violents als Estats Units per part de grups feixistes (contra mesquites, sinagogues o persones de diferent raça o identitat sexual) i també el creixement dels moviments d’extrema dreta i xenòfobs a Europa van convéncer a Bray a escriure Antifa: el manual antifeixista (publicat en castellà per Capità Swing). El llibre fa un repàs històric per a definir què és el feixisme, els seus orígens i característiques i com va accedir al poder en els anys trenta del segle passat, i en paral·lel traça una història de l’antifeixisme, les seues tàctiques i estratègies, els seus triomfs i fracassos. Una qüestió fonamental que aborda l’historiador nord-americà és la conflictiva relació entre feixisme, antifeixisme i democràcia. Com ha de reaccionar una democràcia enfront de la ideologia i als moviments feixistes? Bray tracta de respondre la qüestió en l’àmbit teòric, però també a partir dels testimoniatges i l’experiència pràctica d’aquells que en les últimes dècades s’han enfrontat als moviments totalitaris en tots els fronts: al carrer, en les xarxes i en les tribunes públiques.

Mark Bray, historiador de drets humans, terrorisme i radicalisme polític a l’Europa contemporània, va ser un dels organitzadors del moviment Occupy Wall Street i actualment investiga el sorgiment de les primeres campanyes internacionals pels drets humans als Estats Units i Europa provocades per la brutal repressió de l’Estat espanyol contra la dissidència com a reacció enfront de la violència revolucionària anarquista (el cas Ferrer i Guàrdia va ser paradigmàtic).

Per al mes de juny, la programació de ‘Els Debats del Magnànim’ per a aquest trimestre (per la qual ja va passar a l’abril l’escriptora feminista egípcia Bonica Eltahawy) continuarà amb la presència a València de l’exdiputada danesa Özlem Cekic, qui compartirà la seua experiència sobre els missatges d’odi rebuts durant el seu pas per la política danesa (Prendre un café amb algú que diu que m’odia, el dia 6 de juny), i finalment, l’historiador i politòleg anglés Gareth Dóna-li tancarà aquest cercle de debats amb una exploració de la vida de Karl Polanyi i les tensions generades arran de mantenir una postura crítica mitjançant el pensament (Karl Polanyi, una vida a l’esquerra, 27 de juny). L’acte servirà de presentació de la biografia del pensador hongarés escrita per Dóna-li i recentment publicada pel Magnànim dins de la seua col·lecció Biografies (traduïda per Josep Ventura de l’edició original en la prestigiosa Columbia University Press).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × dos =

museo prehistoria